Connections Consult

Connections Consult

3.22

109 evaluări

Angajator transparent

Dezvoltarea AI, cea mai complexă provocare la scară largă

22.05.2024

În contextul evoluției rapide a lumii tehnologice, în care inovațiile apar într-un ritm alert, termenul de „inteligență artificială” (AI) a devenit un subiect care apare tot mai frecvent în conversațiile noastre zilnice, lăsând o mulțime de persoane curioase și intrigate despre ce presupune mai exact AI și cum funcționează aceasta? Scopul meu prin acest articol este de a clarifica unele aspecte ale „complexității” din jurul acestui subiect prin încercarea de a pune diferitele tipuri de AI în trei categorii generale și exemplificând unde este cazul, utilitatea practică pe care o au în viața noastră de zi cu zi.

Deci, ce este AI?

Inteligența artificială a fost definită în numeroase moduri, unele interpretări fiind atât de ambigue încât chiar și pentru un profesionist IT ar putea fi dificil să ofere o explicație clară. Cu toate acestea, în esența sa, inteligența artificială se referă la dezvoltarea de mașini care pot îndeplini sarcini asociate în mod tradițional cu inteligența umană. Fie că este vorba de asistenți virtuali care răspund la comenzile noastre vocale sau de sisteme de recomandare care ne prezic următorul film preferat, AI a devenit în ultimii ani o parte integrantă a vieții noastre.

Popularitatea Inteligenței Artificiale (AI) în rândul oamenilor a înregistrat o creștere semnificativă atunci când, anul trecut, OpenAI a introdus chatbotul său gratuit. Această tehnologie inovatoare a captat atenția pe scară largă, demonstrând o capacitate impresionantă de a răspunde în mod cuprinzător la aproape toate întrebările, creând iluzia unei înțelegeri autentice. Chatbotul OpenAI nu numai că a prezentat progresele din domeniul inteligenței artificiale, dar a marcat și un moment esențial în care tehnologia ce era altădată, destinată unui număr restrâns de persoane, a devenit accesibilă unui public mai larg. Abilitatea chatbotului de a interacționa și mai ales de a înțelege subtilitățile întrebărilor utilizatorilor a contribuit la o recunoaștere extinsă a potențialului inteligenței artificiale (AI).

Pentru o analiză mai detaliată a potențialului economic al inteligenței artificiale puteți consulta articolul„What’s the future of Generative AI? An early view in 15 charts”..

În funcție de capacitatea lor de a imita inteligența umană, putem clasifica AI-ul în următoarele categorii:

  1. Narrow AI (sau specialistul): Cunoscută și sub numele de AI limitată, această formă de AI excelează în sarcini specifice, fără a dispune de o inteligență generală. Aceste tipuri de AI-uri sunt folosite de multă vreme la scară largă. Câteva exemple ar fi Siri și Alexa de pe telefon, anumite chatbot-uri de pe site-urile web sau chiar sistemele de recunoaștere a imaginilor care identifică ușor obiectele din fotografii. Adaptată pentru funcții specializate, Narrow AI se dovedește a fi un instrument valoros în diverse aplicații, simplificând procesele și îmbunătățind experiențele utilizatorilor.
  2. AGI (sau Inteligența Artificială Generală): Reprezentând o formă mai sofisticată de inteligență artificială, AGI manifestă capacitatea de a înțelege, învăța și aplica cunoștințe în diverse domenii. Putem asemăna această cursă de dezvoltare a AGI – ce are loc chiar în acest moment între diferite companii de IT și chiar unele guverne – cu cursa spațială din anii ’50 și ’60. În acest moment, AGI reprezintă o provocare formidabilă prin care se cere mașinilor (computerelor) să atingă un nivel de adaptabilitate similar cu cel al inteligenței umane. În timp ce s-au făcut progrese remarcabile, realizarea AGI rămâne un obiectiv pentru dezvoltarea viitoare a inteligenței artificiale, promițând avansuri care ar putea revoluționa o nouă categorie de aplicații ce includ inteligență artificială. Atunci când această etapă va fi atinsă, modul nostru de viață va suferi o transformare ireversibilă. Unii specialiști sugerează că acest moment este iminent, însă zvonurile (fără nicio dovadă) speculează că OpenAI a atins deja această performanță.
  3. Superinteligența artificială (ASI) (sau mașina vie): ASI ridică nivelul conceptului de inteligență artificială prin depășirea inteligenței umane în toate dimensiunile. Ramificațiile potențiale ale ASI, atât benefice cât și îngrijorătoare, au generat ample discuții în rândul experților. Personalități proeminente din comunitatea AI, cum ar fi Elon Musk, Stephen Hawking și mulți alții, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile asociate cu dezvoltarea neîngrădită a ASI. Explorarea ASI introduce întrebări profunde cu privire la implicațiile etice și practice ale dezvoltării unei inteligențe care depășește capacitățile umane.

Pe măsură ce inteligența artificială (AI) continuă să avanseze, apar întrebări importante despre etică și provocări. Oamenii discută despre potențialele prejudecăți încorporate în algoritmii de inteligență artificială și își fac griji cu privire la pierderea locurilor de muncă din cauza automatizării. Găsirea unui echilibru între încurajarea inovației și responsabilitatea etică este esențială. Este ca și cum am merge pe sârmă, asigurându-ne că, pe măsură ce sistemele de AI se îmbunătățesc, ne vor ajuta pe toți fără a lăsa pe nimeni în urmă. Navigarea printre aceste probleme este similară explorării unui peisaj în continuă schimbare, de aceea este necesară o atenție constantă pentru a ne asigura că dezvoltarea AI se aliniază cu valorile noastre și face mai mult bine decât rău.

În concluzie, sunt multe de discutat și aprofundat despre inteligența artificială, dar am vrut ca acest articol să fie scurt și direct și să ofere o imagine de ansamblu asupra evoluției acestei noi și captivante tehnologii. De la clasificarea acesteia în Narrow AI, Artificial General Intelligence și dincolo de acestea, până la explorarea aplicațiilor sale în industriile din lumea reală, AI ne modelează în mod activ prezentul și viitorul.

Conform informațiilor prezentate într-un articol recent de pe ExplodingTopics, interesul și cererea pentru soluțiile bazate pe inteligența artificială înregistrează o creștere semnificativă. În acest context, fie că sunteți pasionați de tehnologie sau pur și simplu curioși față de ceea ce ne rezervă viitorul, înțelegerea noțiunilor de bază ale AI este un pas necesar pentru a înțelege potențialul de transformare al acestei tehnologii revoluționare.

Autor: George RADU, The MultiTasker

*George RADU este un entuziast al tehnologiei și Business Development Manager @ Connections Consult.