Connections Consult

Connections Consult

3.18

100 evaluări

Meet our Connectors. Cătălin-Ionuţ Pârcioagă, aka The Glue Guy

06.06.2024

În fiecare vestiar al echipelor din NBA (Liga Națională de Baschet American), una dintre cele mai importante ligi sportive din lume, există o persoană cu inițiativă care leagă oamenii din echipă: The Glue Guy. Al nostru este Cătălin Parcioagă, iar pe parcursul celor deja 8 ani petrecuți aici, a fost intern, junior developer, full stack developer, team lead și, mai recent, are rolul de Technical Delivery Manager. 

E o persoană foarte energică și plină de viață, pasionată de domenii diverse, dar în principal de sport (mai mult urmăritul lor decât practicatul – după cum mărturisește cu curaj). Nu se consideră un tech geek, iar asta e destul de atipic: să nu fii neapărat un pasionat de tehnologie când lucrezi ca programator în industria IT 😊. La Connections, este persoana “responsabilă” cu voia bună, organizatorul sau inițiatorul multor dintre ieșirile cu colegii din afara orelor de program, dar și “instigatorul” în teambuildinguri. 

Istoria lui în echipă începe în primăvara anului 2016, când a auzit pentru prima oară de Connections, fiind student în anul II la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității POLITEHNICA din București. În fiecare an se organizau târguri de joburi în holul facultății, iar diverse companii din IT căutau persoane noi, pe care să le formeze în domeniu. 

„La noi în facultate era foarte comun ca majoritatea studenților să lucreze în vara dintre anul II și anul III, prin urmare am urmat și eu aceeași direcție. Am trimis CV-ul la numeroase companii, printre care și Connections. Am dat un test cu câteva probleme de programare, în urma căruia am fost chemat la interviul tehnic, pe care l-am susținut chiar în sesiunea de examene, culmea, a doua zi după ce picasem un examen. Eram cam supărat din cauza examenului, am mers la interviu un pic nepăsător, dar totul a mers excelent, inclusiv conexiunea umană cu cei ce aveau să fie viitorii mei colegi. Da, pe vremea aia interviurile erau face to face 😊," povestește Cătălin. 

A continuat să lucreze part-time în anii III și IV de facultate, apoi a trecut la un program full-time, iar întreaga experiență a fundamentat o poveste frumoasă de creștere și performanță în IT. „Connections este un loc în care m-am dezvoltat enorm și, în numeroase cazuri, am crescut împreună cu echipa, ceea ce vom face și în continuare,” spune el cu entuziasm. 

După 8 ani în IT, Cătălin apreciază pe deplin impactul tehnologiei, inclusiv cel pe care îl aduce pentru el, ca individ. 

„Cu siguranță, unul dintre lucrurile care îmi fac viața mai bună este posibilitatea de a controla de la distanță diverse device-uri pe care le am în casă. Chiar dacă nu dețin o Alexa sau un Google Nest, pot controla de la distanță robotul de curățenie sau aerul condiționat. Viața e clar mai bună când te întorci din concediu și e deja aspirat pe jos, iar temperatura din casă este reglată perfect. 

Al doilea punct forte ar fi comunicarea cu oamenii apropiați și cu cei cu care vorbesc mai rar; să poți face asta oricând și oriunde va rămâne mereu ceva cu un impact foarte mare, chiar dacă ne-am obișnuit atât de tare cu asta și o luăm de-a gata. 

Tehnologia mi-a oferit tot ce am azi și tot ce voi reuși să dobândesc în viitor. Mi-a dat platforma prin care să îmi pun abilitățile și toate lucrurile învățate la treabă. Am intrat în acest domeniu deoarece credeam că la altceva nu aș fi bun, iar aici am văzut că e un domeniu atât de vast și cu atât de multe fațete, încât nu e vorba doar de partea tehnică sau doar de programare, ci de mult mai mult. Unele abilități le dobândești și altele le aveai deja, dar nu știai nici că sunt acolo și nici că vei avea nevoie de ele într-un domeniu tehnic, în care latura umană nu părea să fie atât de importantă și unde programatorii erau prezentați ca niște persoane inadaptate social. 

Ce am descoperit despre mine la Connections? Oamenii contează mult, am empatia cu mine tot timpul și încerc să am o legătură personală cu toți membrii echipelor din care fac parte, în așa fel încât să putem comunica foarte deschis în orice situații, oricât de complexe ar fi. Și ne iese 😊” 

DESPRE DIGITALIZARE ȘI FRICILE DIN IT: UN ÎNTREG HOLLYWOOD. SĂ NE AȘEZĂM CONFORTABIL ȘI SĂ NE BUCURĂM DE CEEA CE NE OFERĂ 

După 8 ani în industrie și o evoluție profesională constantă, Cătălin se uită la provocările din IT din multiple perspective. 

„Îți dai seama că un subiect este atât de hot atunci când bunicii tăi te întreabă dacă ți-e teamă că îți vei pierde locul de muncă în curând din cauza Chat GPT. Da, ăsta este cel mai hot topic: în ce măsură și cât de rapid vor fi programatorii înlocuiți de AI. 

Aș spune că mai repede decât ne dăm seama, dar evident nu în totalitate. Numărul programatorilor se va restrânge, dar în același timp presupun că vor apărea și poziții noi. Pe de altă parte, există foarte multe companii mari în care schimbările se produc foarte încet. Multe dintre ele abia fac tranziția de la Excel la platforme front-end/back-end cu posibilitatea unui acces concomitent de către mai mulți useri, dar să implementeze proiecte cu Chat GPT. AI-ul vine după programatorii basic, care știu doar bucata lor și nu înțeleg întreg mecanismul unui proiect, atât din punct de vedere tehnic, cât și prin prisma relațiilor cu clienții, management ș.a.m.d.” 

În ceea ce privește digitalizarea, un subiect constant pe agenda globală, Cătălin o vede ca pe „mai mult decât un personaj, este întreg Hollywoodul: mereu într-o dinamică amplă cu care greu poți ține pasul, fețe noi și trenduri care se schimbă în permanență. Dar ai certitudinea că propune tot timpul inovații și de fiecare dată e din ce în ce mai scandaloasă, prin lucrurile noi pe care le relevă pieței. Putem doar să ne așezăm confortabil, să ne lăsăm surprinși și să ne bucurăm de ceea ce ne oferă.” 

MESAJ PENTRU UN IT-IST DEBUTANT 

„Încearcă să intri în domeniu cât mai rapid, fără a-ți neglija studiile. Știu că sună poate ignorant sau greu de acceptat, dar la început nu ar trebui să te preocupe foarte mult salariul. În 2016 eram dispus să fac muncă pro bono, doar pentru a intra în tot mecanismul de muncă și a acumula cât mai multe informații, având încrederea că banii vor veni cu atitudinea corectă de creștere și dezvoltare personală în carieră. Am început la Connections ca intern full-time pe un salariu care astăzi poate părea o sumă derizorie, dar nu conta la acel moment și nu avea relevanță pentru creșterea mea în carieră. Credeam la momentul acela și mi s-a confirmat și cred și astăzi că cel mai important este să găsești un loc unde te poți dezvolta atât profesional, cât și uman. Mă bucur că l-am gasit.  Important e să găsești un loc în care să simți că te poți dezvolta atât uman, cât și profesional.”