Connections Consult

Connections Consult

3.22

109 evaluări

Angajator transparent

Meet our Connectors: Ciprian Onofreiciuc, The Contributor și poezia din spatele programării

18.09.2024

Un inginer interesat de ceea ce pot face tehnologiile pentru a îmbunătăți și simplifica viața oamenilor. Pragmatic. Orientat către nevoile clienților.

Asta spune despre el însuși Ciprian Onofreiciuc.

Dar, dacă ai ocazia să stai de vorbă cu el mai mult, vei descoperi, de asemenea, în Ciprian ochii unui artist asumat, care iubește oamenii, apreciază creativitatea în egală măsură cu tehnica de top și are o perspectivă extinsă despre motoarele care fac lumea să se miște mai departe, contribuind el însuși la dezvoltarea ei.

Un artist în arhitectura de soluții de programare, pe care echipa Connections îl are din 2021, și care este unul dintre membrii echipei implicate în proiectele majore ale momentului.

După ce a fost implicat în proiecte cu companii top 5 din banking și telecom din România, în poziții de Senior Developer sau arhitect de soluții, din decembrie 2023, a făcut din nou un salt către clienți din sectorul public, trecând de la rolul de consultant la acela de implementator și integrator.

Secretul succesului: contributor în fiecare rol din business și din viață

Munca lui Ciprian, alături de ceilalți conectori de la CC, se bazează pe câteva principii clare: are focus pe rezultate; își consolidează continuu baza de cunoștințe și competențe, din care face periodic salturi tehnologice și informaționale; în relație cu ceilalți, caută să își respecte de fiecare dată angajamentele, punând pe masă predictibilitate și consistență.

De-a lungul carierei sale, a fost implicat în diverse echipe, fie în rol de lider, asumându-și decizii și responsabilități comune, fie în rol de executant/consultant, urmând direcții definite de alte persoane cu rol de conducere.

„Îmi place să deschid drumuri noi, să caut oportunități neexploatate, să îmi asum riscuri moderate, acceptând provocări în zone necunoscute și cu potențial”, spune el. „În carieră și în viață, am alternat rolurile de leadership și management cu rolul de contribuitor individual. În fiecare ipostază, este important să te adaptezi și să contribui cât mai mult la un proiect”.

Digitalizarea, hora în care tehnologia ia la dans alte domenii

Dacă cineva are dubii că poezia face casă bună cu programarea și că aceasta se bazează pe înțelegerea profundă a lumii în care trăim, atunci musai să-l cunoască pe Ciprian. Pentru el, digitalizarea arată ca un dans memorabil, în care domenii cu impact se mișcă sincronizat, ținând de mână tehnologia și dând astfel valoare multiplicată mai departe.

„Când am pornit la drum, credeam că informatica, sau cum se numea digitalizarea la acel moment, este doar despre programare și mă simțeam extrem de mândru că sunt programator, asta până când am văzut și alte minuni tehnologice la fel de laborioase și de utile.

Astăzi privesc digitalizarea mai degrabă ca pe unul dintre dansatorii din tabloul lui Henri Matisse (‘Dansul’): intră într-o horă pe care o privești cu admirație și face dansul posibil împreună cu alți dansatori, care pentru mine reprezintă alte domenii importante din viața oamenilor. Digitalizarea trebuie împletită cu alte domenii pentru a oferi maximul de avantaje, iar cu cât mai multe sunt domeniile, cu atât mai mare impactul și mai frumos dansul.”

“The Dance” by Henri Matisse, 1910. Image sourced from HenriMatisse.org.

Nu putem disprețui civilizațiile antice pentru că ar fi demodate

Cum se raportează în mod personal la tehnologie? Este făcută pentru a ajuta și susține activitatea umană, ne amintește tuturor Ciprian, iar din această perspectivă, privește cu respect toate etapele de dezvoltare pe care omenirea le-a parcurs, căci știe un secret bine cunoscut, chiar dacă despre el se vorbește mai puțin în spațiul public: la un moment dat, orice tehnologie a fost considerată spectacol, pentru ca ulterior să devină ceva comun.

„Nu putem ignora sau evalua depreciativ o anumită tehnologie, la fel cum nu putem să disprețuim civilizațiile antice pentru că ar fi demodate. Totul se construiește integrând sau îmbunătățind tehnologii anterioare. De multe ori, adoptăm și folosim tehnologie fără să realizăm, iar doar lipsa ei ne face să îi conștientizăm importanța.”

Provocarea industriei: ce ne asumăm să devenim, odată cu progresul?

Cea mai mare provocare pe care Ciprian o vede este legată, fără îndoială, de progres.

„Problemele de performanță mi se par cele mai interesante, pentru că acolo apar limitele tehnologice. Rezolvarea acestor probleme generează progres și creează salturi tehnologice”, spune el.

În consecință, provocarea pe care ar lansa-o către industria de IT este una care, cu certitudine, va naște dezbateri îndelungi mulți ani de acum încolo: Credeți că implanturile tehnologice augmentative vor aduce progres și o viață mai bună omenirii?

„Cred că, în tot acest context evolutiv, este important ca oamenii să conștientizeze valoarea umană naturală. Sunt sigur că răspunsul ar fi categoric pozitiv, însă nu știu dacă omenirea va mai fi aceeași, odată cu acest progres.”

Mesaj pentru un IT-ist debutant: Baza e totul!

Pentru un junior care își face debutul în industrie, Ciprian are un sfat fundamental: Construiește o bază și apoi pleacă în explorare pornind de la acea bază.

Cum poți să faci asta?

Există mai multe moduri de a construi această bază”, spune el. „O poți face la nivel teoretic, prin acumulare de cunoștințe în mod academic, urmată de o certificare care își propune atingerea anumitor obiective; respectiv, practic, prin participarea la un proiect care să urmeze anumite standarde în domeniu și care să atingă toate etapele din ciclul de viață al unui produs.”

Simplu, nu? :)