Connections Consult

Connections Consult

3.22

109 evaluări

Angajator transparent

Meet our Connectors: Georgiana Sotir, the Harmony Wizard

14.08.2024

În lumea software-ului, provocările apar la tot pasul, iar complexitatea situațiilor cu care ne confruntăm crește pe măsură ce proiectele devin mai ambițioase și tehnologiile evoluează rapid. Este esențial să avem o abordare flexibilă și inovatoare, să fim dispuși să învățăm constant și să colaborăm eficient pentru a găsi soluții optime în fața problemelor complexe.

În astfel de momente, perspectivele diferite pot duce la conflicte sau neînțelegeri, iar un mediator devine indispensabil în cadrul fiecărei echipei. Noi o avem pe Georgiana și recunoaștem cu sinceritate: când lucrurile tind să se complice, e tare bine să o avem în preajmă, căci aduce armonie în orice echipă, transformând momentele tensionate în oportunități de colaborare. Cu o înțelegere profundă a relațiilor interumane, ea reușește să aducă echilibrul necesar echipei noastre, indiferent de provocările care apar.

Provocările unui magician: transformarea obstacolelor în creativitate

Abilitatea Georgianei de a integra personalități diferite într-un proiect comun s-a fundamentat pe un principiu esențial: oamenii sunt cei care formează o echipă, iar competențele lor se extind dincolo de atribuțiile profesionale, incluzând aspecte legate de caracter și compatibilitatea cu ceilalți membri ai echipei, precum și cu echipele clienților.

„Punctele mele forte țin de posibilitatea de a crea echipe performante care se încadrează atât în cerințele, tiparul, valorile Connections, cât și în exigențele clientului. Aceste lucruri necesită foarte multă flexibilitate, adaptabilitate și o abilitate analitică continuă. Față de colegii din proiectele la care lucrez, trebuie să arăt și să dovedesc abilitatea de team leader, dar într-o balanță mereu delicată de empatie și înțelegere, care merg mână în mână, dacă vrei ca lucrurile să funcționeze perfect sau aproape perfect.”

Pe lângă abilitatea de a aduce laolaltă oameni talentați, reușita ei ca maestră a echilibrului se datorează și unui ingredient special: fiecare nouă provocare o face să-și perfecționeze abilitățile. De altfel, așa am și reușit să o cucerim 🙂 prin complexitatea proiectelor la care lucrăm împreună încă din 2017.

„Mi-a plăcut foarte mult ideea de a intra în echipa unuia dintre cele mai mari proiecte din portofoliul Connections de la acea vreme, sub îndrumarea lui Vlad Sgindar. Am văzut o oportunitate mare de progres profesional pentru mine, alături de un manager care lucra direct cu CEO-ul companiei – deci în proiecte foarte relevante – și renumit pentru stilul lui nonconformist, iar aceasta a fost prima provocare. Faptul că în fața mea se afla un proiect complex, dificil de ––coordonat – un fel de „trial by fire” – a fost a doua provocare,” își amintește Georgiana. „A fost una din deciziile mele foarte bune, mai ales că am întâlnit oameni frumoși aici, pe care îi consider ca o a doua familie. Mă bucură energia pozitivă a persoanelor mulțumite, fie că sunt clienți sau coechipieri, și sunt înconjurată tot timpul de aceștia.”

Digitalizarea? Relația perfectă dintre om și tehnologie.

După șapte ani în echipa Connections, Georgiana a început să vadă digitalizarea ca un SME (Subject Matter Expert) la care toată lumea apelează atunci când apar situații complexe.

 „Cred că digitalizarea ar trebui să reprezinte relația perfectă dintre om și tehnologie. Pe măsură ce inovațiile din domeniul IT evoluează, digitalizarea găsește metode eficiente și adaptate de comunicare, câștigând timp și resurse pentru cei care efectuează manual anumite procese. Îi ajută să își crească nivelul de productivitate și cunoștințe în arii cu relevanță pentru viitor, iar tehnologia a schimbat enorm modul în care muncim. Se vede în companiile private mai ales, căci multe instituții ale statului funcționează pe principii în care digitalizarea este încă aspirațională.”

Pentru ea personal, tehnologia este foarte convenabilă, căci îi oferă acces la informație, și se întreabă deseori: unde am fi acum, dacă n-ar fi existat această evoluție continuă?

„Tehnologia ne ajută să putem face lucrurile mai eficient, de la o mașină de spălat rufe care știe să spele rufele mai repede și mai bine și cu o fracție din resursele pe care un produs similar le folosea acum 10 ani, până la mașinile pe care le folosim să ne deplasăm și sisteme inovatoare de siguranță, cum ar fi detecția pietonilor sau a unui impact iminent, lucruri care salvează vieți. Convenabil este și faptul că drumurile la bancă, la diverse instituții dar și shopping-ul online se fac mult mai ușor de la distanță, aducând un plus de timp într-o lume unde timpul înseamnă totul.”

Foarte relevant este și felul în care tehnologia schimbă oportunitățile generațiilor digital native.
„Cred că internetul și beneficiul de a-l avea oricând într-un dispozitiv care încape în buzunar este cel mai mare progres uman. Asta nu doar pentru că există informații brute pe care le-ai putea accesa oricând, ci pentru că fiecare om este acum liber să se informeze oricând despre orice, făcând mai ușoară trecerea de la o simplă curiozitate la o pasiune și la o posibilă carieră într-un anumit domeniu. În trecut eram adaptivi, erau oportunități pentru care te pregătea școala. Generațiile curente sunt reactive: școala prezintă bazele, însă specificele le vor descoperi singuri. Este important de menționat că informația înșelătoare, falsă sau care este prezentă cu alte scopuri în online este un subiect de viitor care, nereglementat, are potențial să afecteze grav evoluția umană și este important să fim mereu interesați și la curent cu ceea ce se întâmplă.”

Despre viitor, numai de bine: totul în continuă schimbare

Automatizarea și Inteligența Artificială sunt două subiecte „hot” pe care Georgiana le urmărește îndeaproape, nu cu ochii unui programator, ci din perspectiva sociologică, de concept și impact în comportamentele oamenilor.

„Automatizările de roluri și servicii reprezintă un domeniu care, la prima vedere, ar putea speria mulți oameni în ceea ce privește securitatea jobului pe termen mediu sau modul în care vor fi valorizați în viitor ca profesioniști. Oamenii, însă, nu sunt dispensabili din principiu, doar că cei care nu se pot adapta vor avea de suferit mai mult decât cei adaptabili și curioși.”

Cum arată, pentru ea, evoluția unei cariere pe care să o consideri securizată în viitor? Profund legată de două cuvinte-cheie: actualitate + deschidere la schimbare.

Este datoria noastră și a generațiilor care vor veni să alegem un domeniu de actualitate și să rămânem mereu deschiși la schimbare. Este important să îmbrățișezi schimbarea, fie că vine ca digitalizare, inteligență artificială sau automatizare. AI-ul ne ajută în prezent să aflăm răspunsuri detaliate și mai repede decât putem găsi în motoarele de căutare. Însă informația pe care este învățat AI-ul este în domeniul public și privat și nu este în mod deosebit corectă. Este bazată pe probabilități, într-un domeniu prea puțin reglementat. Când Deep Fakes și atacurile cibernetice sunt duse la nivel de artă, valoarea umană este cu atât mai importantă,” consideră Georgiana.

Crede, de asemenea, că industria IT ar trebui să susțină crearea unei inteligențe artificiale bazate pe informații corecte, reorganizarea securității cibernetice cu un accent sporit pe protecția informației și detectarea fraudelor, și dezvoltarea de aplicații ce îmbunătățesc sistemele medicale, siguranța în transport și sustenabilitatea proceselor de fabricație și reducerea poluării.

Mesaj pentru un IT-ist debutant

„Păstrează-ți mereu curiozitatea, adaptează-te și fii mereu la curent și cu un pas în fața rolului tău actual. Cariera ta va schimba lumea în care trăim, însă doar cei mai buni vor ajunge departe”.