Connections Consult

Connections Consult

3.22

109 evaluări

Angajator transparent

România, în topul țărilor care angajează femei cu studii în tehnologia informației și comunicațiilor (TIC)

22.05.2024

Importanța studiilor TIC pentru a găsi un loc de muncă cât mai bun este determinată de rolul din ce în ce mai mare al tehnologiei în aproape toate aspectele vieții noastre.  

Deși cele mai recente statistici arată că, la nivel european, bărbații cu studii TIC angajați sunt într-un număr covârșitor de mare, în comparație cu femeile angajate, România se află în topul țărilor care angajează femei cu studii în acest domeniu.  

Un subiect de luat în considerare de către companii, ca borna de auto-evaluare, și în egală măsură de către tinerii care se află la început sau în stadii intermediare de evoluție în carieră: indiferent că este vorba de un rol tehnic, cum ar fi programarea, sau un rol mai strategic, precum managementul IT, cunoștințele și abilitățile TIC sunt solicitate în diverse industrii și reprezintă un atu valoros pentru perspectivele de carieră .

 

Cerere tot mai mare pentru persoane cu studii în TIC 

Conform unor statistici oferite de Eurostat, în 2022, în Uniunea Europeană erau 3,0 milioane de persoane angajate cu o educație în domeniul TIC, cu 6,7% mai mult decât în 2021 (2,8 milioane). 

Asta înseamnă că tot mai multe persoane înțeleg importanța de a ține pasul cu evoluția tehnologică și se orientează spre acumularea de cunoștințe în această direcție și, ulterior, spre găsirea unui loc de muncă în acest sector, așa cum arată și ritmul de creșterii per total al numărului de angajați în IT. Astfel, procentul angajaților în IT în spațiul UE a crescut per ansamblu cu 11,5% în 2022; numărul bărbaților activi în acest domeniu este de 2,5 milioane de persoane, cu 7,1% mai mult decât în 2021, în timp ce numărul femeilor angajate în acest sector a crescut cu 4,4%, ajungând la 463.100 persoane. 

Privind statele membre UE, Slovenia (93,0%), Letonia (91,0%), Polonia (90,3%), Cehia (89,9%), Belgia (88,7%) și Slovacia (88,5%) au avut cele mai mari ponderi de bărbați în totalul numărului de angajați cu studii TIC. 

În topul țărilor cu cele mai multe femei angajate cu studii TIC se află Bulgaria (31,5%) și Danemarca (31,3%), cu ponderi sensibil egale, respectiv Cipru (30,2%) și, la mică diferență, România (29,9%). 

Efectul „bulgărelui de zăpadă” 

Discrepanța dintre procente generează reticență din partea femeilor față de angajarea în astfel de roluri. Potrivit raportului „Women in Tech”, realizat în anul 2021 de către compania globală de securitate cibernetică Kaspersky, peste o treime dintre femeile care lucrează în industria IT și tehnologică de pe întregul mapamond, consideră că absența femeilor în sectorul lor le-a făcut să fie precaute să intre în profesie. 

Din fericire, statisticile par să fie tot mai bune de la un an la altul, iar percepțiile de gen se îmbunătățesc și ele. Tot Kaspersky a realizat un nou raport din care a rezultat că 56% dintre femeile care lucrează în IT la nivel global sunt de acord că acum există mai multe femei în 

rolurile IT și tehnologice în organizația lor decât în urmă cu doi ani. De asemenea, 7 din 10 respondenți de gen feminin care au participat la studiu consideră că abilitățile și experiența lor sunt mai importante pentru angajatori decât genul lor. 

Ne mutăm, pe final, privirea către propria noastră organizație și ne bucurăm să constatăm că profesionalismul nu ține cont de gen: în 2023, 46,5% din echipa Connections este reprezentat de femei, în timp ce în echipele de management procentul se ridică la 55.6%.