Distribuie
13 lucruri pe care sa nu le spui niciodata in prima zi la locul de munca
Ceea ce spui in prima ta zi la un nou loc de munca poate face diferenta intre o relatie de durata cu angajatorul sau poate fi inceputul sfarsitului pentru viitorul tau in compania respectiva.
Fiecare dintre noi a trecut prin experienta emotionanta de a fi la inceput si de a avea un job nou. Este normal sa iti doresti sa fii placut si sa faci o impresie buna cat mai repede, insa graba nu este cel mai bun aliat al tau intr-o astfel de situatie. Trebuie sa incerci sa nu-ti fortezi norocul vorbind prea mult, ci sa asculti, deoarece lucrurile pe care le spui acum se pot intoarce impotriva ta in perioada de proba. Potrivit Business Insider sunt cateva lucruri pe care ar fi bine sa nu le spui in prima zi de munca.
Lucruri pe care sa nu le spui niciodata in prima zi de munca:
1. “La compania unde am lucrat anterior…/ La vechiul meu job…”
Nimanui nu-i place o persoana care le stie pe toate si da senzatia ca nu mai are nimic de invatat. E de preferat sa adopti o atitudine rezervata, dar in acelasi timp sa arati ca esti dornic sa te implici si sa inveti cat mai mult.
2. “Cand primesc o marire de salariu?”
Inainte de a te grabi sa pui aceasta intrebare, asteapta sa treaca macar cele 3 luni din perioada de proba.
3. “Apropo trebuie sa plec mai devreme in fiecare vineri!”
In cazul in care nu ai stabilit astfel de detalii in cadrul interviului, sa arunci astfel de bombe in prima zi de munca arata o lipsa de comunicare si respect fata de angajator. Se asteapta de la tine sa fii prezent, pregatit si dornic sa faci si sa retii cat mai mult.
4. “Pe cine ar trebui sa cunosc si pe cine ar trebui sa evit?”
O intrebare de genul acesta indica in mod evident o invitatie la barfa, iar asa iti vei distruge singur o cariera ce ar putea avea viitor. Mai mult decat atat, pot exista anumite conflicte in care nu ar fi indicat sa te implici. Fa-ti timp pentru a cunoaste persoanele din departamentul tau apoi judeca singur.
5. “Nu asa am invatat eu sa fac asta.”
Fii pozitiv! Angajatorii nu isi doresc sa auda ce nu stii si nu poti sa faci, ei vor sa vada faptul ca esti deschis si dispus sa inveti si sa faci lucrurile in felul in care isi doreste compania.
6. “Cum sunt petrecerile de sarbatori aici? Primim bonusuri sau cadouri ceva?”
Asteapta sa vina sarbatorile si o sa vezi atunci daca o sa primesti ceva, nu e cazul sa te interesezi chiar din prima zi in legatura cu primele.
7. “Ce trebuie sa fac pe aici pentru a primi un upgrade la telefonul companiei”
Daca telefonul companiei nu este ultimul model, exista sanse ca si cele ale colegilor tai sa fie la fel. Incearca sa te descurci la inceput si sa nu lasi astfel de lucruri sa te afecteze prea mult, apoi cere lucrurile de care ai nevoie intr-o maniera profesionista.
8. “Ce-mi spui nu are niciun sens.”
Se poate intampla la inceput sa ti se spuna sa faci lucrurile intr-o maniera pe care nu o intelegi sau cu care nu esti de acord. Daca vei reactiona in felul acesta vei parea o persoana negativista, chiar mai mult, o persoana care pur si simplu nu vrea sa gandeasca.
9. “Vechiul meu sef habar nu avea.”
Poate ca intr-adevar vechiul tau sef era un idiot si nu avea habar de cum ar trebui facute multe dintre lucruri, insa daca incepi sa te plangi la noul loc de munca iti vei creea o imagine gresita.
10. “In opinia mea.”
In cazul in care nu esti intrebat, este de preferat sa-ti pastrezi opinia pentru tine si sa vezi in primul rand ce are de spus angajatorul despre problema discutata.
11. “As dori sa va invit pe toti la biserica unde ma duc eu duminica.”
Subiecte precum religia sau politica nu ar trebui sa fie aduse in discutie, mai ales daca nu au nicio legatura cu job-ul.
12. “Ce discount-uri primesc ca angajat aici?”
Amana aceste intrebari pentru mai tarziu. In caz contrar, vei fi privit ca o persoana interesata doar de avantaje si nicidecum de a munci si a invata ceva.
13. “Hei X, muncesti din greu sau cu greu muncesti?”
Chiar daca vezi alti colegi ca se destind sau glumesc intre ei si crezi ca poti sa li te alaturi atat de brutal, nu o face. La inceput, chiar daca simti ca nu-ti gasesti locul, incearca sa fii respectuos si politicos si sa dovedesti ca esti acolo pentru a face o treaba buna.
Citește toate articolele despre
MisiuneArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Misiune
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro