20 de intrebari pentru a realiza ce ti-ai propus in 2019

10.01.2019
2 min
20 de intrebari pentru a realiza ce ti-ai propus in 2019

Distribuie

La fiecare sfarsit de an, de la cel mai sarac la cel mai bogat, cu putine exceptii, toti isi doresc ca anul urmator sa fie mai bun pentru ei. Ce pot sa fac mai bine in anul care vine? Cum pot sa-mi depasesc rezultatele de anul trecut? Sunt doar doua dintre intrebarile pe care vi le puteti pune.

Cheia acestui proces de autoevaluare si prognoza se materializeaza in reflectie si constiinta de sine, procese care ne pot face sa intelegem cu adevarat de ce vom face ceea ce vom face. Este un dialog cu noi insine prin care sa ne motivam in ce vom face si, in acelasi timp, sa ne conducem actiunile in directia corecta.*

Pentru cei care isi fac planuri cu privire la 2019 si cauta raspunsul la intrebarea „De ce voi face ceea ce voi face?” le propun sa incerce un scurt exercitiu prin parcurgerea urmatoarelor intrebari:

 1.    Ce imi place si ce am de facut bine?

 2.    Ce imi place, dar as putea sa fac mai bine?

 3.    Ce imi place sa fac, dar nu fac bine deloc?

 4.    Ce imi da energie?

 5.    Ce ma oboseste?

 6.    Cat de mult trebuie sa dorm pentru a lucra bine?

 7.    Ce ma relaxeaza?

 8.    Ce ma streseaza?

 9.    Ce ma distrage de la lucru?

10.    Care este cel mai important lucru in viata mea?

11.    Care sunt cei mai importanti oameni din viata mea?

12.    Cum pot fi un prieten sau un coleg mai bun?

13.    Ce imi dorec mai mult in viata decat am?

14.    Ce imi doresc mai putin in viata?

15.    De ce ma tem cel mai mult?

16.    Care este obiceiul cel mai bun pe care il am?

17.    Care este obiceiul pe care as dori sa-l schimb?

18.    Ce lucru mi-am propus sa-l realizez in 2018 si am reusit?

19.    Cum inteleg succesul?

20.    Care este lucrul la care ma gandesc sa-l realizez in 2019?

Incercati sa raspunpundeti (cat mai sincer!) la aceste intrebari fara sa va ganditi prea  mult. Puneti pe hartie prima idee care va vine in minte. Nu va faceti nici un fel de probleme. Nu exista raspunsuri corecte sau raspunsuri gresite. Sunt propriile voastre raspunsuri.

La prima vedere ati putea crede ca este un simplu exercitiu prin care raspundeti, in joaca, la niste intrebari. Nu este asa.

Daca va gaditi bine, dupa ce aveti raspunsurile, dar mai ales folositi cu adevarat creionul si hartia, veti realiza ca este un model in dezvoltare, care va ajuta sa atingeti tintele propuse pentru anul 2019.

Stabiliti-va de acum o anumita tinta pentru 2019. Daca ati stabilit tinta, atunci ganditi-va la intrebarea: „De ce voi face ceea ce voi face?” Este neaparat necesar sa nu porniti la realizarea unei tinte fara sa raspundeti la aceasa intrebare, fapt ce presupune reflectia si constiinta de sine. In fiecare luna a anului, cu cat va apropiati mai mult de atingerea tintei, trebuie sa mentineti cele doua procese (reflectia si constiinta de sine) la cote inalte pentru a oferi un suport puternic motivatiei voastre. Numai in acest fel puteti atinge obiectivul, tinta pe care v-ati propus-o pentru 2019.

Ideea generala ar fi sa realizati cat mai multe lucruri care va plac si cat mai putine dintre cele care nu va produc bucurii, lucru valabil atat pentru munca la birou, cat si pentru viata personala. Sa fiti mai fericiti prin ce realizati. Normal, ca aceasta ar fi situatia ideala pentru 2019. Finalul de an ar coincide astfel cu realizarea tintelor planificate de voi, pe hartie, chiar din 2018.

Nu uitati: Reflectia si constiinta de sine sunt principalele voastre „arme”, care va vor ajuta in 2019 sa va atingeti tintele planificate.

*Pentru a ne conduce actiunile in directia corecta, bazandu-ne pe reflectie si constiinta de sine Ryder Caroll, autorul Bullet Journal, a dezvoltat o metoda privind organizarea muncii si vietii, pornind de la ideea ca folosirea pixului, creionului si a hartiei pe care o avem in fata, ne vor ajuta sa „rememoram trecutul, sa punem in ordine prezentul si sa ne planificam viitorul”.

Citește toate articolele despre

Misiune Echilibru Planificare carieră Găsește-ți job Motivație și vocație

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro