Distribuie
4 întrebări pe care sa le adresezi angajatorului în cadrul unui interviu
Interviul de angajare reprezintă o conversație și ambele părți trebuie să afle cât mai multe informații unul despre celălalt, astfel încât să poată înțelege dacă se potrivesc și pot avea o colaborare de succes.
De aceea acest articol este scris pentru viitorii participanți la un interviu de angajare în rolul de candidat. Am pregătit patru întrebări importante pe care să le adresezi angajatorului, astfel încât să te ajute să iei o decizie informată dacă ți se potrivește acea poziție sau nu.
1. Ce anume din candidatura mea a fost suficient de interesant sau atractiv astfel încât să mă chemați la un interviu?
De multe ori, eu - candidatul - am impresia că ceea ce îmi place la mine și ceea ce consider valoros în experiența mea profesională este motivul pentru care angajatorul m-a chemat la un interviu. Și de multe ori se întâmplă ca angajatorul să vadă altceva mult mai important pentru el, în profilul meu profesional. Prin faptul că înțelegi ce vede angajatorul valoros la candidatura ta, poți purta o discuție de la egal la egal și poți răspunde cu mai multă încredere la întrebările pe care ți le adresează. Și cu siguranță poți să înțelegi mai bine motivul pentru care îți adresează anumite întrebări.
Sunt convinsă că cel puțin o dată, în interviurile la care ai participat, ai primit aceste întrebări: „De ce ai aplicat la acest job?” sau „De ce vrei să lucrezi în compania noastră?”. Motivul din spatele lor este înțelegerea motivației tale. Învață în viitoarele interviuri să te intereseze motivația celui care te-a chemat la interviu la fel de mult cum te interesează un rezultat pozitiv al discuției.
2. Acest job este unul nou creat în companie sau este un rol de înlocuire a unui coleg care a plecat?
Această realitate este extrem de importantă și face toată diferența când vine vorba de integrarea în noul colectiv și cu noile responsabilități. Într-un job de înlocuire, ai deja o cale bătută. Organizația știe ce trebuie să ceară de la tine, cum să lucreze cu această poziție. Colegii vor trebuie doar să se obișnuiască cu tine, persoana nouă în acest rol. De asemenea, într-o înlocuire vei avea un termen de comparație prin performanța fostului coleg. Acest aspect va influența la început modul în care echipa își setează așteptările de la tine. Nu e un lucru negativ așa cum nu e niciun lucru pozitiv. Este doar o situație de care e bine să fii conștient.
Pe de altă parte, un job nou creat presupune un grad mare de ambiguitate. Ce înseamnă asta? Așteaptă-te ca organizația să nu știe exact cum să lucreze cu tine, așadar tu va trebui să mergi de foarte multe ori și să ceri informațiile de care ai nevoie sau sa le explici cum să lucreze cu tine și de ce ai nevoie de aceste informații. Așteaptă-te ca managerul tău direct să nu aibă toate criteriile de evaluare a performanței tale sau,uneori, nici măcar obiectivele de activitate . O poziție nouă presupune multă libertate și destul de mult haos iar persoana care ocupă acest rol este în poziția să ’’sfințească locul’’ adică să îl facă după chipul și asemănarea ei.
Nici una dintre aceste situații nu este mai bună decât cealaltă. Cea mai bună este cea care ți se potrivește și de aceea răspunsul la această întrebare poate să te ajute să alegi corect.
3. Plecând de la premisa că eu sunt candidatul ales, care sunt obiectivele de învățare pentru primele 4 săptămâni ale mele în acest rol?
Iată o întrebare cu dichis. Răspunsul angajatorului îți oferă foarte multe informații referitor la organizarea internă a companiei. În general vei primi două variante de răspuns: una specifică, din care poți să îți dai seama că angajatorul s-a gândit deja la un plan de inducție, știe clar ce resurse și ce colegi va aloca pentru a susține viitoarea persoană în acest proces, ba mai mult, chiar a luat în serios candidatura și s-a gândit deja cum ai arăta ca viitor coleg în echipa lui. Cealaltă variantă este una generală, iar la finalul răspunsului nu ai rămas cu foarte multe informații despre ce ar trebui să înveți până la urmă în primele 4 săptămâni. Nu este neapărat necesar ca lucrul ăsta să fie adevărat, însă de multe ori angajatorii care nu știu să răspundă concret la această întrebare s-ar putea să nu aibă un plan real de inducție pentru noua persoană și asta s-ar putea să te pună fața în fața cu uni mini haos atunci când începi a doua zi de muncă. Pentru că prima de obicei este foarte plină cu activități de socializare de tot felul.
4. Care este organigrama companiei - sau, dacă vorbim de o companie foarte mare -, care este organigrama echipa din care face parte acest rol?
Informația aceasta te ajută, pe de-o parte, să vezi perspectiva macro a organizației, iar pe de alt[ parte, să îți construiești alte întrebări. Așa poți să descoperi câte roluri ca acesta există în organizație, care sunt departamentele cu care vei colaborat cel mai des, cine sunt clienții interni pe care îi vei avea în acest nou rol. Și o informație extrem de importantă pentru tine este că vei înțelege care e diferența între această companie și cea din care pleci sau ultima în care ai lucrat. Așadar, poți să îți dai seama de diferențele de perspectivă la care te expui în această nouă organizație.
Acestea au fost cele patru întrebări pe care ți le recomand să le adresezi în cadrul oricărui prim interviu de angajare cu un nou angajator.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final și îți doresc ca prin aplicarea acestor informații să ai interviuri reușite, din care să pleci clarificat și să te simți respectat și capabil să iei decizia potrivită pentru tine.
Aplică la companiile care te merită!
Dacă ești în căutarea și altor resurse din sfera alegerilor profesionale reușite, te invit să te reinventezi.
Citește toate articolele despre
Interviul de la A la Z Planificare carieră Găsește-ți job Resurse interviuriContributor Undelucram.ro
Raluca Culda
Mai multe articoleDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Interviul de la A la Z
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro