5 motive să lucrezi când ești student

27.08.2020
6 min
5 motive să lucrezi când ești student

Distribuie

Când am devenit studentă la ASE, în 2013, părinții mi-au spus că studiile sunt mai importante și că voi avea timp suficient să lucrez după ce termin facultatea. Chiar dacă aveau dreptate, mă simțeam prost că eram întreținută financiar.

Așa că am făcut un compromis – nu m-am angajat, dar am devenit voluntar ASER și am învățat marketing, vânzări, project management, resurse umane și cultură organizațională. După un an de voluntariat – și datorită lui -, a venit primul internship. În cadrul BRD, am învățat atât despre Scrisori de Garanție, procese și sisteme financiare, cât și despre colegialitate și importanța punctualității. A urmat apoi primul meu job: am fost jurnalist timp de 10 luni, mi-am dezvoltat soft skill-urile și mi-am creat bazele eticii profesionale.

În 2015 mi-am luat rămas-bun de la ASE și am devenit studentă la Poli. În primii doi ani m-am concentrat pe învățat și am luat bursă de performanță, iar apoi mi-am adăugat în cont venituri de angajat. Muncind între 30 și 90 de ore pe săptămână, am avut diverse joburi de student. Am lucrat part-time ca operator call-center, chelneriță, asistent manager, și sezonier ca Ride Operator și Housekeeper într-un parc de distracții din SUA (parte din programul Work and Travel). Când nu eram angajată, lucram ca freelancer sau eram stagiar în diverse companii și instituții.

Job-urile part-time mi-au permis să continui să învăț și să câștig mult dorita independență financiară. Experiențele de voluntariat și muncă din timpul facultății mi-au creat o puternică etică profesională și m-au învățat cât de importantă este interacțiunea rapidă și profesionistă cu clienții și partenerii.

 

Așa că… De ce să lucrezi când ești student?

 

Îți creezi experiență de muncă

La facultate ești învățat să lucrezi structurat, însă activitățile unui job sunt, de multe ori, haotice. Vei învăța să jonglezi cu task-uri diverse, să faci multi-tasking, să faci diferența între soft și hard deadlines. Dacă reusești să lucrezi part-time în domeniul studiilor tale, vei dobândi hard skills în industria în care vrei să activezi. Acest lucru îți va oferi un avantaj concret în fața altor canditați atunci când vei aplica pentru un job full-time.

Dacă nu găsești job-uri part-time în domeniul pe care ți-l dorești, poți alege un internship sau un stagiu de practică. Te vei dezvolta profesional, chiar dacă vei lucra ore mai puține. Ca intern sau stagiar ai oportunitatea perfectă să afli cum funcționează o companie, iar acest lucru te va ajuta să-ți dai seama ce îți dorești de la un job, precum și dacă domeniul respectiv chiar îți place sau ți se potrivește.

 

Devii independent financiar

Lucrând în timpul facultății, nu mai e nevoie să ceri bani părinților și îți poți cumpăra ce lucruri îți dorești. Dacă stai la cămin, un job part-time te poate ajuta să te muți în chirie. Sau, dacă ești mulțumit de cămin, salariul câștigat de la un job part-time sau de la un internship îl poți pune în pușculiță sau într-un Cont de Economii.

Să-ți gestionezi banii proprii, ca student, nu e lucru ușor. Un salariu te va învăța despre disciplină financiară și, o să râzi, vei învăța să iubești Excelul deoarece e un instrument folositor pentru bugete. Trăind cu limita unui buget, vei învăța să apreciezi mai mult lucrurile pe care le folosești de zi cu zi și vei fi mai atent la ce și cât consumi. Te vei gândi de 2 ori înainte să dai 19 lei pe o cafea scumpă, tocmai pentru că sunt bani câștigați de tine.

 

Dezvoltare personală

Orice mediu de lucru te va forma ca profesionist, mai ales pe partea de soft-skills. Vei învăța să-ți gestionezi timpul, să fii atent la detalii și să rezolvi probleme. Îți vei dezvolta gândirea logică și vei reuși să faci analize de date. Vei dobândi skill-uri căutate de recrutori și companii: alocarea de taskuri în funcție de prioritățile proiectului, abilități de comunicare - inclusiv comunicare nonverbală, abilități sociale și inteligență emoțională -, empatie față de colegi și clienți, analiza nevoilor partenerilor și sponsorilor și înțelegerea strategiei de business.

Dacă nu găsești un loc de muncă în domeniul tău, nu este nicio rușine să lucrezi în timpul studiilor într-un supermarket, restaurant, bar sau cafenea. Orice experiență de muncă este folositoare și contează să alegi să iei lucrurile bune din fiecare loc. Acest tip de job-uri îți oferă avantajul orelor de muncă flexibile și soft-skills pe care le poți aplica mai departe în orice alt job: muncă în echipă, leadership, integritate, sinceritate și obiectivitate.

 

Networking

Un job part-time în timpul studenției îți oferă și experiență de muncă, și multe oportunități de a-ți crește rețeaua de cunoștințe. Mai ales în această perioadă, networkingul este cel mai bun instrument gratis pe care-l poți folosi pentru a-ți forma relații de business și chiar prietenii. Persoanele pe care le vei cunoaște la job pot fi bune puncte de contact pentru când vei dori să te întorci în același loc, ca angajat full-time.

Ca student, ai la dispoziție multe evenimente și proiecte în care poți să te implici, să îți demonstrezi abilitățile și cunoștințele și îți crești din nou rețeaua de contacte. Dacă urmezi o facultate tehnică, hackatoanele sunt un mediu excelent de networking.

Orice job ai avea, e important să interacționezi cu colegii, să construiești relații atât cu cei din echipa ta, cât și cu persoane din alte echipe.

 

Îți formezi brandul personal

Fie că alegi să lucrezi part-time, să fii intern, stagiar sau voluntar, orice activitate în plus te va ajuta să te evidențiezi în fața potențialilor angajatori. Poți lucra într-o cafenea sau într-o corporație mare din centrul Bucureștiului - simplul fapt că muncești demonstrează recrutorilor că ai potențial, că ai deja experiența lucrului în echipă, că ești capabil să lucrezi individual, sub sau fără supraveghere.

Experiența profesională acumulată în timpul studiilor demonstrează că ești o persoană cu inițiativă, implicată și doritoare de a face lucruri. Orice loc de muncă implică rezolvarea de probleme și luarea de decizii, fie că e vorba de un job în domeniul pe care îl studiezi sau nu. Domeniile în care se găsesc joburi, chiar și în această perioadă, sunt: agricol, alimentar, marketing și IT.

 

3 lucruri la care să fii atent când îți alegi un job în facultate

 

Echilibru muncă – facultate - viață personală

Este foarte important să nu-ți neglijezi studiile. Găsește un echilibru între facultate și muncă și alocă-ți timp pentru relaxare. Dacă trebuie să alegi, alege întotdeauna facultatea și discută acest aspect cu angajatorul. Angajatorii sunt înțelegători și îți poți face programul de muncă în funcție de programul de la facultate. Un job e important, însă studiile finalizate îți pot asigura un loc de muncă specializat și mai bine plătit.

 

Contractul de angajare

Pe lângă faptul că orice contract, pe orice perioadă de timp, te ajută la pensie, contractul este cel care definește obligațiile și drepturile atât companiei, cât și ale tale. Mai mult, ține minte că este illegal să muncești fără contract de muncă, conform Codului Muncii.

 

Cultura organizațională

Primul job ca student își va pune amprenta asupra ta și îți poate determina parcusul profesional. Alege un loc de muncă care te face să te simți bine și în cadrul căruia atmosfera este plăcută, pentru a te putea axa pe dezolvarea ta profesională.

Încearcă să găsești și să vorbești cu cel puțin 5 curenți și/sau foști angajați ai companiei unde vrei să lucrezi pentru a afla direct din interior informații despre cultura organizațională. Cum se simte lumea la muncă? Care sunt valorile și comportamentele pe care le promovează compania? Care este atmosfera generală?

 

Concluzii

Un job în timpul studiilor te va pregăti de realitatea care există dincolo de băncile facultății. Să muncești când ești student este satisfăcător și obositor în același timp, însă așa îți creezi un dublu set de cunoștințe și experiențe. Faptul că ești student ȘI angajat va face diferența atunci când aplici pentru job-ul pe care ți-l dorești.

Poți începe cu un internship, un stagiu de practică sau să te implici într-un ONG. Aceste experiențe, plus cunoașterea limbii engleze, sunt criteriile cele mai importante în selecția și recrutarea juniorilor (studenți, absolvenți, candidați cu experiență sub 3 ani). Juniorii sunt și cei mai căutați canditați în 2020, conform raportului Piața forței de muncă 2020, realizat de Hipo.ro.

Fiecare loc de muncă part-time îți va aduce cunoștinte și abilități noi, precum și experiență profesională. Vei deveni mai încrezător în forțele proprii și vei acumula propriile tips & tricks. Partea cea mai frumoasă este că în studenție ai timp să experiementezi domenii diverse și să valorifici timpul liber în ceva concret.

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro