Distribuie
7 mituri despre CV
Internetul e mare și conținutul e vast. Vei găsi o mulțime de sfaturi contradictorii despre redactarea CV-ului și înțeleg dacă ești confuz. Oboseala decizională este reală, informațiile sunt prea multe, iar tu te simți stresat și nu știi ce să mai crezi. Există niște bune practici și cu privire la CV, însă cel mai important sfat al meu este ca tu să aplici în viața și munca ta doar acele idei cu care rezonezi, care au sens pentru tine.
Mă pun și eu în rolul de expert în domeniul meu și îți vorbesc despre mituri despre CV care îți distrag atenția de la ce este cu adevărat important atunci când lucrezi la documentele tale profesionale.
1. CV-ul te ajută să îți găsești job
Este important să ai un CV care te reprezintă din punct de vedere profesional, însă CV-ul nu are ca obiectiv să te ajute să îți găsești job. CV-ul este un instrument de marketing, care face parte dintr-o strategie mai amplă de accesare a oportunităților profesionale. Scopul CV-ului este să îți aducă invitații la interviu. De acolo, începe următoarea etapă a strategiei tale, aceea în care te asiguri că discursul tău de la interviu este coerent și convingător.
2. CV-ul ideal are o pagină
Recomandarea specialistului (eu, în acest caz) este să păstrezi CV-ul pe maximum 2 pagini. Uneori, CV-urile pot avea și 3 pagini, în funcție de domeniu și nivel de senioritate. CV-urile academice sunt cât de lungi este nevoie. În ceea ce privește CV-ul tău, dacă ești un profesionist junior sau ai câțiva ani de experiență, un CV de o pagină este suficient. Dacă însă e frustrant și provocator să faci un CV de o pagină pentru că simți că nu ai avut spațiu să scrii tot ce este important și relevant, simte-te liber să aplici la joburi cu un CV de 2 pagini.
3. CV-ul trebuie să includă cât mai multe detalii
Am observat o tendință de a scrie tot istoricul profesional și personal, cu multe detalii, pentru a te asigura că recruiterul are toate informațiile. Ghici ce? Recruiterul are nevoie de informații concrete și specifice despre cum poți tu contribui în companie, în rolul pentru care ai aplicat. Te încurajez să analizezi critic fiecare informație din CV și să te gândești obiectiv dacă este utilă și relevantă sau nu.
4. CV-ul trebuie să includă detalii personale
Profiluri de social media (nu mă refer la LinkedIn), stare civilă, număr de copii, adresa completă și poze de la nuntă – le-am văzut pe toate. Informațiile relevante sunt datele de contact (corecte, te rog!), link-ul către profilul tău de LinkedIn, link-ul către portofoliu dacă e cazul. Dacă este relevant pentru post, poți menționa și permisul de conducere.
5. CV-ul trebuie să includă un obiectiv profesional
Cum spuneam, rolul CV-ului este să te ducă la interviu. În prima fază a procesului de recrutare, aceea de screening al CV-ului, angajatorul este interesat să știe dacă ai competențele potrivite pentru job și cum poți ajuta compania să își atingă obiectivele și să depășească obstacolele. Recomand să te concentrezi pe acest tip de informații și să elaborezi discuția despre obiectivele tale profesionale odată ajuns la interviu.
6. CV-ul trebuie să includă o poză cu tine
Aici părerile sunt împărțite. Unii recruiteri vor să asocieze un chip cu CV-ul, alții pot face abstracție de acest aspect. Păstrează în minte că dacă alegi să incluzi o poză, e important ca ea să fie una de bună calitate, până la bust, într-o ținută business casual sau smart casual, în funcție de ce te reprezintă cel mai bine. Evită fotografiile decupate din poze cu alte persoane, poze de la evenimente formale sau evenimente personale, din vacanță, cu copii, etc. Dacă aplici în altă țară, cel mai bine e să faci o mică investigație online, deoarece unele țări au legi stricte anti-discriminare și includerea pozei în CV este contraindicată.
7. Poți folosi același CV pentru orice rol la care aplici
Uneori, se întâmplă să ai mai mult decât o singură expertiză, ceea ce este în regulă. Este contraproductiv să îți imaginezi că poți folosi același CV pentru a aplica la joburi de vânzări, dar și la joburi de trainer, de exemplu. Experiența profesională rămâne aceeași și nu sugerez să neglijezi setul unic de competențe pe care l-ai dobândit, ci doar să pui reflectorul pe informațiile relevante pentru fiecare rol. Dacă aplici la joburi din domeniul vânzărilor, te vei concentra pe rezultatele măsurabile și pe cum ai contribuit la dezvoltarea companiei, iar dacă aplici la un rol de trainer, vei pune accent pe abilitățile tale de comunicare și transfer de informație într-un mod care facilitează învățarea. Are sens, nu-i așa?
Te invit să faci o analiză detaliată a CV-ului tău și să vezi dacă te-ai bazat pe vreunul dintre aceste mituri când l-ai scris.
Citește toate articolele despre
Piața muncii Studenți Ghid Planificare carieră Creare profil candidat Resurse CV Găsește-ți jobContributor Undelucram.ro
Camelia Macsim
Mai multe articoleDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Piața muncii
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro