Distribuie
9 pași pentru o reconversie profesională în domeniul IT
Știi deja că domeniul IT este un domeniu competitiv, care evoluează foarte rapid, în care învățarea continuă nu este opțională. Dacă ai decis să faci tranziția spre o carieră în acest domeniu, iată câțiva pași de acțiune ca să ai o abordare strategică și eficientă pe termen lung.
1. Studiază domeniul și identifică ce tip de rol ți s-ar potrivi
Domeniu IT este unul divers, cu aplicabilitate în multe industrii. Caută pe internet ce categorii de roluri există și încearcă să înțelegi care dintre ele ți s-ar potrivi și mai ales, unde ți-ar fi utile competențele pe care le ai deja. De asemenea, poți citi detalii despre cele mai importante certificări internaționale din domeniu și poți urmări trendurile pentru a te asigura că alegi un rol care se caută masiv în următoarea perioadă.
2. Află ce competențe tehnice îți lipsesc
Citește anunțuri de anunțuri de joburi și orice alte materiale disponibile online ca să faci o listă scurtă de competențe tehnice fără de care nu poți accesa un rol în domeniu. Vorbește cu recrutori din domeniu pentru a afla cum poți să accelerezi procesul și mai ales, pe ce pun ei accent atunci când selectează un candidat.
3. Înscrie-te la un curs
Informează-te despre academiile care livrează cursuri în domeniul IT, caută recomandări, participă la sesiunile lor de informare, înscrie-te la zilele porților deschise, etc. și alege cu atenție de la cine înveți. Este important să începi acest proces cu dreptul.
4. Conectează-te
Dacă rețeaua ta este formată din oameni care nu au legătură cu domeniul IT, acum este momentul să schimbi asta. Adaugă în rețeaua ta profesională reprezentanți ai companiilor care te atrag, recrutori și persoane care au rolul dorit de tine. Implică-te în conversații și nu ezita să oferi suport atunci când ai ocazia. Întră în grupurile de pe social media și caută o persoană care să îți fie mentor și care să împărtășească cu tine ce l-a ajutat să aibă succes în carieră. Îți promit, oportunitățile vin spre tine dacă ești deschis să le primești.
5. Dezvoltă un portofoliu personal
Ca să ai un portofoliu, trebuie să începi de undeva. Caută internship-uri sau stagii de practică în care să îți exersezi noile cunoștințe. Investește timp și energie pentru a participa la evenimente de specialitate pentru a te implica în proiecte pro bono sau pentru a deveni la rândul tău mentor sau trainer pentru cei mai neexperimentați ca tine.
Concursurile sunt o bună oportunitate de a te remarca într-un domeniu foarte competitiv. Proiectele personale, dezvoltate pe cont propriu sunt și ele un plus – demonstrează inițiativă și îți oferă un avantaj atunci când aplici la un job. De asemenea, poți contribui la proiecte open source. Angajatorul va fi foarte interesat să audă mai multe detalii.
6. Optimizează CV-ul pentru noul tău profil profesional
Dacă ai un CV care se concentrează pe activitățile tale din trecut, e momentul să schimbi abordarea. Noul tău CV trebuie să reflecte noul tău profil profesional, să pună accent pe formările profesionale și proiectele relevante pentru jobul pe care ți-l dorești. Scoate detaliile mai puțin relevante din cariera ta.
7. Folosește LinkedIn în avantajul tău
LinkedIn este o rețea de socializare profesională, așa că te încurajez să socializezi ca oamenii să te cunoască și să te recomande atunci când se ivește ocazia. Tot aici, ai ocazia să vorbești cu recrutori din companiile țintă pentru a le spune de ce îți dorești atât de mult să lucrezi cu ei. Tot pe LinkedIn poți fi găsit de recrutori, dacă te asiguri că incluzi cuvintele-cheie relevante în toate secțiunile profilului tău. Recomand ca headline-ul tău să includă rolul pe care ți-l dorești – ești mult mai ușor de reperat și de contactat. Asta nu înseamnă să denaturezi realitatea, ci să optimizezi profilul.
8. Pregătește-te pentru interviu
Fii pregătit cu motivația pentru care vrei să faci schimbarea, punând accent pe competențele transferabile și abilitățile care îți vor fi utile în viitorul rol. Arată că ești entuziasmat și că ești pregătit să depășești orice obstacol pentru deveni un angajat performant. Oferă un exemplu concret de problemă pe care ai putea să o rezolvi în companiei, în ciuda experienței tale limitate.
9. Stabilește un termen realist
Reconversia profesională este un proces care ar putea dura de la câteva luni la câțiva ani, în funcție de complexitatea rolului pe care ți-l dorești. Ai răbdare, fii perseverent și alocă un buget de tranziție pentru perioada în care vei avea un salariu mai mic.
Tu cum faci sau ai făcut această tranziție?
Citește toate articolele despre
Piața muncii Studenți Planificare carieră Despre meserii Găsește-ți job Internships și voluntariat Oportunități joburi Resurse interviuriContributor Undelucram.ro
Camelia Macsim
Mai multe articoleDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
1 comentariu
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Telcean-Marius
Pe viitor, recomand puţin mai multă atenţie la ortografie.
Piața muncii
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro