Distribuie
Adaptabilitatea si transferul de abilitati, viitorul fortei de munca
Tot ce reprezinta actuala forta de munca, adica persoanele de la 20 la 65 de ani, se afla sub impactul unor schimbari accelerate. Tehnologia este in continua dezvoltare, inteligenta artificiala fiind o dovada de in acest sens. La aceasta se adauga nivelul pe care l-a atins atrepenoriatul si, nu in ultimul rand, cresterea varstei de pensionare aproape peste tot in lume. Este putin probabil ca stie cineva, in acest moment, unde se va afla sau ce job-uri va avea peste 20-30 de ani.
In ceea ce priveste abilitatile care vor fi la mare cautare in viitor insa, se poate spune cu certitudine ca printre ele se vor afla: adaptabilitatea la nou, rapiditatea transferului de abilitati, controlul asupra schimbarilor tehnologice si necesitatea unui proces continuu de invatare.
Un viitor nesigur
Sintagma a fost enuntata de Nicola Clemmit, autoarea cartii A Step By Step Guide To Successful Job Interviews Workbook”. Ea porneste de la ideea ca orice angajator cauta cu predilectie candidati cu o mare capacitate de adaptare, iar potentialul anagajat sa fie capabil sa isi transfere abilitatile pe care le are, foarte rapid, in noul sau rol.
Abilitatile si aptitudinile de adaptare, transferul permanent al abilitatilor spre ceea ce urmeaza sa facem, precum si controlul asupra schimbarilor sunt foarte importante pentru toate partile implicate in piata muncii.
Cum va puteti adapta?
Adaptabilitatea este trasatura fundamentala a generatiei actuale si se manifesta prin:
- cautarea de noi oportuninati in afara job-ului
- participarea la proiecte care nu au directa legatura cu activitatea de zi cu zi
- descoperirea tendintelelor, a schimbarilor si provocarilor pentru a asimila noi cunostinte care vor ajuta in dezvoltarea carierei
- apartenenta la un anumit corp profesional pentru a asimila noi cunostinte ce vor produce dezvotarea abilitatilor detinute
- obtinerea de alte calificari
Transferul abilitatilor
Teama de a folosi abilitatile detinute in alt domeniu decat cel familiar vine din faptul ca o asemenea capacitate presupune inainte de orice cunoasterea acestor abilitati. Odata ce aceste abilitati sunt identificate insa, dezvoltarea sau transferul lor catre alte domenii de activitate vor deveni posibile.
Un exemplu concret, prin care este cel mai usor de inteles transferul abilitatilor il constituie trecerea managerilor dintr-un domeniu de activitate in altul.
Acceptati si intelegeti schimbarile
Schimbarile sunt continue, iar acest lucru se potae vedea pe piata muncii in fiecare zi. Inaintarea in varsta aduce cu sine si mai mult provocarea adaptabilitatii provocarilor aduse de generatia noua.
In postarile pe Undelucram.ro se constata o migrare a interesului utiizatorilor de la intrebari de tipul stie cineva cat e salariul? la cele de forma cum e locatia? cum sunt colegii? care este atmosfera? La fel s-a intamplat si cu angajatorii care au trecut de la cautarea de angajati la cautarea, deloc simpla, de talente.
Toti cei implicati in piata muncii trebuie sa accepte si sa fie pregatiti pentru schimbare, prin intelegerea nevoi de adaptabilitate si dezvoltarea capacitatii de transferare a abilitatilor.
Citește toate articolele despre
Piața munciiArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Piața muncii
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro