Ai nevoie de ajutor? Cere-l!

30.03.2022
5 min
5.00
Ai nevoie de ajutor? Cere-l!

Distribuie

Zilnic citesc mesaje de la părinți cărora le este din ce în ce mai greu să revină la locul de muncă, dacă-l mai au, sau să-și găsească un job din cauza discriminărilor și prejudecăților angajatorilor. Este ca și cum a fi părinte în ziua de azi, pentru multe companii, înseamnă să fii o problemă în sine, deși acest lucru contravine opiniilor părinților care susțin că sunt mult mai motivați, mai entuziaști și mai implicați în ceea ce fac și că-n mod evident vor să muncească.

Ba mai mult, dacă ai până în 30-35 de ani, una dintre întrebările în interviul de angajare, deși nelegală, este: “Și intenționezi să ai copii?” Eventual angajatorii se așteaptă să li se spună și momentul exact când se va întâmpla asta…

 

Fiind mentor, coach și membru în două comunități de suport pentru părinți am discutat cu fondatoarele acestora despre cum putem lupta împotriva acestor discriminări, dar și despre cum putem sprijini părinții în demersurile lor. Și, de multe ori, a-ți păstra locul de muncă sau a-ți găsi un loc de muncă ca părinte sunt probleme reale, cu un puternic impact emoțional.

Țin să precizez că acest articol are ca scop conștientizarea că există comunități și grupuri care pot sprijini părinții, și nu are scop publicitar.

 

Astfel am discutat cu Alexandra Badea, fondatoarea platformei digitale și a comunității She is Mom, care este menită să creeze o lume mai blândă pentru mame, femei, părinți în plan profesional.

“She is Mom este o soluție digitală care ajută femeile să se descopere, să evolueze și să se integreze în piața muncii. Visăm să simplificăm viața mamelor. Călătoria noastră începe cu mult entuziasm pentru a da puterea fiecărei mame și fiecărei companii să REINVENTEZE viitorul la locul de muncă.

She is Mom aduce în viața fiecărei femei oportunitatea de a face reconversie profesională sau de a intra în complexa lume a antreprenoriatului. Am creat întreaga infrastructură pentru a le ajuta pe mame să devină cea mai bună versiune a lor. She is Mom oferă mentorat, cursuri, coaching, beneficii și oportunitatea de a-ți găsi un job mai ușor cu ajutorul video CV-ului.

Este unica platformă din Europa de Est dedicată mamelor și familiilor care aduce inovație pe piața muncii. Visul nostru este să devenim o platforma globală, un Amazon de servicii pentru mame, femei, familii, societate și organizații.

Nu a fost deloc ușor să creăm o platformă care să promoveze educația online, mai ales că-n 2019 companiile nu ne dădeau nicio șansă. Mamele își doreau, aveau nevoie, dar nu erau pregătite pentru joburi de acasă, așa că am decis sa creăm o platformă educațională în acest sens.

Din păcate am întâlnit multe cazuri de femei cărora le-a fost oprit accesul la educație chiar de către soți ori familiile lor. Există o problemă reală în societate în privința egalității de gen. Ne propunem astfel să ajutăm femeile să-și atingă potențialul și să educăm companiile să le susțina în acest demers.

Ideea a apărut într-o vacanță, când am întâlnit o mamă cu 3 copii care lucra remote departe de București.

Las pentru inspirație un articol.

 

Alexandra Badea are 36 de ani, este antreprenoare, căsătorită, nu este încă mamă, dar are o relație fabuloasă cu copiii. Este o mare iubitoare de animale, călătorii și grădinărit. Călătoria ei de dezvoltare personală și profesională a fost plină de peripeții și îi place să creadă că și-a depășit 90% din frici. Părinții ei au divorțat când ea avea 3 ani și toată copilăria și-a dorit ca ei să se împace. Nu a reușit să facă această magie, dar a rămas cu dorința puternică de a schimba lumea. Visul ei a fost mereu să creeze ceva de impact, care să schimbe viața oamenilor în bine. Mereu a crezut că dacă știi cu adevărat ceea ce vrei, acel "ceva" va deveni realitate.

Iată ce ne mai spune Alexandra:

„Mi-am dorit ca She is Mom să fie locul unde să-ți poți începe propria afacere, unde să găsesti toți experții de care ai nevoie, dar mai ales curajul și motivația de a-ți folosi vocea și de a face acest pas.

Mă caracterizează entuziasmul, energia și perseverența de a muta și munții din loc dacă trebuie pentru a face visul să devină realitate. Și îmi place să fac asta în echipă.  

Deviza mea este: "Alege sa faci ceea ce-ți place si nu vei mai munci nicio zi din viața ta! Alege cu inima! Crede în propria ta magie!"

 

Grupul de suport Back to business” este fondat de Irina Filip.

Cine este Irina Filip și ce ai vrea să știi în acest moment despre ea?

Irina este o mamă care încearcă să lase ceva bun în urmă prin tot ceea ce face. O mamă care caută sens în orice activitate se implică.

 

Când și cum a început proiectul Back in Business?

Proiectul a început acum aproximativ doi ani, ca o campanie de conștientizare. Ai fost singura care a reacționat la "Vreau să fac ceva să schimb percepția asta, că mamele uită tot atunci când stau în concediu de creștere copil, mă poți ajuta?"

Iar tu mi-ai propus să înregistrăm o emisiune pentru Piatamuncii.info și să scriem împreună un articol tot aici, pe platforma Republica, inițiative pentru care îți mulțumesc și pe această cale.

Scopul campaniei a fost să ajut oamenii (am întâlnit și tați, nu numai mame) care trec prin asta să ceară ajutor și să normalizez cumva întregul proces. Pentru că da, este normal să ne dorim să ne împlinim și pe plan personal, iar apoi să găsim soluții pentru a îmbina ambele părți în mod armonios.

În urma acestor demersuri am atras un număr impresionant de mentori care s-au oferit să ajute pro-bono, însă nu așa de multe mămici cum mă așteptam. Așa mi-am dat seama că mamele care întâmpină obstacole în viața profesională nu scriu cu atâta lejeritate despre asta în online.

Mi-am dat seama că după ce le preiau mentorii trebuie să fac un fel de follow-up și să le fiu alături și atunci când aplică ce descoperă în ședințele de coaching sau de consiliere în carieră. Apoi pe parcurs, când poate se lovesc din nou de alte situații.

Dar, mai ales, mi-am dat seama că părinții aflați într-o astfel de situație au nevoie de un spațiu securizat, de anonimitate.

Așa că în urmă cu un an am creat grupul pe WhatsApp, timp în care l-am crescut ușor, împreună cu celelalte 40 de mămici și mentori care îmi sunt alături. Atmosfera din grup este caldă, prietenoasă, orientată către găsirea de soluții constructive.

S-a întâmplat și ca un mentor să aibă la un moment dat nevoie de susținerea noastră (Alina, că deja a devenit o emblemă acest nume fictiv pe care i l-am alocat pentru a-i proteja identitatea) dar și invers, mamele ajutate să revină și să susțină alte mame aflate în diverse situații.

Back in business înseamnă găsirea unui echilibru între viața personală, cea de familie și cea profesională.

 

Cine te-a ajutat cel mai mult în toată povestea asta?

Toată lumea a ajutat, însă dacă nu erai tu, acest proiect nu ar fi existat. Mulțumesc încă o dată pentru deschidere și pentru dăruirea cu care ne ajuți de fiecare dată.

 

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în decursul carierei?

Să-mi găsesc un job, poate de aceea am și mers în direcția asta. Am câte o poveste din fiecare etapă a vieții mele profesionale și de fiecare dată procesul de recrutare a fost o provocare.

Ultimul - de luna aceasta chiar - a devenit deja viral, dar a fost și cea mai frumoasă călătorie de până acum, și aici mă refer la angajarea mea la Lugera.

 

Ce mesaj ai pentru părinții care se întorc acum din concediu, nu mai vor sau nu mai pot să se întoarcă la același angajator și nu știu de unde și cum să înceapă căutarea?

Să ne contacteze, indiferent de unde sunt, ce fac, ce planuri au! Nu doar că le răspundem foarte prompt, dar le și suntem alături în mod cu totul necondiționat.

Citește toate articolele despre

Echilibru Editorial Planificare carieră Creare profil candidat

Contributor Undelucram.ro

Corina Neagu

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro