Alegeri in cariera

28.03.2012
1 min
Alegeri in cariera

Distribuie

Din postura de consilier de cariera, unul dintre subiectele care se incapataneaza sa revina in discutie este cel legat de alegeri. Undeva in fundal, rostita ca atare sau subinteleasa, este speranta ca, daca o sa reuseasca sa imi descrie mie, consilierului, exact situatia in care se afla, in cele mai mici si aparent insignifiante detalii, voi putea sa ii ofer o solutie posibila sau, si mai bine, sa ii explic ce ar trebui sa aleaga. Aceasta asteptare e explicabila atunci cand alegerile sunt dificile (si cele legate de viata profesionala au prostul obicei de a fi asa) dar nu neaparat sanatoasa.

Pe care dintre ofertele de job primite in ultima saptamana sa o accept?

Abia am terminat facultatea si nu stiu spre ce cariera sa ma indrept.

Tocmai am fost data afara de la un job care era toata viata mea si nu stiu ce ar trebui sa fac acum, cum as putea sa o iau de la zero? Incotro sa o apuc?

Imi caut un job de ceva vreme intr-un anumit domeniu si nu a aparut nicio oferta interesanta. Oare sa accept altceva si sa caut in continuare?

In realitate, desi poate parea comod ca cineva sa aiba raspunsul corect la aceste intrebari, alegerea este esential a noastra. Ea vine la pachet cu teama, cu senzatia umilitoare de (posibil) esec, cu sentimentul ca mai bine alegeam cealalta varianta, cu nevoia de confirmari succesive si periodice ca am ales bine. Dar ca sa putem vorbi despre ea ca despre o alegere buna, trebuie in primul rand sa fie una personala.

Mi se pare cel putin utopic sa imi imaginez ca ne-am putea gandi la viata profesionala in absenta vietii personale. De fapt, traseul profesional este doar o mica parte din ceea ce suntem si orice decizie luata in aceasta sfera va afecta in mod vizibil (dar nu neaparat irevocabil) echilibrul zilnic. Un motiv in plus pentru a nu-i lasa pe altii sa ne spuna prea mult ce ar trebui sa alegem.

Atunci cand vine vorba de alegeri in universul vietii profesionale, cred ca cel mai bun rol al consilierului de cariera este cel de cutie de rezonanta. Vino sa discutam pentru ca ai incredere ca te voi asculta cu mintea deschisa si ca pot sa te ajut sa iti creionezi mai bine contextul sau contextele in care trebuie sa alegi. Discuta si analizeaza, primeste la randul tau cu mintea deschisa sugestiile privind directiile de “cercetare” in care ar trebui sa mergi, descopera povesti similare cu ale tale (macar si pentru a intelege ca, oricat de greu ar parea, deciziile se pot lua) si retrage-te la momentul oportun pentru a alege… singur(a).

Citește toate articolele despre

Planificare carieră

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro