Angajatul ideal din 2013: nu comenteaza, nu are pretentii, e rezistent la stres
Angajatorii romani pun conditii din ce in ce mai grele celor care vor sa aiba un job, profitand de faptul ca e tot mai greu sa-ti gasesti un loc de munca.
Angajatul ideal din 2013 este, potrivit anunturilor de angajare publicate de firmele si institutiile din Romania, cel care accepta conditii dificile de munca, un program prelungit, stres si presiune si care nu comenteaza in fata sefilor.
Un numar din ce in ce mai mare de anunturi de angajare le cer candidatilor sa fie ascultatori, flexibili (in sensul de acceptare a tuturor ordinelor venite de la sefi), sa nu aiba pretentii exagerate si sa le placa disciplina (se cauta "persoane loiale si disciplinate").
Anuntul publicat de un angajator cauta "PERSOANE DINAMICE SI DORNICE DE MUNCA, REZISTENTE LA STRES SI PROGRAM PRELUNGIT. Programul de lucru: 9 ore pe zi si 6 zile pe saptamana".
"Rezistenta la efort" nu este o conditie la angajare doar pentru muncitorii necalificati, ci si pentru ingineri, manageri, contabili, secretare, vanzatori sau functionari.
Tot mai multe firme trec in anuntul de angajare si informatia: "disponibilitate pentru lucru si sambata". Pauza de masa este redusa la doar 30 de minute in lista de conditii oferite de unii angajatori.
Un anunt de angajare pentru un post de inginer are peste 20 de cerinte pentru viitorii candidati, printre care si acestea: "Rezistenta la presiune, schimbari, ritm de lucru rapid", "Rezistenta la stres, efort intelectual prelungit", "Atentie concentrata si distributiva", Capacitate de integrare activa in climatul organizational al companiei" etc.
Angajatorii nu le ascund candidatilor ca au nevoie de "rezistenta fizica in munca sau rezistenta la munca in picioare", "rezistenta la frig si caldura", "rezistenta la efort fizic".
Angajatii romani s-au obisnuit dupa 4 ani de criza cu astfel de conditii puse de firme si isi promoveaza singuri aceste capacitati, pentru a-si creste sansele de angajare:
"Sunt disponibil la efort prelungit indiferent de conditii", "doresc angajare, disponibil pentru munca peste program", "imi doresc un job stabil, sunt rezistent la stres si la efort", spun romanii pe site-urile de anunturi.
Planificare carierăArticol scris de:
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
maya
superman
Cum e pe la nivelele superioare ? Multi care incaseaza sume frumoase pe nimic si doar pe smechereala,tupeu si amenintari, care verifica si iar verifica, nu toti, dar multi, restul la level 1, munca pana mori. Deci tot tu esti fraierul.
Care sunt efectele pe termen lung ? Pai dureri de cap, insomnii, kg in plus, si cine mai stie ce bolii....daca te imbolnavesti, atunci ai pus-o..pa. next
Ai de ales ? Greu..dar exista mereu solutii, daca poti desigur...
Ce se cauta de HR ? Oamenii tineri (dupa facultate, caci accepta orice si nu comenteaza), oameni (casatoriti) cu copii, platitor de rate..... Intrebarile sunt ascunse, dar se stiu.....
De ce unele firme se duc de rapa in timp ? Pai de asta..caci nu cauta oameni normali, ci robotzi pt volum mare in dauna calitatii uneori (mai poti gandi la nivelul de stres mare si zilnic ?) etc...o firma decade in n ani, nu de azi pe maine...iar altele traiesc pe relatii (valabil peste tot in lume)...
andreas 007
clau