Distribuie
Anxietatea dupa vacanta este un lucru real
Totul este foarte frumos pana vine ultima zi de vacanta si ne amintim ce ne asteapta munca.
Fiecare dintre noi, intr-un moment sau altul, constientizeaza ca vacanta se termina si parca apare un gol in stomac si ne copleseste tristetea. Stim ca trebuie sa ne intoarcem la birou, iar sentimentul acela apasator pare cat se poate de normal.
Dar daca nu este doar acest lucru? Daca este un semn al anxietatii, n- ar trebui sa ne gandim mai mult ca ceva nu este bine si ar fi nevoie chiar de o schimbare in cariera?
Desi majoritatea studiilor arata ca intr-o proportie foarte mare oamenii se intorc din vacanta mult mai putin stresati, mai motivati, iar calitatea muncii lor este mai buna, totusi:
• 2/3 din angajatii lumii, dupa cateva zile de la intoarcerea la birou pierd aproape in totalitate efectele pozitive al vacantei;
• 21% se simt inca stresati si tensionati dupa ce au terminat vacanta;
• 42% recunosc ca le este foarte greu sa se intoarca la munca.
Aceasta este o problema foarte serioasa. Care este de fapt momentul in care, desi aflat in vacanta si simtindu-ne bine, intervin primele semne ale tensiunii si stresului?
Cercetarile ne spun ca oamenii atunci cand se intorc la munca, au deja in minte faptul ca exista o multime de probleme de rezolvat de catre ei. In acel moment tot ceea ce castigasera in vacanta se evapora foarte repede.
Pentru a evita intoarcerea din vacanta la locul de munca sub presiunea pierderii a tot ce am „agonisit” in zilele de concediu ar trebui sa avem in vedere trei pasi:
1. O planificare inainte de vacanta
2. Recuperarea experientei stresului in timpul vacantei
3. Intrarea in munca etapizat
O planificare inainte de vacanta
Nu este de loc exagerat daca inainte de a pleca in vacanta lasati toate lucrurile in ordine. Cei alaturi de care muncesti vor sa stie foarte bine ce trebuie sa „acopere” in timp ce tu esti plecat. In acelasi timp, colegii tai au nevoie sa fie in cunostinta de cauza privind ceea ce poate (din lucrarile tale) sa „astepte” pana te intorci.
Nu uitati: echipa are nevoie sa fie sigura ca se poate baza pe maxima voastra diponibilitate de munca atunci cand va veti intoarce.
Cu cat ati lasat lucrurile in ordine si echipa va sti ce are de facut, cu atat mai relaxat veti petrece vacanta, fara sa va ganditi ca in lipsa voastra s-a dezlantuit iadul. Practic stiti deja, inainte de plecare, ca atunci cand va veti intoarce lucrurile pe care le aveti de facut sunt mult mai usor de gestionat.
Evident ca in aceste conditii stresul va fi cu mult mai scazut in timpul vacantei, iar tensiunea la gandul intoarcerii poate fi controlata.
Recuperarea experientei stresului in timpul vacantei
Cand o persoana este cu adevarat departe si deconectata?
Sa vedem ce spune Dr. David Ballard, Director of the American Pshylogical Association’s Center for Organizational Excellence, care a studiat impreuna cu echipa sa acest fenomen: „Stim din rezultatele cercetarilor ca pentru recuperarea din stres, adica reincarcarea bateriilor… (pentru aceasta n.n) iti trebuie o perioada de timp in care sa nu muncesti, sa nu te afli la munca, dar nici sa te gandesti la aceasta.”
Cheia recuperarii in cazul stresului (ne referim la perioada vacantei) consta intr-o forma de relaxare (lectura, plimbari, chiar meditatie), inclusiv ceva care va trezeste dorinta de cunoastere - vizitarea unui oras, a monumetelor istorice etc.
Ballard atrage atentia si asupra altui fenomen: „Multi dintre noi au experienta unor vacante in care au fost foarte ocupati si au avut planificate o multime de lucruri de facut. Cand se intorc simt nevoia unei alte vacante dupa vacanta, care a trecut. Deci, fiti siguri ca reusiti sa dormiti suficient si ca aveti grija de voi.”
Toti stim aceste lucruri, pe care ar trebui sa le facem, dar credeti ca le respecta toti?
Intrarea in munca etapizat
Cand ne intoarcem la birou nu este neaparat nevoie sa rasturnam muntii din prima zi. Nu este nici imperios necesar sa fii cel mai productiv din birou. Chiar atunci risti sa pierzi absolut tot ce ai acumulat sub aspectul relaxarii.
Recomandarea unanima este sa incepeti cu lucrurile mici, cu obiective mai usor de atins - citirea corespondentei, completarea diverselor hartii si de ce nu citirea acestui articol. Este indicat chiar sa folositi din plin pauza de pranz sau orice fel de alta forma de reapaus.
Nu va faceti iluzii si nu spuneti niciodata: „daca reusesc sa plec o saptamana, atunci cand ma intorc totul va fi in regula.” Cand va intoarceti s-ar putea sa fiti chiar dezamagiti.
Pentru a va ajuta singuri si pentru a pregati vacanta cum trebuie este necesar sa gasiti momentul (sa nu credeti ca nu exista asa ceva sau nu se poate s-o faceti) in cursul saptamanii pentru recuperare. Ne referim aici la stresul care se acumuleaza. Nu va ganditi ca o vacanta luata periodic, o data la sase luni, poate rezolva totul.
Oricare dintre voi poate gasi modalitatile sa se odihneasca si sa faca recuperarea pentru a se reincarca. Nu lasati totul doar pe perioada vacantei. Vacanta nu rezolva niciodata totul, cu atat mai putin anxietatea post-vacanta, care este un lucru real, dar rareori recunoastem ca exista.
NOTA: Citatul din acest articol face parte din lucrarea ”2018 Work and Well Being Survey”, realizata de Dr. David Ballard si echipa sa.
Articol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Echilibru
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro