Distribuie
Automatizare, automatizare, dar vrem si noi?
Este cazul sa ne obisnuim cu ideea ca robotii, cobotii (un termen pe care, recunosc, doar ce l-am aflat, si care aparent desemneaza o masinarie... cooperanta) sau pur si simplu botii vor deveni curand mai colegi cu noi decat cei ce respira oxigen.
Fara sa stim, colaboram, intearctionam si chiar comunicam adesea cu inteligente artificiale incipiente. Accesezi Google Translate, iti raspunde un bot. Platesti facturi introducand bani in masinarii imprastiate prin supermarket-uri. Ai o problema cu contul la ING? Vorbesti cu un robot.
Previziuni despre cat de repede sau cat de mult automatizarea tot mai pronuntata va schimba piata muncii s-au tot facut si se vor tot face. O fi bine, o fi rau, nu avem de unde stim. Cert este ca, incet, se creaza doua tabere.
Cei care sustin automatizarea sunt in principal persoane din fruntea companiilor. In general, acest proces este privit ca cea mai buna cale de a reduce costurile pe termen mediu si lung, atat prin automatizarea unor procese, cat si prin reducerea greselilor de implementare a acestora.
Un raport al WorkMarket, intitulat „Ce inseamna cu adevarat inteligenta artificiala si automatizarea” concluzioneaza ca aproape toti managerii consultati, 90%, cred ca slujbele automatizate, fie si partial, pot eficientiza procesul de lucru, prin eliminarea timpilor morti, a pauzelor de masa si asa mai departe.
La polul opus, desi recunosc faptul ca, pentru companie cel putin, automatizarea anumitor procese ar fi benefica, inclusiv datorita motivelor invocate de manageri, doar 29% dintre angajati sunt interesati de acest subiect.
Este vorba de o lipsa de interes calculata, care merge pe logica unui copil care atunci cand isi pune mainile la ochi se crede invizibil. Pe scurt, daca nu vorbim despre automatizare, ea nu exista. Sau poate exista, dar sa speram nu ne vede si ne ocoleste.
Vrem sau nu, automatizarea este deja un fenomen in desfasurare. Exemple avem destule. Cate firme de la noi nu si-au inchis punctele de lucru pentru a face incasarile prin roboti? Cati oameni nu va mai angaja Auchan daca experimentul sau legat de casele rapide are succes si la noi? Cate slujbe se vor pierde in departamentele administrative sau de productie, care desfasoara munci repetitive, ce pot fi preluate de roboti?
Exceptand cazul unei catastrofe mondiale, automatizarea va continua. Nu e bine, nu e rau. E doar evolutie. Teoretic, automatizarea ne va lasa mai mult timp pentru noi si ale noastre. Practic, vom vedea.
Realist, putem inca sa punem mainile la ochi. Poate si automatizarea, ca incalzirea globala, este o problema de rezolvat de catre copii nostri.
Citește toate articolele despre
EditorialArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Editorial
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro