Distribuie
Cand sunteti prea concentrat, nu rezolvati nimic!
Cat de des v-ati aflat in urmatoarea situatie: sunt presat de termenul de predare al proiectului si, in consecinta, nu ma ridic de la birou pana nu termin ceea ce am de facut. Concentrarea. Toti ne asumam acest lucru, spunand ca este ceva de care avem nevoie pentru a ajunge la succes. Daca insa noi avem de fapt nevoie sa fim distrasi de la ceea ce facem, pentru a avea cu adevarat succes?
„Prea multa concentrare poate sa ne produca neajunsuri”, ne spune Dr. Srini Pillay, care atrage atentia ca atunci cand suntem focusati doar pe o singura sarcina, intrebuintam prea mult creierul si productivitatea noastra scade semnificativ.
CONCENTRAREA NE CONSUMA ENERGIA
Nu va spun nici o noutate despre faptul ca dupa o zi intreaga de concentrare pe un singur lucru suntem epuizati. Concentrarea pentru multa vreme asupra unui singure tinte produce o pierdere mare de energie la nivelul creierului. Daca faceti bilantul unei astfel de zile de lucru, va dati seama ca terminati ziua epuizat dupa ce ati baut cafea in cantitati mari pentru a sta treaz. In schimb, la capitolul concentrare, creierul este practic epuizat. Numai puteti face si altceva.
CONCENTRAREA NE IMPIEDICA SA VEDEM IMAGINEA DE ANSAMBLU
Cand te cantonezi si fortezi concentrarea asupra unei singure tinte este mai mult ca sigur ca imaginea de ansamblu iti scapa total. Este foarte posibil sa pierzi din vedere elemente care aparent sunt nesemnificative, dar care vor fi foarte importante pe viitor. In sprijinul celor afirmate va dau urmatorul exemplu:
• Inventatorul procesorului, An Wang, s-a concentrat pe versiunea numarul 2 a inventiei sale, pierzand din vedere cel mai mare competitor, PC-ul, care reprezenta viitorul. Daca nu suntem capabili sa vedem ce se intampla la „periferie”, putem pierde (chiar facem acest lucru) din vedere imaginea de ansamblu si ce elemente de mare importanta pentru viitor se afla in aceasta imagine.
CONCENTRAREA EXCESIVA IMPIEDICA CREATIVITATEA
Specialistii spun ca pentru a fi creativ trebuie sa existe o „anumita confuzie a ideilor”. Cand esti excesiv de concentrat doar pe o secventa a proiectului folosesti doar o idee, un gand, care umplu tot spatiul gandirii tale. In acel moment numai este loc si pentru altceva. Gandirea numai are libertatea pentru a folosi „confuzia ideilor”, nu se dezvolta in mintea ta nici un alt element inovativ. Concluzia: creativitatea dispare.
In conditiile in care vedem ca folosirea doar a unei concentrari excesive nu este suficienta pentru un succes real, trebuie sa gasim acele modalitati prin care sa activam partea neocupata a creierului, pentru a o folosi in avantajul creativitatii.
In cartea sa ”Tinker, Dabble, Doodle, Try: Unlocking the Power of the Unfocused Mind”, Dr. Pillay ne sugereaza folosirea unui numar de trei strategii:
1. Sa fii un visator constructiv
Toti avem momente cand lasam mintea sa rataceasca fara a urmarii ceva deosebit. Atunci cand permiti creierului sa se distanteze de ceea ce ti-ai propus sa faci, lucru pe care l-ai inceput deja, incepi sa te afli in starea de visator constructiv.
Cand apare aceasta stare („visator constructiv”)? Atunci cand esti angajat in actiuni ce nu presupun o mare concentrare: gatitul, in cazul baietilor si gradinaritul la fete. Mintea este eliberata de constrangerile unei concentrari asumate, se instaleaza acea activitate de „visator constructiv” si apar lucrurile pozitive: ai mai multa energie si esti mult mai productiv si creativ.
2. Gaseste calea corecta a distragerii
De cate ori ati considrat „iesirea” in social media ca pe o cale de distragere a atentiei, de diminuare a concentrarii? Aduceti-va aminte si de „mazgalelile” pe care le faceti cand aveti o foaie de hartie in fata. Cum stati la acest capitol?
Distragerea atentiei, diminuarea concentrarii este permisa, dar trebuie sa alegeti modalitatea corecta de a face acest lucru. Social Media nu este chiar cea mai indicata modalitate, iar pentru unii a produs deja dependenta. Pe de alta parte, aceeasi specialisti din domeniul psihologiei gandirii considera ca a „mazgali” ceva pe hartie, poate fii considerata o modalitate de „distragere sanatoasa”. V-o recomand cu caldura.
Foarte putin stiu ca „mazgaleala”, pentru care copii sunt certati adeseori pe nedrept, este o forma de ajutorare si recuperare a informatiilor din memorie.
3. Recunoaste distragerile inconstiente
Avem in permanenta tot felul de temeri: nu avem banii pentru telefon, nu putem sa platim chiria cand suntem studenti sau ne preocupa starea de sanatate a unui membru de familie.
Aceste temeri nu se afla tot timpul in centrul preocupiarilor noastre, in mintea noastra, dar pot apare in momente importante, fiindca se produc inconstient. Distragerile de natura inconstienta sunt considerate nesanatose si majoritatea dintre noi stiu ce consecinte pot avea, inclusiv blocajul mental si fixarea pe o anumita idee.
Distragerile de natura inconstienta activeaza centrul nervos al fricii, fara ca noi sa fim constienti de acest lucru. Frica in cele mai multe cazuri paralizeaza partea rationala a creierului, consecinta imediata fiind aparitia unor gesturi sau actiuni sub imperiul fricii si chiar a unui limbaj neobisnuit.
Este mult mai bine sa cunoasteti aceste forme de distragere si sa le constientizati, pentru a gasi modalitatile cele mai eficiente de stopare a aparitiei lor, avand in vedere ca pot fii total inoportune in momente foarte importante.
Revenind la tema aricolului retineti ideea dominanta: concentrarea in exces asupra unei singure tinte ne face sa pierdem din vedere imaginea de ansamblu, inclusiv elemente care s-ar putea dovedi deosebit de importante pentru viitorul nostru.
Articol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Echilibru
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro