Care sunt cele mai căutate joburi și aptitudini în 2020 în industria IT?

10.01.2020
5 min
Care sunt cele mai căutate joburi și aptitudini în 2020 în industria IT?

Distribuie

2020 nu marchează doar începutul unui nou an, ci și începutul unui nou deceniu. Așadar, acesta este un prilej bun pentru a analiza evoluția pieței forței de muncă în ultimii 10 ani și a vedea care sunt cele mai căutate joburi ale momentului.

De exemplu, la nivel european, rata de ocupare a forței de muncă a înregistrat unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii ani. Acesta este un motiv îmbucurător pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă.

De asemenea, în ultimii ani, s-a schimbat radical și modul în care companiile fac angajări. Candidații au acum acces la mult mai multe informații despre companii, de la salarii și beneficii până la mediul de lucru și cultura organizațională, atât prin intermediul platformelor precum Undelucram.ro, cât și prin intermediul rețelelor de socializare precum Facebook și LinkedIn. Asta înseamnă că un candidat poate vedea dacă un job i se potrivește sau nu chiar înainte de a lua contact cu angajatorul.

Un studiu CareerArc arată că 55% dintre candidați nu mai aplică la un job dacă compania are review-uri negative

Lucrul de acasă (sau, de ce nu, de pe o plajă însorită) este, de asemenea, tot mai întâlnit în ziua de azi, în special în domeniul IT. Alături de programul flexibil, posibilitatea de a lucra remote este unul dintre cele mai populare beneficii pe care companiile IT le oferă angajaților.

Nu în ultimul rând, întrucât tehnologia a avansat într-un ritm accelerat, s-au creat și o mulțime de joburi noi. Printre joburile nou apărute în IT se numără programatori de aplicații mobile, ingineri, mecanici și programatori pentru mașini autonome, specialiști în cloud computing, experți big data, dar și șoferi pentru aplicații de ride-sharing. 

Având în vedere toate aceste schimbări din industrie, pentru a se asigura că fac față provocărilor, candidații trebuie să deprindă noi aptitudini, atât în zona de hard skills (învățarea de tehnologii și limbaje de programare noi), cât și în zona de soft skills (precum gândirea critică sau etica).

Iată care sunt cele mai importante aptitudini căutate de angajatori în 2020:

 

Top 10 aptitudini pe care angajatorii le cer în 2020

 

1. Machine Learning

Un subdomeniu al Inteligenței Artificiale, Machine Learning este disciplina care se concentrează pe analiza și interpretarea modelelor și structurilor de date. 

Întrucât generăm mai multe date ca oricând, este necesar să putem interpreta toate aceste date, să facem conexiuni între ele și să extragem concluzii. Doar companiile care vor reuși să profite la maximum de datele pe care le au la dispoziție vor putea face față competitorilor, ceea ce explică de ce atât de mulți angajatori sunt interesați de aceste skill-uri.

 

2. Deep Learning

Un alt subdomeniu al Inteligenței Artificiale, la fel de popular precum Machine Learning este Deep Learning, tehnologia prin care computerele pot învăța să gândească precum oamenii.

Cu ajutorul acestei tehnologii companiile pot lăsa joburile periculoase sau repetitive pe seama roboților, în timp ce oamenii îi pot supraveghea sau se pot concentra pe task-uri mai complexe.

 

3. Amazon Web Services (AWS)

Cloud computing este una dintre cele mai populare tehnologii ale momentului. Deși există mai mulți furnizori de servicii de cloud pe piață la nivel global, certificările AWS vor fi cele mai căutate în 2020.

 

4. Securitate cibernetică

Odată cu generarea și interpretarea unui volum mare de date intervine și protecția acestor date. În contextul atacurilor cibernetice tot mai frecvente, candidații care dețin cunoștințe de securitate cibernetică vor fi foarte apreciați de către angajatori.

 

5. DevOps

Avansul tehnologic a schimbat, de asemenea, și modul în care companiile produc software. Așa cum am mai menționat, cloud computing este una dintre cele mai populare tehnologii ale momentului. 

Însă pentru ca o companie să poată profita de toate beneficiile pe care această tehnologie le poate oferi are nevoie și de specialiști care pot configura și întreține o arhitectură în cloud.

 

6. Gândirea critică

O gândire critică înseamnă a alege cea mai bună soluție pentru o problemă dată după analizarea avantajelor și dezavantajelor fiecărei soluții. Deși computerele se pricep mult mai bine la asta decât oamenii (cel mai bun exemplu este supercomputerul Watson dezvoltat de IBM), candidații care sunt capabili să gândească critic sunt foarte bine văzuți de către angajatori.

 

7. Creativitatea

Un gol pe care Inteligența Artificială nu îl poate umple (încă) este creativitatea. Ce înseamnă, mai exact, să fii creativ? 

Nu doar cei din sfera artelor pot fi creativi. Dacă poți face conexiuni între seturi de date care aparent nu au nicio legătură între ele și poți veni cu idei noi, atunci ești o persoană creativă. 

 

8. Inteligența emoțională

Inteligența emoțională este una dintre cele mai apreciate calități de către specialiștii în resurse umane. Este ceea ce ne ajută să ne ajustăm propriul comportamentul în funcție de comportamentul celor din jur sau de trăirile noastre interioare. 

Inteligența emoțională influențează modul în care gestionăm situații complexe și luăm decizii care să aducă rezultate pozitive. 

 

9. Abilități de leadership

Skill-urile de leader nu sunt necesare doar celor aflați în poziții de conducere. Un lider este flexibil, disciplinat și știe să-și investească timpul și cunoștințele în mod eficient pentru a-și îndeplini task-urile.

 

10. Flexibilitate cognitivă

 

 

Flexibilitatea cognitivă se referă la ușurința cu care poți trece de la un mod de gândire la altul. Cu cât ești mai flexibil, cu atât îți este mai ușor să identifici tipare noi și să asociezi informații.

Cel mai ușor mod de a-ți dezvolta gândirea cognitivă este să înveți constant lucruri noi și să experimentezi cu diferite unghiuri de abordare a problemelor.

 

Cele mai căutate joburi în IT în 2020

Deții deja aptitudinile de mai sus? Iată care sunt cele mai căutate joburi la care poți aplica:

 

1. Hacker etic

Hackerii etici sau hackerii albi sunt persoanele care „sparg” sisteme/rețele cu scopul de a găsi vulnerabilități pe care hackerii negri le pot exploata în mod negativ. Odată identificate, aceste vulnerabilități sunt comunicate companiilor pentru ca acestea să le poată elimina.

 

2. Front-end developer

Un front-end developer este o persoană care dezvoltă partea de cod cu care utilizatorii unui site interacționează. La rândul său, partea de front-end poate fi împărțită în design (cum arată efectiv site-ul) și implementarea efectivă a elementelor grafice (cu ajutorul HTML, CSS și JavaScript).

În funcție de companie o singură persoană se poate ocupa de ambele aspecte, sau un grafician și developer pot lucra împreună.

Aici găsești mai multe joburi pe poziția de Front-end developer.

 

3. Software developer

Software developerii sunt persoanele care dezvoltă programe de orice fel. Oportunitățile de angajare depind de limbajele de programare pe care developerii le cunosc. Cele mai căutate limbaje de programare în 2020 sunt C, C++, C#, Java și Python. 

Vrei să te angajezi ca software developer? Aplică acum!

 

4. Administrator de baze de date

Un administrator de baze de date se ocupă cu monitorizarea și menținerea în parametrii optimi a performanțelor unei baze de date. Tot administratorul este responsabil și de backup-ul și securitatea datelor. 

Cea mai căutată aptitudine pentru un administrator de baze de date este cunoașterea SQL.

Aici găsești joburi de Administrator baze de date.

 

5. Web developer

Web developerul se ocupă cu dezvoltarea aplicațiilor web. El nu proiectează grafica unui site, ci se ocupă de asamblarea, structurarea și automatizarea unui site.

Printre cunoștințele pe care un web developer trebuie să le dețină se numără cunoștințe de HTML, CSS, JavaScript, PHP, Python și MySQL.

 

Deși mulți cred că roboții ne vor „fura” locurile de muncă în următorii ani, realitatea este cu totul alta. Specialiștii nu vor putea fi niciodată înlocuiți, însă, odată cu avansul tehnologic, cerințele angajatorilor se schimbă.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, ține cont de informațiile de mai sus pentru a-ți crește posibilitățile de angajare. Mai multe locuri de muncă găsești și pe Undelucram.ro.

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro