Distribuie
Câştigul salarial mediu în luna august 2015
CÂŞTIGUL SALARIAL MEDIU BRUT PE ECONOMIE A FOST ÎN LUNA AUGUST 2015 DE 2515 LEI
- În luna august 2015, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2515 lei, cu 1,9% mai mic decât în luna iulie 2015.
- Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1813 lei, în scădere față de luna precedentă cu 36 lei (‐1,9%).
- Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în extracția petrolului brut şi a gazelor naturale (4781 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1069 lei).
August 2015 comparativ cu August 2014
Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%.
Indicele câştigului salarial real1 față de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,8%.
Câştigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum
Indicele câştigului salarial real a fost de 98,6% pentru luna august 2015 față de luna precedentă.
Față de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 138,1%, cu 2,0 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna iulie 2015.
August 2015 comparativ cu Iulie 2015
În luna august 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic față de luna iulie 2015. Scăderile câştigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iulie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale) ori de angajarea de salariați cu câştiguri salariale mici.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:
- cu 12,6% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv cu 11,8% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
- între 6,0% şi 9,0% în fabricarea produselor textile, alte activități extractive, depozitare şi activități auxiliare pentru transport, repararea, întreținerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, alte activități industriale n.c.a., captarea, tratarea şi distribuția apei;
- între 4,5% şi 5,5% în fabricarea echipamentelor electrice, activități de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea şi epurarea apelor uzate, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări şi ale fondurilor de pensii), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea altor mijloace de transport.
Creşterile câştigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou), dar şi de realizările de producție ori încasările mai mari (funcție de contracte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:
- cu 7,6% în extracția cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 4,6% în extracția minereurilor metalifere;
- între 1,5% şi 3,5% în activități de editare, transporturi pe apă, activități de spectacole, culturale şi recreative, activități de servicii administrative şi activități de servicii suport.
În sectorul bugetar s‐au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: administrație publică (0,5%), învățământ, sănătate şi asistență socială (0,3%).
>> CITESTE SI GHIDUL SALARIILOR (2015, 2014, 2013, 2012, 2011)
Citește toate articolele despre
Fara categorieArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Fara categorie
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro