Câştigul salarial mediu în luna ianuarie 2015

20.03.2015
2 min
Câştigul salarial mediu în luna ianuarie 2015

Distribuie

CÂŞTIGUL SALARIAL MEDIU BRUT PE ECONOMIE A FOST ÎN LUNA IANUARIE 2015 DE 2408 LEI

 


În luna ianuarie 2015, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2408 lei, cu 6,7% mai mic decât în luna decembrie 2014. 


ƒCâştigul salarial mediu nominal net a fost de 1740 lei, în scădere față de luna precedentă cu 126 lei (6,8%).


ƒValorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în extracția petrolului brut şi a gazelor naturale (4594 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1005 lei).

 

Ianuarie 2015 comparativ cu Ianuarie 2014


Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,1%. Indicele câştigului salarial real1 față de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,7%.

 

Câştigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum   

 

Indicele câştigului salarial real a fost de 92,8% pentru luna ianuarie 2015 față de luna precedentă.

 

Față  de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 129,4% cu 10,0 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna decembrie 2014.


În cursul anului se înregistrează  fluctuații ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale  şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creşterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

 

Ianuarie 2015 comparativ cu Decembrie 2014

 

În luna ianuarie 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă  ca urmare a acordării în luna decembrie 2014 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), plății sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă  ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.


Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:
 

• între 20,0% şi 23,5% în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare şi fonduri de pensii), silvicultură  şi exploatare forestieră  (inclusiv pescuit  şi acvacultură), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, extracția petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor mijloace de transport;

 

• între 15,0% şi 19,0% în producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat, activități de servicii anexe extracției, cercetare‐dezvoltare, fabricarea hârtiei  şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor farmaceutice de bază  şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;

 

• între 12,0% şi 15,0% în repararea, întreținerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor textile, industria metalurgică, extracția cărbunelui superior şi inferior, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activități extractive, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări şi ale fondurilor de pensii).


Creşteri ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă s‐au înregistrat în sectorul economic în activități de editare (8,4%), activități de producție cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio  şi activități de editare muzicală; activități de difuzare  şi transmitere de programe) (3,0%), activități de poştă şi de curier (1,9%), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor) (1,5%)  şi au fost cauzate în principal de acordarea de prime ocazionale, realizarea de producții ori încasări mai mari (funcție de contracte) şi de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.


În sectorul bugetar s‐au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net față  de luna precedentă, astfel: administrația publică (2,1%), sănătate şi asistență socială (1,8%), învățământ (0,7%).

 

Mai multe detalii precum si tabele cu castigurile salariale gasiti accesand sursa.

 

 

>> CITESTE SI GHIDUL SALARIILOR (2015, 2014, 2013, 2012, 2011)


 

Citește toate articolele despre

Fara categorie

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro