Distribuie
Castigul salarial mediu in luna mai 2014. Statistici.
In luna mai 2014, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2328 lei, cu 2,8% mai mic decat in luna aprilie 2014.
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1682 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 53 lei (-3,1%).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5512 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (959 lei).
Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum
Indicele castigului salarial real pentru luna mai 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 96,9%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 124,9%, cu 3,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2014.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Mai 2014 comparativ cu Aprilie 2014
In luna mai 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste), sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net se datoreaza nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), precum si angajarilor de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 20,7% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);
- intre 10,0% si 17,5% in telecomunicatii, extractia carbunelui superior si inferior, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere, colectarea si epurarea apelor uzate;
- intre 8,0% si 10,0% in fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea bauturilor, transporturi aeriene;
- intre 5,0% si 8,0% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, industria metalurgica, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), captarea, tratarea si distributia apei, transporturi pe apa.
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea primelor ocazionale si a sumelor din profitul net, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 28,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
- intre 4,0% si 8,5% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre si transporturi prin conducte;
- intre 1,5% si 2,5% in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), activitati de servicii administrative si servicii suport.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (1,9%), sanatate si asistenta sociala (0,4%), administratie publica (0,2%).
Mai 2014 comparativ cu Mai 2013
Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,4%.
Mai multe detalii precum si tabele cu castigurile salariale gasiti accesand sursa.
>> CITESTE SI GHIDUL SALARIILOR (2014, 2013, 2012, 2011)
Citește toate articolele despre
Fara categorieArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Fara categorie
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro