Câştigul salarial mediu în luna martie 2017

09.05.2017
2 min
Câştigul salarial mediu în luna martie 2017

Distribuie

Sursa foto

CÂŞTIGUL SALARIAL MEDIU BRUT PE ECONOMIE A FOST ÎN LUNA MARTIE 2017 DE 3256 LEI

- În luna martie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3256 lei, cu 4,8% mai mare decât în luna februarie 2017.

- Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2342 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 106 lei (+4,7%).

- Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5880 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1369 lei).

Martie 2017 comparativ cu Martie 2016

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,2%. Indicele câştigului salarial real1 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 114,0%.

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum   

Evoluţia indicilor preţurilor de consum

Indicele câştigului salarial real a fost de 104,6% pentru luna martie 2017 faţă de luna precedentă.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 177,9%, cu 7,9 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2017.

În  cursul  anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea  premiilor anuale şi a primelor de  sărbători (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Martie 2017 comparativ cu Februarie 2017

În luna martie 2017, în toate activităţile din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare  decât  în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale  (inclusiv  prime trimestriale, anuale, al 13‐lea salariu,  pentru performanţe deosebite ori pentru  sărbătorile  de  Paşte), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul  net  şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează:

- cu 40,9% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 24,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;

- între 10,5%  şi  18,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor din tutun, industria metalurgică, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu  excepţia celor din sistemul public de asigurări  sociale), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea autovehiculelor  de  transport  rutier, a remorcilor şi  semiremorcilor, fabricarea alto  mijloace de transport, activităţi de servicii anexe extracţiei;

- între 6,5% şi  9,5% în fabricarea de  maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, tranzacţii imobiliare, activităţi profesionale, ştiinţifice  şi tehnice, comerţ  cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice;

- între 5,0% şi 6,5%  în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor textile, captarea, tratarea şi distribuţia  apei, alte activităţi industriale  n.c.a., colectarea şi epurarea apelor uzate, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), extracţia cărbunelui superior şi inferior. În sectorul bugetar s‐au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+4,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor  didactice, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+1,1%) şi în administraţia publică (+0,2%).

Citește toate articolele despre

Economic

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro