Cât durează să îmi găsesc un job nou?

03.01.2023
4 min
5.00
Cât durează să îmi găsesc un job nou?

Distribuie

În anul 2022, cu un picior în 2023, procesele de recrutare sunt diferite de ceea ce ai experimentat tu în trecut. Probabil ai constatat deja că CV-ul nu mai e cum a fost, că interviurile au diverse etape, că negocierea salariului este o aventură și că uneori oferta mult așteptată nu vine. 

Indiferent de postura în care te afli - dacă ți-ai dat demisia de bună voie, ești în căutare activă de noi oportunități în timp ce lucrezi, ești proaspăt absolvent sau ai fost disponibilizat, este bine pentru moralul tău să ai un plan dar mai ales, așteptări realiste legate de momentul în care îți vei găsi un job. Cei norocoși vin, văd, acceptă și semnează. Pentru toți ceilalți, procesul este mult mai lent. 

Dacă ai meserie de nișă, locuiești într-o zonă cu puține oportunități sau cauți un job de management, timpul în care vei găsi un job crește exponențial. Observi că nu îți vorbesc în zile sau săptămâni, pentru că realitatea este că….depinde. 

Un proces de recrutare include postarea anunțului de angajare pe diverse platforme, centralizarea aplicațiilor, selectarea candidaților, interviurile telefonice, interviurile sau testările tehnice (dacă e cazul), interviurile finale, ofertarea candidatului și semnarea contractului. Durata acestui proces fluctuează de la companie la companie. 

E important ca tu să fii perseverent și consecvent în acțiunile tale, să ai o strategie cu pași clari de făcut în fiecare zi și rezultatele nu vor întârzia. Cu cât te implici mai puțin, cu atât va fi mai dificil să îți atingi obiectivul repede. 

 

Ce te ajută să accelerezi procesul:

 

- Optimizarea CV-ului pentru joburile la care aplici. E important să ai un CV concis, concentrat pe rezultate specifice și care îl ajută pe recruiter să ia o decizie rapid. 

 

- Completarea profilului de LinkedIn. Dacă ai un profil de LinkedIn complet și care include cuvintele cheie potrivite, ai multe șanse să primești oferte de angajare fără prea multe eforturi din partea ta. 

 

- Aplicarea activă la joburi. Desigur, este foarte util să monitorizezi site-urile cu joburi și să aplici doar la cele care ți se potrivesc. Notează-ți la ce joburi ai aplicat și evită să aplici la sute de joburi, doar ca să zici că ai aplicat. 

 

 

 

- Crearea unei liste de companii țintă. Sigur sunt câteva companii care ți-au atras atenția de-a lungul timpului. Fă o cercetare mai aprofundată ca să înțelegi dacă ți se potrivește cultura lor organizațională înainte să faci eforturi susținute să ajungi la interviu

 

- Conectarea cu persoane de decizie din companiile alese. Dacă ai decis că vrei să fii luat în considerare, este o idee bună să te conectezi pe LinkedIn cu managerul de resurse umane, recruiterul care postează anunțurile sau chiar cu managerul departamentului în care vei lucra. 

 

- Activarea rețelei de conexiuni prin inițiative de networking. Atunci când cauți un job, este o idee bună să reiei legătura cu persoane din rețeaua ta, poate să le ceri o recomandare și să le spui că te-ai bucura să te anunțe când știu de oportunități apărute în domeniul tău. 

 

- Creșterea rețelei de conexiuni relevante pentru obiectivul tău. Dacă rețeaua ta actuală nu este destul de solidă pentru a te susține în demersul tău, poți începe să participi la un eveniment de networking, să îți oferi expertiza în diverse contexte profesionale și să ceri la rândul tău suport celor cu un nivel mai mare de senioritate. 

 

- Trimiterea CV-ului la companii de recrutare. Monitorizarea pieței presupune să vezi ce joburi au deschise și companiile de recrutare și să le trimiți CV-ul tău pentru a te lua în considerare pentru viitoare poziții deschise. 

 

- Studierea detaliată a companiilor la care mergi la interviu. După ce ai primit invitația la un interviu, asigură-te că ești pregătit cu toate informațiile despre companie dar mai ales că ai o listă de întrebări pe care să le adresezi la final.

 

- Email de mulțumire și follow-up după interviu. Este o idee foarte bună să trimiți un email de mulțumire imediat după interviu și să revii cu un follow-up după câteva zile, mai ales dacă nu ai primit niciun răspuns. 

 

Dacă ai făcut aceste lucruri constant și nu ești invitat la niciun interviu timp de o lună, ar fi bine să reiei pașii să identifici ce poți face diferit. Știm cu toții că e o nebunie să faci același lucru și să te aștepți la un rezultat diferit, nu? 

Dacă inițiativele tale te duc la interviuri care nu se concretizează cu ofertă, atunci este o idee bună să analizezi ce ai putea schimba la abordarea ta din timpul interviului. 

Am căutat câteva statistici, însă nu există unele pentru România. La nivel internațional, o aproximare spune că durează între 3 și 6 luni să cauți și să găsești un nou job. În funcție de industrie, variază mult și timpul dintre momentul primului interviu până la răspunsul final. Dacă ești un profesionist care caută un job de management, un termen realist este între 6 și 12 luni.

 

Factorii care influențează procesul:

 

- Situația economică și dinamica din piața muncii (uneori incertă și în rapidă schimbare)

 

- Numărul de oportunități disponibile în locația preferată de candidat

 

- Flexibilitatea de a te reloca sau de a lucra remote 

 

- Cantitatea de efort și timp investită în proces

 

- Calitatea documentelor profesionale 

 

Cu alte cuvinte, asigură-te că faci tot ceea ce ține de tine pentru a facilita acest proces, care se poate dovedi anevoios și plin de provocări. Dacă situația îți permite, ia-ți timp să analizezi atent ofertele ca să iei decizia cea mai potrivită pentru cariera ta. 

 

Tu în cât timp ai găsit cel mai recent job






 

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro