Distribuie
Câteodată este necesar un strop de egoism pentru a avansa în carieră
Părinții noștri ne-au spus încă de când eram mici că nu este bine să fii egoist, că ar trebui să îți împarți jucăriile, să iei în considerare dorințele celorlalți și să nu excluzi pe nimeni.
Toate acestea sunt sfaturi bune pentru locul de joacă, dar uneori aplicăm aceste lecții și atunci când nu este nevoie.
A fi altruist – a pune nevoile altora înaintea alor tale- sună foarte bine, dar ceea ce poate nu realizezi este faptul că și tu ești la fel de important pentru organizația ta ca oricine altcineva. Dacă nu primești toate lucrurile de care ai nevoie înseamnă că nu ești într-o poziție optimă pentru a avea succes și că organizația ta nu culege roadele muncii tale.
Cu alte cuvinte, pentru a avea succes în carieră trebuie să fii puțin egoist. Trebuie să te lupți pentru ceea ce îți dorești, pentru prioritățile tale și pentru a-ți atinge obiectivele. Există un motiv pentru care compania te-a angajat pe acest post: au nevoie de cineva care să facă o treabă bună. Nu vei putea genera rezultatele dorite dacă ești preocupat în mod constant de nevoile celorlalți.
Egoismul îți poate aduce avantaje
Nu va exista vreo situație în care să nu încerc să găsesc o cale prin care atât eu, cât și colegii mei să câștigăm. Compromisurile sunt întotdeauna o idee bună, precum și contribuirea la succesul celorlalți sau încurajarea și sprijinirea colegilor.
Cu toate acestea, uneori vei lucra cu oameni care nu vor încerca niciodată să te ajute. Aceștia preferă să îți pună piedici pentru că au impresia că aceasta este singura modalitate prin care pot ieși în câștig.
Atunci când lucrezi cu astfel de persoane, fii egoist! Dacă știi că ești la fel de important pentru companie ca și colegii tăi, înseamnă că nevoile lor nu sunt mai importante decât ale tale. Dacă scopul lor este să îți pună piedici, în loc să facă un compromis sau să încerce să lucreze cu tine în mod productiv, atunci singura ta soluție este să fii egoist. În caz contrar, le vei permite să te exploateze, iar prioritățile tale vor avea de suferit.
Nu te implica în orice conflict
Desigur, trebuie să fii prudent și să eviți să te implici în orice dispută. Nu trebuie să te cerți doar de dragul de a te certa pentru că nu orice bătălie merită să fie câștigată. Ar trebui, în schimb, să te întrebi cât de importante ar fi rezultatele unei asemenea confruntări pentru tine:
Ce vei câștiga din asta?
Este acesta un element esențial pentru a-ți atinge obiectivele?
Există și alte modalități prin care-ți poți atinge obiectivul?
Privind în ansamblu, potențialul câștig merită efortul?
Dacă acea victorie nu te ajută să îți atingi scopurile, vei obține cele mai bune rezultate doar dacă te detașezi de situația respectivă. Scopul tău nu ar trebui să fie dovedirea cu orice preț a superiorității față de colegul tău. Totuși, în unele situații, este important să fii ferm, susținându-ți până la capăt punctul de vedere.
O doză de egoism îți câștigă respectul celorlalți
Întreg articolul poate fi citit accesând sursa.
Citește toate articolele despre
Planificare carierăArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Planificare carieră
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro