Distribuie
Ce raspuns sa-i dai managerului care te intreaba la interviu cat castigi in momentul de fata
Discutiile despre bani si salariu nu sunt cele mai potrivite subiecte de conversatie, mai ales daca te afli la un interviu si managerul te intreaba ce suma castigi in momentul de fata, potrivit Business Insider.
De ce? Unul dintre motivele pentru care aceasta intrebare este una capcana este faptul ca, daca ar fi dispus sa iti ofere o suma mai mare decat cea pe care o castigi tu in prezent, dar afla salariul tau, o sa iti propuna o oferta mult mai mica decat voia initial, dar mai mare decat castigi in momentul de fata. Deci, pierzi.
O alta situatie este cea in care firma iti poate oferi o suma sub salariul tau din prezent. Cand ii spui intervievatorului tau cat castigi, acesta se poate gandi ca nu isi permite un angajat ca tine sau ca tu nu vei lua in considerare oferta lor si prin urmare, decide sa nu te mai considere un potential angajat al firmei. Pierzi din nou. Poate nu bani, dar nu stii ce beneficii ai fi putut obtine la noua firma.
In final, ideea de a-i povesti unui strain ce venituri ai este una ciudata si inconfortabila. Totusi, ea este pusa de multe ori in interviurile de angajare. Prin urmare, cum raspundem?
1. Fii informat
Du-te la interviu inarmat cu toate cunostintele despre nivelul salarial al pozitiei dorite. Ia-ti informatiile de pe site-urile specializate in aflarea salariilor sau de pe retelele de socializare precum LinkedIn. De asemenea, poti vorbi cu persoane din companie sau care obisnuiau sa lucreze in firma respectiva.
2. Deviaza
Poti sa te joci putin, ramanand insa diplomat. De exemplu, poti spune in felul urmator: „Sunt flexibil in privinta salariului. Pozitia si posibilitatea de a avansa sunt mult mai imporante pentru mine decat remunerarea. Ati fi dispus sa-mi impartasiti salariul pe care il aveti in minte pentru aceasta pozitie?”
3. Estimeaza situatia
Daca crezi ca salariul dorit este prea mare, informeaza-te despre alte compensatii, precum fondurile de pensii private sau politicile de vacanta, in comparatie cu un salariu mai mare sau egal cu al tau.
Daca salariul tau este sub nivelul mediu, explica de ce consideri ca ar trebui sa fii platit mai bine. Poate in ultima vreme ai primit mai multe responsabilitati, lucru care nu se reflecta in salariul tau, sau poate departamanetul tau a fost restructurat. Nu vrei ca intervievatorul tau sa creada ca esti subcalificat.
De asemenea, poti sa-i spui ca ti-ai dori sa intelegi mai bine responsabilitatile si cerintele job-ului si cat de bine le intrunesti inainte de a discuta despre pachetul salarial. Oricum ar fi, adauga context si explicatii raspunsurilor tale, nu spune direct ce suma primesti, scrie Forbes.
4. Examineaza-ti intervievatorul
Nu uita ca interviul de angajare este o oportunitate pentru a judeca si managerul companiei, de asemenea. Ti-a oferit posibilitatea de a-ti explica obiectivele ori s-a grabit sa te judece? Un sef bun va asculta cu interes intotdeaua ce ai de zis, in timp ce unul rau va abandona interviul daca esti in afara limitelor salariale.
5. Nu minti
Oricare ar fi situatia, nu minti si nu exagera in legatura cu salariul pe care il ai. Managerul ar putea fi la curent cu salariile dintr-o anumita companie concurenta. Nu numai ca ai putea pierde oportunitatea, dar ti-ai putea pierde si reputatia profesionala.
Articol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Interviul de la A la Z
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro