Oamenii care conduc lumea: cine dirijeaza marile corporatii mondiale

05.11.2015
1 min
Oamenii care conduc lumea: cine dirijeaza marile corporatii mondiale

Distribuie

Europa Centrala si de Est are cei mai tineri manageri de corporatii (53 de ani in medie), Asia pe cei mai in varsta (62 de ani), iar America de Nord are cele mai multe femei in consiliile de administratie. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu despre top managementul din marile corporatii mondiale, derulat de compania de executive search Alexander Hughes.


Alexander Hughes a analizat componenta consiliilor de administratie ale marilor companii la nivel international, prin prisma unor puncte esentiale: gen, varsta, expatriere, nivel de educatie, mobilitate interna si durata serviciului.

 

Executivii si managerii de top din marile companii au, in marea majoritate, niveluri superioare de educatie in management general sau in domenii tehnice, in special managerii si excutivii din domenii precum bio-stiinte, servicii financiare si industrie.

 

"Bio-stiintele sunt categoria cu cea mai inalta educatie, 46% dintre executivi avand studii post-universitare, ceea ce este, probabil, explicabil prin orientarea catre activitati de cercetare, care atrag multi absolventi de doctorat. De asemenea, domeniul serviciilor financiare are unele din cele mai inalte standarde educationale pentru directori de board si executivi, 42% avand studii post-universitare", se arata in studiu.

 

Factorul educatie va continua sa fie un criteriu necesar de selectie pentru generatiile viitoare de lideri, estimeaza expertii Alexander Hughes.

 

Cati ani stau la conducere executivii companiilor
 

Executivii de top din consiliile de administratie ale marilor companii asigura mandate care variaza ca medie intre 18 ani (Grecia), 16 ani (Germania, SUA) si doar 5 ani (Rusia, Danemarca).

 

"Experienta intr-un consiliu de administratie este un activ valoros pentru companii, dar la fel este si entuziasmul liderilor noi. Executivii experimentati, care au traversat mai multe cicluri de business, au o perspectiva complexa, care le permite sa ofere indrumare si leadership companiilor in perioade dificile. La randul lor, liderii nou-numiti in consilii, in ascensiune a carierei, pot pune sub semnul intrebarii «gandirea de grup» si, prin urmare, contribuie la transformarea metodelor de lucru in companiile lor", potrivit Alexander Hughes.

 

Femei versus barbati : diversitatea de gen este in crestere
 

Tendinta generala in mediul de afaceri este de diminuare a diferentelor de gen pentru manageri si executivi de top, desi balanta se inclina in continuare semnificativ in favoarea barbatilor. Cea mai mare pondere a femeilor cu functii de top se regaseste in America de Nord, unde acestea ocupa 20% din totalul general. In Europa de Vest, 17% dintre membrii consiliilor de management sunt femei, comparativ cu Europa Centrala si de Est, unde totalul acestora este cu 7% mai scazut.

 

Daca in Franta procentul femeilor depaseste media pe regiune, 20% dintre directori fiind femei, in Cehia lucrurile stau cu totul altfel - doar 8% dintre managerii de top sunt femei.

Întreg articolul poate fi citit accesând sursa.

 

Citește toate articolele despre

Despre meserii

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro