Cine sunt eu și care este misiunea mea?

17.02.2021
3 min
5.00
Cine sunt eu și care este misiunea mea?

Distribuie

Atât în experiența anterioară ca profesionist HR în câteva corporații, dar și în rolul actual de Coach & Consultant în Carieră, interacționez zilnic cu cei care, deși au parcurs deja cu succes mai multe etape profesionale, simt nevoia unei schimbări în carieră sau își doresc tranziția către un rol cu mai multe provocări profesionale.

 

Adevărul este că sunt situații cand avem tendința să luăm decizii de schimbare doar pentru a pune punct unei situații prezente în care nu ne mai simțim confortabil. Câteva exemple: un șef cu care nu ne mai înțelegem, o promovare pe care o așteptăm și nu se mai întâmplă, un mediu lipsit de oportunități de învățare.

Se întâmplă destul de des ca atunci când suntem nefericiți cu ceea ce facem, să decidem să schimbăm mediul în care lucrăm, fără să acordăm însă suficient timp să descoperim ce anume căutăm, care este misiunea noastră. Sperăm să găsim rezolvare schimbând doar contextul exterior, dar nu și abordarea noastră.

Tom Rath, cunoscut pentru studiile sale despre cum preocupările noastre profesionale influențează starea de sănătate și starea de bine, spune în cartea sa “Well-Being: The Five Essential Elements”:

„Lucrul cu care îți petreci timpul făcându-l îți modelează identitatea, fie că ești student, părinte, voluntar, pensionar sau ai un job convențional. Dacă nu faci cu regularitate ceva care să-ți placă, chiar dacă nu este ceva pentru care ești plătit, șansele tale de a dobândi o stare împlinire în alte domenii descresc rapid. Oamenii care se bucură de-o împlinire în carieră au șanse de peste două ori mai mari să se simtă fericiți în general.”

Totodată, dacă ne gândim cât timp din viața noastră dedicăm activităților pe care le considerăm a fi o carieră, o ocupație, o vocație sau un job, reprezintă un argument suficient de puternic pentru a pune pe primul loc în procesul schimbărilor în carieră, preocuparea de a face alegerile potrivite, care să ne aducă împlinire.

E drept că starea de împlinire sau misiunea este definită în mod diferit de fiecare dintre noi. Însă, din experiența celor 20 de ani de când lucrez cu cei care doresc să se dezvolte profesional și personal, am tras următoare concluzie: să simți împlinire în ceea ce faci în fiecare zi este rezultatul unui proces de autocunoaștere în care este posibil să schimbi ceva emoțional sau mental la tine.

În programele în care lucrez cu cei ce caută să afle care este scopul sau misiunea lor folosesc o abordare în 5 pași, pe care îi împărtășesc cu voi și care sper să vă ajute să descoperiți bucuria și împlinirea în carierele și viețile fiecăruia dintre voi:

1. Cine ești tu?

Dacă ai ajuns într-un moment al vieții în care ai început să nu mai fii sigur de ce anume îți aduce împlinire, fă un pas în spate și privește-te din perspectiva tuturor rolurilor tale actuale. Redefinește-ți valorile, aspirațiile și standardele, identifică ce este nenegociabil și la ce poți să renunți în cazul în care îți dorești o schimbare. Analizează și modul în care schimbarea te va afecta pe tine și pe cei din viața ta.

2. Unde vrei să ajungi?

Definește ce anume reprezintă împlinirea pentru tine și cum va arăta viața ta atunci când o vei trăi. Odată ce „destinația” nu îți mai este necunoscută, pregătește drumul: definește etapele și ce presupune fiecare în parte. Fără a avea pașii pe care urmează să-i parcurgi, este foarte posibil să îți sabotezi fiecare efort, pentru că o un moment îndepărtat în timp poate părea imposibil de atins.  

3. Ce te ține blocat?

Caută în trecut tiparele negative repetate, precum șefi sau medii toxice, momente în care ți-a lipsit curajul să-ți spui părerea sau să iei o decizie. Identifică ce poți schimba, asumă-ți responsabilitatea și stabilește ce poți face în mod diferit decât ai făcut până acum.

4. Cum începi?

Pornește cu primul pas - cel mai mic și care are cele mai mari șanse de reușită. Orice succes te va susține în ceea ce îți propui ulterior.

Înainte de a face schimbări majore, încearcă modalități mai puțin tradiționale de a obține experiența care să confirme că ești pe drumul cel bun. De exemplu, poți face voluntariat, poți participa la evenimente de networking și să te înscrii la cursuri din domeniul preferat.

5. Cum mergi mai departe?

Să afli cine ești cu adevărat și să faci ceea ce iubești necesită timp, încredere, răbdare și angajament. E nevoie să acționezi în baza unui plan, dar fără să renunți la ceea ce ți-ai propus, să te adaptezi contextului exterior și să îți optimizezi șansele pe parcurs.

Incertitudinea și nesiguranța apărute în viețile noastre începând cu 2020 au provocat tot mai multe schimbări în viețile noastre și consider că este momentul ca tot mai mulți dintre noi să ne redefinim scopul muncii noastre, așa cum spunea și Joseph Campbell:

„Viața nu are niciun sens. Fiecare dintre noi avem sens și noi îl dăm vieții. E o pierdere de timp să întrebi care e sensul vieții atunci când tu ești răspunsul."

Citește toate articolele despre

De ce?

Contributor Undelucram.ro

Simona Bortiș

Simona Bortiș

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro