Companiile nu sunt pregatite pentru viitorul mediului de lucru
Cunoscuta companie Fujitsu a realizat in 2017 un studiu despre cum va arata viitorul mediu de lucru, gandit in perspectiva anului 2025. Realizat impreuna cu Pierre Audoin Consultants, acesta a fost prezentat in luna noiembrie a acestui an la Fujitsu Forum, in Munchen.
Cercetarea atrage atentia asupra faptului ca strategiile curente privind perspectivele de schimbare ale locului de munca si al mediului in care se lucreaza„au toate sansele sa esueze in scurt timp.” Mai mult, ele sunt considerate „adevarate bariere in calea progresului”, atunci cand ne referim la securitatea locului de munca si la productivitate.
Tehnologiile folosite sunt considerate invechite, fapt ce accentueaza pentru viitor insecuritatea locului de munca, iar mediul in care angajatul isi desfasoara in prezent activitatea nu este nici pe departe „pregatit pentru a face fata noilor job-uri.”
In conditiile mentinerii acestor strategii s-a conturat cea mai mare problema a angajatorilor: cum vor mai atrage si retine forta de munca?
Referindu – se tocmai la acest aspect Ramanan Ramakrishna, Head of Service Inovation and Portofolio, Fujitsu EMEIA, atragea atentia ca „desi suntem in varful schimbarilor revolutionare privind locul de munca, postamentul pe care ne aflam, in termenii tennologiei si schimbarilor culturale, va afecta foarte serios competitivitatea in viitor.”
Ce vrea sa spuna de fapt seful diviziei de inovatii de la Fujitsu? Daca angajatorii nu vor gasi strategiile adecvate care sa schimbe si in acelasi timp sa fie pregatite pentru viitorul mediu de lucru, costurile pe termen lung vor fi foarte mari, pentru ca nu va putea fi atrasa nici macar forta de munca de care este nevoie in mod obisnuit, ca sa nu mai vorbim de specialisti.
Studiul atrage atentia asupra celor trei deficiente ale companiilor:
Oamenii de afaceri nu sunt pregatiti pentru viitorul mediu de lucru;
Tehnologiile folosite la locul de munca sunt mai curand o bariera decat un impuls pentru productivitatea angajatilor;
Securizarea excesiva tine afacerile pe loc.
Salarii adăugate recent
Majoritatea oamenilor de afaceri au esuat in incercarea de a implementa strategiile necesare modernizarii proceselor esentiale care tin de locul de munca. Doar 29% (din 1.278 de participanti la studiu) au in acest moment un sistem centralizat si eficient de control si mai putin de jumatate, 42%, ofera angajatilor Web-portal, care duce la mobilitate si flexibilitate prin posibilitatea accesarii aplicatiilor si serviciilor de oriunde s-ar afla.
23% dintre participantii la studiu, au recunoscut ca au probleme cu mediul de lucru, ca nu s-au adaptat competitivitatii din acest domeniu, fapt ce le restrictioneaza flexibilitatea afacerilor. In acelasi timp, 20% au fost nevoiti sa recunoasca ineficienta strategiilor aplicate referitor la locul de munca si impactul negativ al acestora asupra operatiunilor de marketing (dezvoltarea de produse si servicii noi a fost considerabil incetinita).
In actuala era digitala, tehnologia este cheia dezvoltarii dar si o bariera in calea productivitatii locului de munca. In conditiile lipsei unei interoperabilitati intre tehnologiile depasite si schimbarile survenite la nivelul locului de munca pe viitor, 63% dintre oamenii de afaceri recunosc deschis incapacitatea lor de a creste productivitatea. Numai 17% dintre cei chestionati au confirmat faptul ca folosesc unelte analytics in afacerile lor, in timp ce pentru 55% lipsa accesului la intrumentele adecvate pentru cresterea productivitatii este cea mai mare problema.
Atacurile cibernetice frecvente asupra companiilor le-au determinat sa investesca masiv in procedurile de aparare si autentificare. Acest lucru, datorita protocoalelor de acces la diferite nivele, a ingreunat munca angajatilor, iar 56% dintre oamenii de afaceri vorbesc deja despre impactul negativ asupra productivitatii angajatilor (20% afirma chiar ca este total negativ).
Impactul masurilor de securitate asupra unor aspecte legate de locul de munca i-au facut pe 41% dintre participantii la studiu sa spuna ca nu au pus in aplicare aceste masuri de securitate cibernetica, iar alti 41% considera aceste cereri de securitate o bariera principala in calea productivitatii.
Viitorul mediului de lucru va trebui sa creeze pentru angajat mediul cel mai adecvat de dezvoltare. Studiul realizat la cererea Fujitsu arata ca nici oamenii de afaceri, nici companiile pe care le conduc, nu sunt pregatite pentru viitor.
Piața munciiArticol scris de:
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Piața muncii