Contractul Colectiv de muncă versiunea 2.024

30.01.2024
3 min
Contractul Colectiv de muncă versiunea 2.024

Distribuie

Cine ne vorbește despre acest CCM?

Contractul colectiv de muncă apare timid prin anul 1919, dar despre o legislație în acest sens putem discuta abia în anul 1921 când sindicatele cu personalitate juridică au încheiat primele astfel de documente. Primul act legislativ în acest sens îl avem din 5 Aprilie 1929 “Legea asupra contractelor de muncă” iar mențiuni în cadrul Codului Muncii despre CCM avem începând cu anul 1950. Facem un salt în timp și prima lege dedicată exclusiv acestui tip de contract a fost Legea 13/1991 urmată de Legea 130/1996 care a fost abrogată de mult cunoscuta Lege 62/2011 și ajungem în prezent când discutăm de Legea 367/2022.

 

De ce, cum și ce facem astăzi!

Noul model de Contract Individual de Muncă menționează la punctul S “Dispoziții finale: Nivelul la care contractul colectiv de muncă aplicabil a fost încheiat (de exemplu: unităţi/grup de unităţi/sector de activitate) .........................”. A trecut deja un an de când avem un model nou de CIM și dacă până la final de 2023 cei care aveau deja un CCM încă valabil, au respirat ușurați, acum în 2024 și cei al căror CCM a expirat precum și celor care nu au luat până acum în calcul acest contract, le revine obligația să ia măsurile necesare: demararea negocierilor.

Foarte mult ne ajuta Legea 367/2022 Privind dialogul Social, în special pentru cei care lucrează cu acest instrument (CCM) pentru prima dată. CCM aduce lămuriri referitoare la momentul în care se iau în calcul negocierile: atunci când angajatorul are cel puțin 10 angajați/lucrători în unitatea sa. Este primul element de noutate. Ne spune că negocierea CCM este obligatorie în acest caz și că inițiativa aparține oricăruia dintre partenerii sociali. Dacă suntem în situația în care exista un CCM, atunci cu 60 de zile calendaristice înainte de expirarea lui, se pot demara negocierile.

 

Să enumerăm, în mare, câțiva pași:

  1. Alegerea reprezentanților salariaților;

  2. Anunțul/Cererea: una din părți o notifică pe cealaltă că dorește demararea negocierilor cu privire la CCM;

  3. Convocarea părților;

  4. Procese verbale.

 

Cum arată prima ședință?

Art. 98 din aceeași lege ne ghidează:

(1)În termen de 15 zile calendaristice de la data declanşării procedurilor de negociere prevăzute de art. 97 alin. (3) la acel nivel, angajatorul are obligaţia să convoace toate părţile îndreptăţite în vederea negocierii contractului colectiv de muncă şi să organizeze prima şedinţa de negociere.

(2)La prima şedinţă a părţilor se stabilesc informaţiile publice şi cu caracter confidenţial pe care angajatorul sau organizaţia patronală le va pune la dispoziţia părţii sindicale şi/sau a reprezentanţilor angajaţilor/lucrătorilor, precum şi data până la care urmează să îndeplinească această obligaţie.

Prima ședință de negociere este considerată și data certă la care au fost demarate negocierile și trebuie să avem grijă că la toate ședințele să se încheie câte un proces verbal în care se menționează conținutul negocierilor avute și evident acestea trebuie semnate de ambele părți prezente.

 

 

De ce este important și ce conține de fapt un CCM?

Prin contractul colectiv de muncă părțile semnatare, au posibilitatea să stabilească drepturi și obligații, să negocieze diferite clauze dar întotdeauna ținând cont de limitele și condițiile prevăzute de lege. Să exemplificăm: dacă în Codul muncii numărul zilelor de CO este de minim 20 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, într-un CCM nu putem negocia un număr mai mic față de această limită. De asemenea, dacă sporul pentru muncă suplimentară este de minim 75% nu putem negocia un procent mai mic. 

Ce mai putem negocia și menționa în CCM: modalități de evaluare a obiectivelor profesionale, timpul de lucru, timpul de odihnă, clauzele pentru buna desfășurare a condițiilor de muncă, utilizarea semnăturii electronice, clauza de confidențialitate, modalități de verificare a aptitudinilor profesionale pentru cei care doresc să se angajeze, drepturile și obligațiile salariaților aflați în perioada de probă, cum se realizează formarea profesională în societate, elemente ce țin de abateri disciplinare și tipurile de sancțiuni, reglementări SSM, elemente ce țin de delegare și detașare etc.

Durata negocierilor este de 45 de zile însă aceasta perioadă poate fi extinsă prin acordul părților.

Odată încheiat contractul colectiv de muncă și înregistrat la ITM, executarea acestuia devine obligatorie pentru ambele părți. Un CCM se încheie pe perioada determinată de minim 12 luni și maxim 24 de luni.

Considerăm că existența unui CCM este favorabilă ambilor parteneri sociali. Prin intermediul acestuia sunt apărate drepturile și interesele ambelor părți și astfel sunt reduse pe cât de mult posibil eventualele conflicte la locul de muncă.

Citește toate articolele despre

Legislative

Contributor Undelucram.ro

Cristina Elena Florescu

Cristina Elena Florescu

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro