Distribuie
Corporatia, plantatia de sclavi a secolului XXI
Va recomandam un articol foarte interesant realizat de catre cei de la Capital.ro, carora le si multumim pe aceasta cale.
Daca inainte de criza schimbau angajatorii de fiecare data cand ii nemultumea ceva, astazi, salariatii celor mai multe companii din Romania considera ca au ajuns „sclavii corporatiilor“. Companiile s-au obisnuit si ele cu postura de stapani si se intrec, nu ca altadata in promisiunea unor pachete de beneficii complexe, ci in abuzuri si ilegalitati.
Daca esti intre doua locuri de munca si intri pe site-ul undelucram.ro, este posibil sa te decizi pe loc ori sa nu mai lucrezi niciodata, ori sa-ti iei lumea - in cap si sa-ti incerci norocul pe alta piata a muncii. Sunt foarte putini angajatorii care scapa basma curata din vartejul zecilor de mii de comentarii postate de fosti sau actuali angajati in dreptul celor peste 2.200 de companii monitorizate.
Prin urmare, opiniile de pe site trebuie privite cu o doza puternica de scepticism. Pe de alta parte, in momentul in care o suta de mesaje din o suta spun acelasi lucru, este firesc ca balanta increderii sa incline spre anonimii care-si varsa frustrarile pe forum. De pilda, este relevant faptul ca unele dintre companiile cele mai criticate pentru presupuse abuzuri la adresa angajatilor au intrat recent in insolventa sau faliment.
Este cazul distribuitorului de materiale de constructii Andami, acuzat de neplata salariilor si neacordarea pauzelor legale, a lantului farmaceutic 2na Farm sau a companiei de consultanta Edata, la adresa careia majoritatea comentariilor sunt de tipul „au fost colegi care nu-si mai luasera salariul de cateva luni, si cand au anuntat ca pleaca, n-au fost lasati fara perioada de preaviz, au fost amenintati ca vor avea probleme, dupa care firma nu le-a mai platit banii nici pe lunile anterioare, nici pe perioda de preaviz, nici pe zilele de concediu.“
Citeste tot articolol aici.
Citește toate articolele despre
Fara categorieArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
10 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
angy
eugen
@ingineru
Nu este reclama este purul adevar si din pacate este un adevar cu care traim cu toti dar nu avem puterea sa il modificam.Noi de abia ne permitem un abonament de metrou si ei au avocati angajati cu mii de euro pe saptamana...ca si exemplu iti pot da un domn de la kaufland care avea salariu de 5600 de E pe luna...
ingineru
foarte adevarat
Niciodata nu iese fum fara foc.
Adica nu se apuca atatea persoane sa zica din senin adevarul (deranjant pentru cealalta parte). Angajatii sa fie batjocoriti si exploatati si fara drepturi si aruncati precum sclavii, iar firmele si bosii sa stea linistiti ca nimeni nu le face nimic?
Si ce faceti fiecare dintre voi? Stati linistiti si priviti si va ganditi ca nu va afecteaza pe voi?
Afecteaza pe fiecare dintre noi, doar ca nu va veti da seama decat cand va veti lovi de aceste abuzuri si ilegalitati.
Nu asta e solutia. Fiecare dintre noi trebuie sa ia atitudine si sa nu se mai lase indobitocit si umilit. Nu mai asteptati sa faca altii ceva pentru voi. Nimeni nu o va face.
Asumati-va fiecare responsabilitatea si pastrati-va demnitatea.
Cine isi pleaca capul precum sclavul atunci asa tratament i se aplica. E foarte simplu. Lumea asta se conduce prin sentimentul de frica si iluzie.
Cred ca multi deja si-au dat seama de realitate si multi au inceput sa se trezeasca.
Din acest motiv se fac presiuni din partea abuzatorilor (firme, multinationale, corporatii, imperii) etc.
Adevarul nu mai poate fii ascuns, decat bine controlat sau amenintat pe unde mai rasufla.
Fiecare sa gandeasca cu neuronii care i-au mai ramas inca neafectati si nespalati.
Acum cand inca mai aveti sansa, luati atitudine si reactionati contra abuzurilor si ilegalitatilor!
Inca avem drepturi...umane!
Cand o sa vi se taie si portia de libera exprimare sa vedeti atunci durere. Mai ramane sa fiti insemnati precum animalele si sa vi se aplice tratament de spalare pe creier.
Si daca veti mai vrea sa faceti ceva nu o sa mai puteti.
Ca nu o sa mai aveti cum si nici un drept si mai mult, nimeni care sa va apere si sa sustina dreptatea, adevarul.
Trist dar adevarat.
Zavoranu Oana
Claudiu
angajat
""Ne plangem, dar induram
Poate mai interesanta decat varietatea acuzelor aduse este inertia angajatilor, care pierd timp si nervi ”turnandu-si” sefii pe diverse forumuri, insa se feresc sa ia atitudine. Asa se explica, partial, numarul mic de reclamatii inaintate catre institutia responsabila. Astfel, din datele furnizate de Inspectia Muncii, cand vine vorba de abuzuri ale sefilor asupra angajatilor, nerespectarea prevederilor privind repausul saptamanal este cea mai frecventa incalcare a legii. In primele opt luni ale acestui an, inspectorii au aplicat 768 de amenzi pentru aceasta abatere, in valoare de aproape doua milioane de lei. Spre comparatie, obligarea angajatilor de a lucra peste program a fost observata in cazul a 390 de companii, sanctionate cu putin peste 600.000 de lei.
Explicatia este la indemana: fiind obisnuiti sa efectueze frecvent ore suplimentare, salariatii uita ca aceasta ar trebui sa constituie exceptia, nu regula, si evita sau considera inutil sa se planga ITM-ului. In schimb, in cazul repausului saptamanal, lucrurile sunt mai dure. Potrivit presedintelui Inspectiei Muncii, Ciprian Georgian Dragomir, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive. In situatia in care angajatorul opteaza pentru acordarea zilelor candva in timpul saptamanii, ”salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv sau individual de munca, iar negocierea unui astfel de spor este obligatorie”. In mod evident, nu pentru toti angajatorii.""
""Nu in ultimul rand, unul dintre punctele slabe ale mediului de lucru din Romania este concentrarea puterii in mainile conducerii si ignorarea punctului de vedere al colegilor inferiori ierarhic. Asa se face ca, pe o scara de la 1 la 10, romanii noteaza cu putin peste 5 gradul de implicare in deciziile luate de companie. Potrivit unui raport publicat acum cateva saptamani de Eurofound, mai rau din acest punct de vedere stau doar Ciprul si Luxemburgul. Restrangerea accesului angajatilor ”de rand” la procesul decizional a luat proportii in timpul crizei, Romania fiind una dintre putinele tari europene in care situatia s-a inrautatit in ultima vreme.""
m&m
TheOne
Asta cred ca e cel mai tare articol pe care l-am citit anul asta ! Mai astept...
Fara categorie
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro