Cum depășești criza de identitate profesională când faci o schimbare în carieră

21.09.2023
4 min
5.00
Cum depășești criza de identitate profesională când faci o schimbare în carieră

Distribuie

În vremurile de astăzi, cu o evoluție rapidă în ceea ce privește piața muncii și relația noastră cu munca, tranzițiile de carieră au devenit mai frecvente decât oricând. Schimbările generate de Great Resignation, de concedierile masive făcute de mari companii și adoptarea pe scară largă a automatizărilor generate de dezvoltarea AI, ne afectează tot mai mult viețile, iar mulți profesioniști se confruntă cu o criză de identitate profesională.

Munca este o parte semnificativă din viața noastră, care ne modelează identitatea. Ca profesioniști, investim timp, energie și efort în carieră, construindu-ne adesea identitatea în jurul rolurilor și responsabilităților noastre la locul de muncă.

 

“Lucrul cu care îți petreci timpul făcându-l îți modelează identitatea […]. Ne petrecem majoritatea orelor în care suntem treji în timpul săptămânii făcând ceea ce noi considerăm a fi o carieră, o ocupație, o vocație sau un job.” (Tom Rath, în cartea “The Five Essential Elements”)

 

Cu toate acestea, există momente în care fundația identității noastre legate de muncă poate fi zdruncinată – criza de identitate.

Criza de identitate, în special în contextul vieții profesionale din timpul unei tranziții de carieră, este un fenomen pshihologic complex, care deși adesea poate să treacă neobservat, poate avea un impact ridicat atât în luarea deciziilor, cât și a stării de bine în general.

În esență, criza de identitate este un conflict psihologic, descris de stări precum confuzie, incertitudine și un sentiment de pierdere în ceea ce privește identitate de sine. În contextul vieții profesionale, această criză se manifestă atunci când îți pui la îndoială convingerile, valorile și încrederea în sine, în legătura cu munca ta, cu cariera și cu rolurile profesionale avute.

Înainte de a ști cum poți să treci peste o criză de identitate, e bine să știi ce anume poate să contribuie la aceasta.

 

Motivele care te pot duce la apariția crizei de identitate?

 

1. Discrepanța dintre identitatea de sine și rolurile profesionale

În timpul unei schimbări de carieră, te poți confrunta cu roluri și responsabilități care diferă semnificativ de pozițiile anterioare. Această discrepanță între identitatea ta existentă și așteptările asociate cu noua direcție aleasă te conduc către întrebări precum:

”Cine sunt eu în acest nou rol? Se aliniză cu cine mă percep eu că sunt?”

 

2. Frica de necunoscut

Incertitudinea asociată cu schimbarea carierei, cu lipsa de familiaritate a unei noi industrii, a sarcinilor și a colegilor, poate trezi sentimente de nesiguranță și îndoială de sine. Această frică de necunoscut poate exacerba criza de identitate pe măsură ce te confrunți cu disconfortul de a face ceva nou.

 

3. Schimbarea statutului și a prestigiului

Tranziția către o nouă carieră poate implica uneori pe termen scurt și o schimbare te statut, de prestigiu sau de venit. Dacă ai fost obișnuit cu un anumit nivel de recunoaștere, atât financiar cât și non-financiar, în această situație poate să apară sentimentul de inadecvare, care te conduce la emoții și gânduri de inutilitate. Într-un astfel de context poți ceda foarte ușor autocriticii și să-ți evaluezi deciziile mai curând din perspectiva greșelilor, decât a rezultatelor.  

 

4. Așteptările externe și presiunea socială

În ciuda incertitudinii din aceste vremuri, există în societate, din păcate, așteptarea să ne alegem încă de foarte tineri cariere bine definite și stabile. Știu din experiență proprie și am văzut și la cei cu care am lucrat, că atunci când s-au decis să facă o schimbare semnificativă de carieră s-au confruntat cu judecăți din partea familiei, prietenilor și colegilor. Dacă ești și tu într-o astfel de situație, e bine să știi că aceste așteptări din exterior pot să amplfice criza de identitate pe măsură ce te confrunți cu normele sociale în comparație cu dorințele tale autentice.

 

5. Schimbări în relațiile personale și profesionale

Tranzițiile în carieră pot să însemne uneori nu doar schimbări în relațiile profesionale, ci și cu membri de familie sau prieteni. În astfel de situații e nevoie să acorzi o atenție specială la sentimentul de izolare, deoarece acesta poate să adâncească criza de identitate.

 

6. Presupuneri cu privire la valorizarea ta

O schimbare de carieră va implica de cele mai multe ori un proces de introspecție, de reevaluare a punctelor forte, a punctelor slabe, a intereselor și a pasiunilor tale. Acest proces nu este unul ușor, deoarece te va confrunta cu aspecte pe care anterior le-ai ignorant sau subevaluat.

Însă, ca orice proces de transformare, odată ce ai conștientizat ce anume te nemulțumește, este nevoie să treci la urmatorul pas dacă vrei să schimbi ceva.

 

 

 

Cum depășești criza de identitate?

Uite 4 strategii care te ajută să faci față crizei de identitate din timpul unei tranzitii în carieră:

 

1. Acceptă schimbarea

Pentru a-ți înțelege mai bine valorile, interesele și aspirațiile, dar și convingerile și prejudecățile, te va ajuta un proces de autocunoaștere și acceptare a schimbării ca parte naturală a creșterii personale și profesionale.

 

2. Caută ajutor specializat

Solicită sprijin și lucreză cu un coach, consilier sau terapeut, ce consideri tu mai potrivit, privind provocările pe care le întâmpini în timpul tranziției. Astfel, împreună cu un specialist îți vei explora astfel identitatea și îți vei defini strategii pentru a o alinia cu direcțiile de carieră alese.  

 

3. Dezvoltă-ți reziliența

Flexibilitatea, adaptarea și reziliența sunt calități esențiale pe piața muncii de astăzi, aflată într-o permanentă schimbare. Când înveți să faci față ambiguității și eșecurilor, îți va fi mai ușor să gestionezi impactul psihologic specific unei tranziții în carieră.

 

4. Construiește relații de suport

Conectarea cu persoane care au trecut prin experiențe similare poate oferi un sentiment de apartenență și reasigurare, dar va contribui și la atenuarea tendințelor de izolare. În plus, poți găsi un partener / o parteneră cu care să vă sprijiniți reciproc în respectarea planurilor de schimbare propuse.  

Într-o perioadă în care o schimbare în carieră te poate conduce către direcții noi, neexplotate, deși poate să însemne și să faci sacrificii o perioadă, este din ce în ce mai important să te provoci cu privire la valorizarea ta, prin reevaluarea acelor convingeri pe care le ai despre tine și despre lume. Unele dintre acestea te pot ține în loc și nu îți permit să îți extinzi opțiunile profesionale.

Dacă și tu vrei să faci o schimbare în carieră și știi deja în ce direcție vrei să mergi, nu mai pierde timpul și acționează! Iar dacă încă nu știi ce să faci, în ce direcție să o iei și îți este teamă de necunoscut, amintește-ți că identitatea ta profesională este dinamică și se dezvoltă odată cu experiențele pe care le ai. 

 

Citește toate articolele despre

Comportamentul uman Piața muncii

Contributor Undelucram.ro

Simona Bortiș

Simona Bortiș

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro