Distribuie
Cum evolueaza salariile in 2018?
Noul an vine cu schimbari pe piata fortei de munca. Continuul progres tehnologic, numarul tot mai mare de tineri ai Generatiilor Y si Z care incep sa lucreze si cresterea importantei competentelor pe care candidatii le detin sunt doar cateva dintre noutatile care au aparut pe piata fortei de munca in ultimii ani.
La nivel national se inregistreaza schimbari in mai multe sectoare ale pietei fortei de munca, iar anul 2018, desi se anunta mai rezervat, continua optimismul lui 2017. Competitia, cu siguranta, va fi una mai ridicata decat anul trecut, de aceea este important sa ramai la curent cu evolutia pietei consultand Raportul Hipo.ro Piata fortei de Munca in 2018.
Optimism moderat al angajatorilor in ceea ce priveste cresterile salariale
In 2018, doar 66% dintre angajatori considera ca salariile vor creste, in scadere cu 15% fata de anul precedent. Chiar daca angajatorii prefera sa fie mai moderati in ceea ce priveste majorarile, asteptarile salariale ale candidatilor cresc.
Daca in 2017 asteptarile salariale erau similare pentru candidatii JUNIORI din toate cele 3 industrii, anul acesta se inregistreaza diferente de 500 de RON intre cei din domeniul Tehnic si restul candidatilor din sectoarele Business si Stiinte Sociale. Cresterea nivelului de experienta determina si ea diferente salariale intre cele 3 industrii, unde intre candidatii din domeniul Tehnic si cei din domeniile Business si Stiinte Sociale se inregistreaza diferente de 1500 de RON.
Programul de lucru flexibil – in topul beneficiilor oferite de angajatori
Anul acesta, programul de lucru flexibil a urca in top 3 beneficii oferite de companii pe langa salariu, fata de 2017, cand acesta ocupa pozitia 5. Cresterea numarului de angajati ai generatiei Y se face astfel observata nu doar prin posibiltatea de a lucra conform unui program flexibil, ci si prin posibilitatea de a lucra de acasa (criteriu mentionat la categoria „Altul” din cadrul studiului). Tinerii prefera flexibilitatea orelor de lucru, fata de clasicul program 9-18, iar companiile sunt dispunse sa ofere aceasta libertate angajatilor in 2018.
In plus, alte beneficii mentionate de cele 330 de companii in cadrul Raportului sunt: tichete de masa, asigurari medicale private, prime de Paste/Craciun sau suport financiar pentru training-uri.
Cel mai important criteriu in recrutarea candidatilor SENIORI
Comparativ cu anul precedent, experienta relevanta pe o poztie anterioara este principalul criteriu de recrutare, in timp ce criteriul „abilitatile specifice necesare pentru jobul respectiv” a coborat pe locul doi. In 2018, angajatorii pun mai mult accent pe experiente de lucru dobandite in cadrul joburilor anterioare, pe competente practice si pe pasiunea pe care o au pentru domeniul ales.
La polul opus se afla renumele companiilor la care a lucrat in trecut de care sunt interesati doar 0,40% dintre companiile participante.
Competitie ridicata pentru pozitiile de specialisti cu experienta
Se observa o prudenta mai mare a angajatorilor in ceea ce priveste planurile de recrutare. Astfel ca, procentul angajatorilor care NU vor avea pozitii deschise pentru specialisti s-a dublat fata de anul 2017.Cu toate acestea, companiile sunt optimiste in ceea ce priveste evolutia numarului de angajati, 76% dintre acestea estimand ca vor angaja mai mult in 2018, iar 41% dintre angajatori au mentionat ca vor recruta specialisti cu experienta.
In ceea ce priveste domeniile cu cele mai multe joburi, Vanzari, Customer-Support si IT Software se afla in top 3. Pentru prima data se observa o incetinire a pietei in domeniul IT, aceasta coborand pe cea de-a treia pozitie, fata de a 2 a anul precedent.
Domeniile cu cele mai multe joburi in Banat
Vanzarile se afla pe primul loc in topul domeniilor cu cele mai multe joburi. Comparativ cu situatia de la nivel national, in Banat, IT-ul se regaseste pe pozitia 5, iar Customer support-Client Service pe locul 4. Concurenta este mai ridicata pentru domeniile Achizitii-Logistica, Telecomunicatii si Bancar-Servicii financiare.
Citește toate articolele despre
Piața munciiArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Piața muncii
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro