Distribuie
Cum indentificam depresia la locul de munca
In multe situatii repetarea unor cuvinte sau fraze pot fi semnalul unei depresii. Specialistii afirma ca folosirea mai mult decat repetativ, de catre cineva, a unei serii de cuvinte, denota starea depresiva a acelei persoane.
Doar profesionistii pot observa cu obiectivitate daca cineva sufera de depresie sau se afla la debutul acesteia. Daca insa cunoatem semnalele care indica depresia la o persoasna, atunci putem interveni mai repede pentru a ajuta persoana in cauza.
1. Folosirea cuvintelor cu sens negativ
O persoana aflata in depresie va va atrage atentia prin folosirea unor cuvinte a caror conotatie trimite spre sentimente negative: singur, nefericit, ingrijorat, peste media lor obisnuita. Frecventa cu mult peste medie a aparitiei unor cuvinte de genul celor mentionate va indreptatesc sa fiti ingrijorat.
2. Folosirea cu preponderenta a persoanei I
Nu se poate sa nu va fi intalnit cu persoane care folosesc fraze de genul: Eu fac..., Eu am reparat..., Eu sunt...la care se adauga mie mi s-a intamplat..., mie mi-a fost rau.., mie nu-mi place ... Aceste expresii denota centrarea persoanei respective pe problemele ei.
Ganditi-va la colegul de munca care aproape zi de zi va vorbeste numai despre problemele lui. Despre ce a rezolvat el, despre ce a citit el. La inceput puteti sa credeti ca este o persoana care isi vede de propriile probleme. Lucrurile pot fi insa mult mai sensibile, atunci cand observati:
- ca nu se poate conecta la problemele echipei;
- cauta frecvent locurile mai putin aglomerate
- a devenit sensibil la zgomotul produs de oameni;
- se autoizoleaza.
3. Conversatie purtate in termeni absoluti
Persoanele depresive au in obisnuinta folosirea in conversatii a unor termeni cu sens absolut : intotdeauna, niciodata, oricand. Sunt cuvinte care ne indica o persoana ce nu vede decat in alb si negru. Pentru acestia nu exista cale de mijloc.
In cazul in care combina aceste cuvinte cu sens absolut cu altele a caror conotatie este negativa, de genul Niciodata nu voi fi capabil sa obtin slujba pe care mi-o doresc,” atunci cu siguranta depresia este instalata.
Unele dintre cuvintele sau expresiile care denota depresia pot disparea, dar in cele mai multe cazuri cele cu sens absolut au tendinta de a reaparea in conversatia celui depresiv. Cand observati folosirea cuvintelor mentionate, cu sens absolut, acordati mai multa atentie prietenului, colegului de birou etc. Sunt semne ca depresia s-a instalat din nou.
4. Cum prodecam cand depistam un depresiv?
Daca observati la cineva semnele depresiei, comportamentul vostru trebuie sa fie in acord cu natura relatiilor pe care le aveti. Sa presupunem ca sunteti seful lui sau conducatorul proiectului. In acest caz, manifestati respect fata de dorinta lui de intimitate, iar conversatiile purtate trebuie centrate pe performantele muncii lui. Sugerati-i ideea ca sunteti acolo pentru a ajuta, iar compania in care lucreaza poate oferi un program de asistenta.
Lucrurile se complica atunci cand suntei in relatie de prietenie sau cand este prezenta iubirea. In conversatiile personale dovediti ca sunteti acolo pentru acea persoana, ca nu plecati nicaieri si ca veti avea grija de ei orice s-ar intampla.
Nu faceti greseala sa-i spuneti ca ar trebui sa fie fericit sau recunoscator, ori ca altii o duc si mai rau. Gresiti si mai mult daca, pe un ton imperativ, ii cereti sa iasa din starea aceasta sau ii recomandati un somn bun, care va rezolva tot.
Specialisii considera ca cea mai mare greseala este sa-i spuneti cuiva: Stiu cum te simti, chiar eu am fost diagnosticat clinic cu depresie. Consecintale pot fi dezastruoase. Colegul de birou nu va mai vorbi cu voi, iubitul sau iubita pot rupe relatia definitiv.
Munca de zi cu zi, presiunea la care sunteti permanent supusi, pot produce depresia. Nu ezitati sa recunoateti simptomele acesteia la cineva, indiferent daca va este coleg, prieten sau mai mult de atat.
Citește toate articolele despre
Echilibru Comportamentul uman Leadership skills Human behavior Employee experience Employer brandingArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
1 comentariu
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
La_Vie_en_Rose
Banii muncesc pentru ei.
Cine vrea sa-si rezolve depresiile sa devina liber financiar si sa nu mai trebuiasca sa munceasca intr-un loc unde mor incet incet in fiecare zi.
Aia nu e viata.
Incepeti o afacere part time sau investiti in active care sa aduca cashflow pasiv net in fiecare luna.
Echilibru
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro