Distribuie
Cum mă pregătesc să devin manager?
O preconcepție pe care am întâlnit-o foarte des este că un manager trebuie să aibă o anumită vârstă. Pentru unii este de neconceput să devii manager înainte să fi împlinit 30 de ani. Acest mit l-am spulberat de multe ori, când talente din echipa mea au ajuns să fie Middle Manageri sau chiar Top Manageri înainte să fi împlinit 30 de ani. Iar astăzi văd din ce în ce mai multe companii, majoritatea de tip start-up, care au echipe de manageri foarte tineri.
Observând de-a lungul anilor mulți manageri în cariera mea din corporație, mi-am dat seama că totuși vârsta nu are un rol decisiv în succesul sau insuccesul unul manager. Concluzia mea este că pregătirea înainte de a păși în noul rol, încrederea pe care o are un nou manager atunci când își preia rolul și suportul pe care îl primește nu doar de la managerul său direct, ci și de la colegi înainte să fie lăsat să înoate singur, sunt factorii care influențează direct evoluția în noul rol.
Întrebările cele mai frecvente care și le pun viitorii manageri
Aceste întrebări sunt culese din sesiunile de coaching cu clienții mei, dar și din experiența anterioară de manager.
1. Cum să fiu un manager bun pentru toți membrii echipei mele chiar din primele luni în noul rol?
2. Cum să lucrez cu cei din echipa mea care până acum mi-au fost colegi, iar de mâine îmi vor fi subalterni?
3. Cum să am încredere că voi face față noilor provocări și că voi aduce valoare prin ceea ce urmează să fac?
4. Cum să mă poziționez față de viitorii mei colegi care până acum îmi erau superiori din punct de vedere ierarhic?
5. Cum pot deveni un lider inspirațional?
În pregătirea pentru un rol de manager este foarte important să luăm în calcul experiența profesională anterioară diferită, metodele diferite de învățare sau felul în care viitorul manager folosește informațiile din trainingurile specializate. Iar pentru a deveni un manager de success, fiecare are nevoie de o abordare personalizată, potrivită contextului, momentului din carieră și mediului în care lucrează fiecare. De aceea, cred cu tărie că un career transition coach și un mentor sunt esențiali în procesul de pregătire a viitorilor manageri, sau mai bine spus, a viitorilor lideri.
Care sunt pașii pe care îi recomand pentru pregătirea pentru noul rol de manager?
1. Evaluarea externă.
Orice companie respectabilă folosește macar un instrument de evaluare a competențelor de viitor manager prin feed-back-ul colegilor, subalternilor și șefilor pentru a vedea care sunt atuurile și lucrurile de îmbunătățit al viitorului manager văzute din exterior.
2. Evaluarea personală.
Un career transition coach întotdeauna va pune accentul și pe evaluarea individuală. Pentru că oricât de bine ar oglindi cei din jur realitatea, adevăratul potențial cel mai bine îl cunoaștem noi înșine.
3. Stabilirea obiectivelor.
Chiar dacă de multe ori este cunoscută data când o persoană trebuie să preia noul rol, un obiectiv bine definit ca și rezultat dorit la o anumită data este o ancoră către care te poți întoarce de fiecare data când consideri că ai deviat de la drumul pe care ți-ai propus să mergi. ( Exemplu: La 1 septembrie îmi doresc să fi preluat noul rol de manager cu încredere că mă voi descurca excelent, că am o echipă care mă susține și pe care îi inspir, că mă pot baza pe suportul colegilor și șefilor mei și că voi impacta vizibil pozitiv evoluția business-ului din care fac parte).
4. Instrumente și resurse.
Ce din ceea ce îmi oferă compania îmi poate fi de folos pentru pregătirea pentru noul rol? Ce altceva mai pot face pe cont propriu pentru a-mi asigura succesul? Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să faci o listă de instrumente și resurse care te vor ajuta în planul tău de pregătire.
5. Planul pe termen scurt, mediu si lung.
Dacă vei face efortul de a defini un plan de acțiuni, cu date concrete când îți dorești să se întâmple anumite lucruri și de ce resurse și instrumente te folosești pentru a atinge obiectivul legat de fiecare acțiune, deja ești la jumătatea drumului către îndeplinirea obiectivului principal de la punctul 3.
6. Verificarea periodică și reevaluarea.
Pe parcursul implementării planului se pot schimba multe variabile. De aceea revenirea la planul initial, verificarea îndeplinirii acțiunilor și modificarea sau adaugarea altora pentru un parcurs lin către rolul de manager de succes este vitală.
7. Partenerul de călătorie.
Gândește-te la o persoană care va fi lângă tine și după încheierea procesului de coaching si mentoring. Cineva la care poți apela atunci când nu știi încotro să o iei, sau ai nevoie doar sa îi povestești o situație pentru a-ți da seama singur care ar fi soluția. Cineva care să te țină responsabil de planul tău pe termen lung.
Orice drum este mai ușor de parcurs atunci când cunoști destinația, stațiile și posibilele provocări. Dacă te echipezi cu tot ce ai nevoie înainte să urci în tren și mai ai și un partener de călătorie cu ajutorul cărtuia drumul pare mult mai scurt, atunci când vei ajunge la destinație vei spune nu doar că a fost un drum ușor, ci și plin de satisfacții.
Contributor Undelucram.ro
Stela Toderascu
Mai multe articoleDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Planificare carieră
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro