Cum ne pregătim pentru feedback

19.03.2024
3 min
Cum ne pregătim pentru feedback

Distribuie

 

Feedback-ul nu este doar un instrument de management, ci este o componentă esențială a dezvoltării personale și profesionale în orice domeniu de activitate. Este o modalitate fundamentală prin care oamenii pot să-și evalueze performanța, să identifice nivelul la care și-au dezvoltat competențele cât și zonele de îmbunătățit sau chiar schimbat.

 

Feedback-ul are fundamental intenție pozitivă și poate ajuta în mai multe feluri:

 

Îmbunătățirea performanței:

Feedback-ul oferă o perspectivă obiectivă asupra unei situații sau comportament din trecut, asupra a ceea ce funcționează și ce nu. Acest lucru permite oamenilor să identifice zonele în care pot lucra pentru a îmbunătăți situația și-și pot ajusta abordările în consecință. Fără feedback este dificil să ne dăm seama unde avem nevoie de îmbunătățiri și unde să ne concentrăm eforturile.

 

Consolidarea încrederii în sine:

Prin oferirea feedback-ului constructiv, oamenii pot să-și consolideze încrederea în abilitățile lor și să se simtă apreciați pentru munca pe care o depun. Acest lucru îi motivează să continue să se dezvolte și să-și îmbunătățească performanța.

 

Comunicare și relaționare:

Feedback-ul este un instrument important pentru comunicare și relaționare. Atât timp cât discuția de feedback este din poziția de parteneriat și nu de agresor/agresat, feedback-ul își atinge obiectivul. Prin oferirea și primirea feedback-ului în mod deschis și constructiv, oamenii pot să-și clarifice așteptările, să-și rezolve neînțelegerile și să-și îmbunătățească relațiile interpersonale.

 

Cultură organizațională sănătoasă:

În cadrul organizațiilor, feedback-ul este esențial și poate contribui la dezvoltarea unei culturi organizaționale sănătoase. O cultură care încurajează feedback-ul constructiv și transparent este una în care oamenii se simt mai implicați, mai motivați și mai predispuși să-și împărtășească ideile și preocupările.

 

Învățare continuă:

Feedback-ul promovează o mentalitate de învățare continuă. Atunci când oamenii primesc feedback, aceștia au ocazia să înțeleagă că greșelile sau punctele slabe nu sunt un eșec, ci o oportunitate de a învăța și de a se dezvolta.

 

Inovație și dezvoltare:

Prin feedback, oamenii pot să ofere sugestii și idei noi pentru îmbunătățirea proceselor și produselor. Acest lucru promovează inovația și dezvoltarea continuă în organizații și în societate în ansamblu.

 

Dat fiind că am stabilit importanța feedback-ului, la fel de importantă este și pregătirea pentru discuția de feedback în cadrul procesului de evaluare. Pregătirea pentru o întâlnire de feedback este extrem de importantă pentru a obține cel mai mare beneficiu din oferirea acestuia și pentru a-ți îmbunătăți performanța, atât la nivel personal cât și profesional.

 

Am pus aici câteva recomandări:

 

- Începe prin a reflecta asupra propriei tale performanțe. Analizează-ți competențele forte cât și cele pe care le ai de îmbunătățit. Gândește-te la proiectele sau sarcinile la care ai lucrat și la modul în care ai gestionat situațiile dificile sau realizările pe care le-ai avut.

- Verifică-ți obiectivele stabilite anterior și evaluează progresul făcut în direcția lor. Identifică realizările și obstacolele întâlnite în calea atingerii acestor obiective.

- Dacă ai avut întâlniri de feedback anterioare, analizează feedback-ul primit și măsurile pe care le-ai luat în urma acestuia. Acest lucru poate evidenția evoluția ta și zonele în care s-ar putea să mai fie nevoie să lucrezi.

- Înainte de întâlnire, pregătește o listă cu realizările tale semnificative din ultimul interval de timp. Fii specific/ă și cuantifică acolo unde poți (de exemplu, cifre legate de vânzări, feedback pozitiv de la clienți sau colegi, proiecte finalizate la timp etc.).

- Fii pregătit/ă să discuți și despre provocările întâmpinate. Identifică zonele în care ai avut dificultăți și încearcă să găsești soluții sau sugestii pentru a depăși aceste obstacole.

- Gândește-te la modalități în care poți îmbunătăți performanța ta și propune-le. Acest lucru demonstrează inițiativă și dorința ta de a progresa.

- În timpul întâlnirii, fii deschis/ă la feedback și gata să primești atât laude, cât și critici constructive. Încearcă să rămâi calm/ă și să nu iei feedback-ul personal, așa cum se întâmplă de multe ori. Ascultă cu atenție și încearcă să înțelegi punctele de vedere ale celeilalte persoane implicate în discuție.

- Încheie întâlnirea cu un plan clar de acțiune. Stabilește obiective specifice și măsurabile pentru perioada următoare și asigură-te că înțelegi clar așteptările.

 

Închei prin a-ți mai lăsa câteva gânduri:

 

- „No feedback” nu este egal cu „Good feedback”! Nu ai primit niciun feedback? Du-te și cere-l, este extrem de important să conștientizezi statusul curent și ce ai de făcut mai departe.

- Nu lua feedback-ul personal! Acesta este menit să te ajute în dezvoltare, nu să-ți diminueze încrederea în tine și în potențialul tău.

- Feedback-ul se referă la un comportament sau la o situație, deci nu confunda persoana cu situația sau comportamentul!

- Consideri că dai feedback degeaba, că nu se întâmplă nimic? Cele mai frumoase pietre au fost șlefuite prin căderea continuă a picăturilor de apă, la fel este și cu acordarea feedback-ului.

 

Robert Allen spune că  “There is no failure. Only feedback.” Iar eu chiar cred că așa este.

Citește toate articolele despre

Leadership concepts Leadership skills Etică HR Coach

Contributor Undelucram.ro

Corina Neagu

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro