Distribuie
Cum raspundem celor 4 intrebari clasice la interviu
Majoritatea dintre voi ati participat deja la un interviu. Cei care nu au trecut prin aceasta experienta inca, dar isi cauta acum un job, au toate sansele sa participe.
Exista in toate interviurile o serie de intrebari clasice la care nu este de loc simplu sa raspunzi fara o pregatire prealabila.
De ce te-am angaja pe tine?
Este o intrebare considerata de unii experti in HR a fi lipsita de creativitate. Se explica tentatia ca raspunsurile date sa se plaseze in zona: Sunt o persoana activa, Lucrez bine atat singur, cat si in echipa sau sunt punctual. Astfel de raspunsuri nu aduc nimic nou din partea candidatului, iar cel care tine interviul are deja o adevarata biblioteca de raspunsuri cu acest continut.
Ce se ascunde in spatele unei astfel de formulari s-ar putea rezuma astfel: Ce abilitati si experienta aveti, care sunt realizarile tale concrete care te-ar recomanda pentru rolul pe care ti- l oferim?
În raspunsul pe care il dati nu trebuie sa-l convingeti pe cel din fata voastra cu o afirmatie de genul Am si abilitatile si experienta necesara pentru ceea ce imi oferiti, ci oferind date concrete.
Puteti construi un raspuns pe modelul urmator:
La compania la care am lucrat ma ocupam de baza de date ce cuprindea vanzarile inregistrate pe parcursul uni an. Acest lucru mi-a oferit posibilitatea sa-mi cunosc clientii si sa acumulez experienta necesara unui astfel de job. Bazandu-ma pe aceste elemente sunt convins ca pot sa concentrez intreaga mea activitate in aceasta directie, ceea ce ma face cel mai potrivit pentru rolul oferit de compania dumneavoastra.
Evidentele, faptele si opiniile voastre sunt cele trei fundamente pe care se intemeiaza raspunsul la aceasta intrebare generica.
Care este cel mai mare defect al tau?
Este evident ca veti fi subiectivi atunci cand veti vorbi despre defecte. Cand raspundeti la aceasta intrebare folositi faptele si experienta concreta. Nu raspundeti cu afirmatii fals negative ca Muncesc prea mult, Stau peste program, Sunt perfectionist.
Exista anumite cai de a manipula sensul intrebarii in folosul vostru:
La compania pentru am lucrat nu am cautat si nici nu am fost incurajat sa caut un echilibru intre munca si viata personala. De aici, o anumita forma de oboseala si chiar de plictiseala. Cunoscand preocuparea companiei voastre pentru o anumita etica a muncii si o buna echilibrarea a raportului munca - viata personala, cred ca voi reusi sa diminuez in buna parte aceasta slabiciune.”
Strategia de adoptat incepe cu recunoasterea partilor negative pe care le-ati trait la o alta companie. Va recunoasteti partea slaba si pastrati o nota ridicata de sinceritate. Continuati cu partea pozitiva, care va este data de oportunitatea noului job, prin care puteti diminua slabiciunea. In acelasi timp, demonstrati si cunoasterea companiei in care veniti si cui trebuie sa va adresati. Dovediti astfel ca stiti unde va aflati si ce vreti.
Unde te vezi peste cinci ani?
Aceasta fraza banala este modul celui cu care sustineti interviul de a va intreba daca sunteti ambitios.
Cea mai buna abordare este aceea de a avea ca punct de referinta unde erati in urma cu cinci ani. Ce progres ati facut. Transmiteti un mesaj clar celui din fata voastra referitor la drumul parcurs, dar si la faptul ca vreti sa progresati prin venirea la noua companie.
Acum cinci ani eram un simplu vanzator la fast food-ul X, apoi in timp am devenit sef vanzari. Imi doresc sa continui drumul pe care l-am inceput, iar peste cinci ani sa pot devenit managerul unui departament in aceasta companie, in conditiile in care va fi disponibil un asemenea post.
Trebuie sa imbinati doua elemente in raspuns: trecut si viitor. Pe de o parte aratati, prin evocarea trecutului, progresul facut, iar pe de alta parte transmiteti ideea ca doriti sa stati pentru o perioada mai mare in companie, deci se pot baza pe serviciile voastre. Puteti chiar intreba in ce perioada de timp va fi diponibila o asemenea functie. Acest lucru dovedeste interesul, ambitia si chiar entuziasmul pentru ceea ce doriti sa faceti.
Care este salariu la care te astepti?
Aceasta intrebare are o mare incarcatura psihologica. Asteptarile voastre salariale se pot potrivi cu disponibilitatile companiei, dar se poate intampla si invers. Exista doua situatii concrete si normal doua raspunsuri la aceasta intrebare:
-
multi candidati, competitie puternica pe aceeasi specialitate - este cazul sa fiti flexibili, inclusiv prin admiterea unui salariu mai mic in perioada de proba si o posibila negociere ulterioara;
-
veniti din pozitia unui specialist, nu este o competitie foarte mare pe specialitatea voastra si nici multi candidati - aveti posibilitatea sa solicitati un cuantum salarial mai mare decat cel in compania in care ati fost.
In primul caz dovediti, prin flexibilitate, cunoasterea faptului ca angajarea voastra este totusi un risc pentru companie, iar in cel de-al doilea justificarea solicitarii salariale o faceti pe baza nivelului specializarii pe care o aveti.
Se poate foarte bine ca una sau mai multe dintre aceste intrebari sa nu apara la interviu. Totusi ele pot fi altfel formulate, iar daca nu sunteti bine pregatiti, daca nu ati facut documentarea necesara despre companie si nu aveti incredere in voi, riscati sa fiti manipulati. Nu uitati ca interviul este o discutie pentru un contract, nimic mai mult.
Articol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Interviul de la A la Z
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro