Distribuie
Cum răspunzi la întrebarea „Care sunt slăbiciunile tale și care sunt punctele forte?”
Una dintre cele mai dificile întrebări din cadrul unui interviu se referă la punctele slabe și cele forte ale personalității tale.
Din păcate, puțini candidați știu să răspundă concret la această întrebare. Fie exagerează punctele forte, fie spun că nu se pot gândi la niște defecte sau puncte slabe pe care le au.
În acest articol vei afla cum să răspunzi la această întrebare scurt și la obiect, fără să ascunzi defectele tale și fără să îți exagerezi punctele forte
Inevitabil, în cadrul unui interviu, va apare întrebarea : „ Care sunt slăbiciunile tale și care sunt punctele forte?” De cele mai multe ori, ai răspuns la această întrebare într-un mod fals menționând că slăbiciunea ta este că lucrezi prea mult sau că te implici prea tare în proiecte.
Pentru a depăsi un asemenea moment este bine să echilibrezi punctele tari cu slăbiciunile. Astfel, dacă ai găsit 3 puncte forte trebuie să te gândești și la 3 slăbiciuni pe care le ai. Desigur, nu trebuie să te pui într-o lumină proastă, dar trebuie să fii cât mai sincer.
Un exemplu:
Avem doi candidați, pe același post, respectiv Ioana și George. Amândoi sunt întrebați: „Care sunt slăbiciunile tale și care sunt punctele forte?”
- Ioana, raspunde, prima: slăbiciune - „devin stresată când am un termen de finalizare și-l ratez, iar colegul meu reușește.”
- punctul forte: „pot să muncesc din greu, sunt conștiincioasă.”
Răspunsul Ioanei este lipsit de imaginație, este acel răspuns la care se așteaptă orice recrutor. Faptul că face o comparație cu un coleg îi demonstrează recrutorului că Ioana nu este sigură pe sine. În cazul punctului forte, toți candidații ar trebui să fie „muncitori buni”. Fără acest lucru nu ar fi ajuns la interviu.
- George – slabiciune : „sincer nu știu cu ce să încep... poate ar trebui să fiu mai concentrat.”
- punctul forte: „probabil că punctul meu forte este ușurința de a socializa, de a nu fi supărat niciodată, de a mă bucura..”
Răspunsul lui George îl pune într-o lumină defavorabilă. El dovedește nesiguranță și arată că nu s-a pregătit suficient pentru acest interviu. Dacă oferi un răspuns imprecis, recrutorul va crede că ești o persoană nehotărâtă.
Care este cel mai adecvat răspuns la această întrebare simplă?
1. Începe cu slăbiciunile
Să vorbești despre slăbiciuni, mai ales într-un interviu, este un lucru dificil. Toată lumea are slăbiciuni, cel mai greu este să le recunoști.
Ce slăbiciuni poți menționa:
- sunt prea critic cu mine
- încerc sa fac pe plac la toata lumea;
- sunt perfecționist și petrec mult timp pe un singur proiect
- nu sunt o persoană care poate trece de pe un proiect pe altul rapid
- nu știu cum să reacționez când primesc feedback negativ
- nu sunt prea familiar cu ultimul soft.
Cea mai bună modalitate de a gestiona această parte a întrebării este să minimalizezi slăbiciunile, oferind o soluție pentru remedierea lor. Dacă vei recunoaște că uneori „nu ești foarte atent la detalii “ adaugă imediat ideea „de obicei mă asigur că în echipa din care fac parte există cineva care nu omite detaliile.”
2. Pune accent pe punctele forte
Acesta este momentul în care trebuie să fii cât mai concret. Pornește de la evaluarea abilităților, pentru a îți pune în evidență punctele forte. Înainte de a te duce la un interviu fă o listă cu abilitățile tale. Îți va fi foarte utilă în cadrul interviului.
Împarte aceste abilități în trei categorii:
- Abilități bazate pe cunoaștere – Aceste abilități au apărut datorită educației și a experienței ( lucrul la calculator, gradele educaționale, cursuri și instruiri)
- Abilități transferabile – Sunt abilitățile care s-au acumulat din joburile prin care ai trecut ( comunicarea cu ceilalți și preluarea abilităților lor, rezolvarea de probleme).
- Trăsături personale – Aici trebuie să incluzi trăsăturile de caracter ( prietenos, comunicativ, entuziast, un bun coechipier, conștiincios etc.):
Când vorbești despre punctele forte poți menționa:
- entuziast
- creativ
- disciplinat
- respectuos
- încrezător
- onest
- determinat
- adaptabil
Din lista pe care ai făcut-o, alege 3, 4 puncte forte, care să fie în concordanță cu cerințele exprimate în descrierea jobului. Cu cât sunt mai specifice , cu atât ești mai aproape de jobul pentru care ai aplicat.
3. Pune pe hartie răspunsurile
Pregatirea interviului, în general, dar mai ales răspunsul la o asemenea întrebare, trebuie să aibă un suport scriptic. Așa că ia un carnet și scrie atât punctele forte, cât și slăbiciunile. Este mai mult decât recomandat să ajungi la interviu cu două idei deja formulate:
a) sigur ca am slăbiciuni, dar încerc continuu să le ameliorez;
b) dezvoltarea permanentă a abilităților reprezintă suportul punctelor mele forte.
Atunci când vei primi această întrebare în cadrul unui interviu, gândește-te că recrutorul deja și-a făcut o imagine despre cum trebuie să arate candidatul ideal. De aceea, este bine să te gândești care dintre punctele tale forte sunt relevante pentru acest job.
Demonstrează, prin răspunsuri, că nu ești perfect, dar că poți să te ridici la așteptările angajatorului. Pregătirea înainte de interviu este esențială pentru buna desfășurare a acestuia. Nu încerca să îți ascunzi punctele slabe sau să îți exagerezi punctele forte. Orice recrutor apreciază sinceritatea candidaților, așa că optează pentru a prezenta punctele forte care te pot ajuta pentru acel job și slăbiciunile care nu te împiedică să îți realizezi sarcinile zilnice.
Articol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Interviul de la A la Z
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro