Distribuie
Cum sa eviti TEPELE cand cauti un job in strainatate
Vrei un job in afara tarii? Atentie, insa, cui platesti taxe si comisioane pentru a-l obtine.
O parte dintre firmele de recrutare care plaseaza personal in strainatate percep o asa numita "taxa de mediere", insa multi candidati carora li se promite un job in afara tarii raman si fara post si fara bani.
Perceperea acestui comision nu este ilegala, cu exceptia situatiei in care firma de recrutare il incaseaza si de la angajator si de la angajat.
"Anumite agentii percep astfel de taxe, altele nu. Cele care le percep sunt acoperite legal, intrucat legislatia romaneasca ofera posibilitatea aceasta. Taxele sunt ilegale doar atunci cand sunt percepute si de la candidati si de la angajatori", spun specialistii HR ai site-ului Tjobs.ro.
Potrivit acestora, comisioanele percepute difera foarte mult de la o agentie la alta. Exista taxe de inscriere de 100 de lei, pentru inregistrarea intr-o baza de date, urmate de un comision care se achita la angajare. Comisionul poate incepe de la 200 de euro si ajunge in cazuri extreme la 2.500 euro.
"Romanii care apeleaza la agenti privati de ocupare si plasare, fara a se informa in prealabil cu privire la activitatea acestora, se expun riscului de a plati sume semnificative fara sa obtina locul de munca in strainatate promis", spun si reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
La ce trebuie sa fii atent inainte sa platesti comisioane pentru un job in strainatate:
- trebuie sa ti se prezinte un contract in baza caruia iti este perceputa suma respectiva, nu platesti fara sa vezi un document semnat si stampilat;
- contractul de mediere trebuie citit cu atentie - vezi care sunt obligatiile asumate de firma, conditiile de plata, precum si clauzele privind retunarea banilor sau a unui procent din suma achitata in cazul in care nu esti angajat;
- vezi daca ai de-a face cu o societate comerciala sau doar cu o persoana fizica care poate sa dispara a doua zi;
- verifica agentia de ocupare a fortei de munca la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia se afla sediul firmei respective;
- intereseaza-te despre seriozitatea firmei de intermediere de la alti candidati - pe forumuri de specialitate sau pe Internet;
- poti sa verifici inclusiv agentii de ocupare a fortei de munca din strainatate sau firmele angajatoare din strainatate la Registrul Comertului din statul respectiv.
Citește toate articolele despre
Găsește-ți jobArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Găsește-ți job
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro