Cum sa-l obligi pe angajator sa-ti plateasca ORELE SUPLIMENTARE

11.09.2012
1 min
Cum sa-l obligi pe angajator sa-ti plateasca ORELE SUPLIMENTARE

Distribuie

Cei mai multi dintre angajatii romani presteaza ore suplimentare fara sa fie platiti pentru munca peste program. A devenit o obisnuinta in perioada de criza ca angajatorii sa exercite o serie de abuzuri asupra salariatilor, deoarece acestia se tem ca isi vor pierde serviciul daca incearca sa opuna rezistenta.

 

Primul pas pentru a obtine drepturile cuvenite pentru orele suplimentare este sa initiezi un dialog deschis cu angajatorul.

Este recomandat sa formulezi o cerere scrisa catre departamentul de resurse umane, in care sa soliciti respectarea drepturilor salariale.

Aceasta cerere scrisa, in care trebuie sa motivezi in mod concret care sunt orele prestate peste program si faptul ca nu ai fost remunerat pentru ele, iti va fi utila si in vederea unui eventual litigiu cu angajatorul.

In cazul in care nu ajungi la o intelegere amiabila cu compania la care lucrezi, urmatorul pas consta in deschiderea unei actiuni in instanta.

"Trebuie sa demonstrezi in fata instantei ca orele suplimentare pe care le-ai petrecut la serviciu au fost necesare pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu, iar timpul de munca legal era insuficient", spune avocatul Nicolae Scorei, Managing Partner la Scorei si Asociatii.

Potrivit acestuia, in litigiile de dreptul muncii, unul dintre avantajele salariatilor consta in paleta mai larga de probatorii ce pot fi administrate.

Astfel, angajatii au la dispozitie inclusiv proba cu martori, in cazul in care nu dispun de documente relevante care sa demonstreze prestarea orelor suplimentare.

Angajatorul va incerca sa sustina in fata instantei ca ramanerea ta peste program se datoreaza lipsei de performanta si incapacitatii de a rezolva sarcinile de serviciu in limita programului normal de lucru sau, si mai probabil, ca nici macar nu ai stat la serviciu in afara programului.

Ca sa ai sanse mai mari de reusita in instanta, sfatul avocatilor este sa strangi cat mai multe probe pentru prestarea efectiva a orelor suplimentare, inainte de a declansa actiune in instanta. Sunt valabile inclusiv e-mailurile trimise de sefi.

Trebuie sa te inarmezi cu rabdare, deoarece procesul ar putea dura chiar si un an. Riscurile sa fii dat afara in aceasta perioada nu sunt atat de mari cum par la prima vedere, orice initiativa a angajatorului fiind usor interpretata ca un abuz suplimentar.

Daca vei reusi sa convingi instanta de abuzurile la care te-a supus angajatorul, vei putea sa soliciti si plata unor dobanzi sau a unor daune interese, in masura in care acestea pot fi dovedite la randul lor.

Citește toate articolele despre

Misiune

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

1 comentariu

BEDE

13.10.2014

Depinde de ce firma este vorba.
Daca este o firma mica, eventual o "firma de apartament", atunci tragi la ore suplimentare cat se poti daca e nevoie pt ca sa iasa bine proiectul, pt ca altfel se duce de rapa proiectul si se duce de rapa si firma si nu-ti mai gasesti de lucru. Asa este daca e vorba de dezvoltare de software, de pilda. In schimb, la o firma mica, chiar daca nu se platesc orele suplimentare, in situatia in care iese bine proiectul, se dau ceva prime. Chiar prime substantiale, pt ca altfel stiu ei ca-si pierd oamenii.
Daca este o firma mai mare, atunci se poate pune altfel problema, adica sa ceri sa fie platite orele suplimentare. Dar, daca esti liber sa ceri asta nu inseamna ca vei si capata ceea ce ceri. Si atunci, ce sa faci? Sa-i dai in judecata? Nu e bine asaceva, pt ca daca se duce vestea ca ai dat in judecata un angajator, atunci scade serios probabilitatea sa te mai angajeze altcineva. La o firma mare, daca vezi ca nu vor sa plateasca orele suplimentare, atunci nu lucrezi in week-end, nici de sarbatori si cauti sa nu bagi mai mult de 8 ore/zi, iar daca te iau la intrebari de ce nu ai terminat ceva task-uri care nu se pot face in timpul respectiv, atunci explici de ce probleme te-ai lovit, ce si/sau cine te-a impiedicat, si ceri ajutor. Iar daca asa nu le convine, atunci nu ramane decat sa-ti cauti de lucru in alta parte.

Status: Aprobat

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro