Distribuie
Cum sa redactezi un CV de absolvent
Pentru un proaspat absolvent de facultate, intrarea pe piata muncii reprezinta primul pas intr-o lume noua, in care competitia este mult mai dura decat o sesiune de examene.
Multi dintre absolventi incep acum cursa pentru obtinerea unui loc de munca. Indiferent daca va adresati agentiilor de recrutare sau direct angajatorului, exista un document cheie, care trebuie sa produca o impresie puternica inca de la inceput: CV-ul. Si nu este orice fel de CV.
Este primul CV dupa absolvire, care va va inscrie pe drumul spre viitoarea cariera. Cum trebuie conceput deci acest CV? De unde incepem? Unde vrem sa ajungem?
1. Ce trebuie sa contina CV-ul unui absolvent
Primul lucru la care trebuie sa va ganditi este ce va cuprinde CV-ul și in ce ordine. Pare simplu, dar nu este de loc așa, dovada fiind greșelile frecvente din aceste documente. Cand proiectati CV-ul, ganditi-va la ce persoana ajunge sau la ce companie, dar mai ales la ce vreti voi sa se retina din continutul pe care il prezentati. Prin prezentarea unui CV solicitati alocarea de timp din partea unei persoane de decizie, pentru a citi despre abilitatile pe care le aveti și despre experienta voastra (atata cat este), cu scopul de a putea trece la pasul urmator al recrutarii, interviul.
Majoritatea CV-urilor incep cu profilul personal sau cu o declaratie, dupa care sar la istoricul carierei. Tineti cont ca acest tip de CV este valabil doar in cazul celor care au deja experienta, nu care sunt la prima angajare. Pentru un absolvent este important ca, imediat dupa profil sa se mentioneze cursurile parcurse și abilitatile dobandite cu ajutorul acestora. Citind despre aceste studii recrutorul poate sa evalueze ce fel de cunostinte aveti, iar voi puteti arata ce valoare puteti adauga companiei. Lasati istoricul carierei la sfarșit.
2. Cum scriu? Stilul CV-ului.
Atunci cand compuneti CV-ul ganditi-va ca il vindeti viitorului angajator iar prin continut, prin cuvintele folosite, va vindeti pe voi. Folositi verbe de actiune, care sa descrie rolurile concrete avute in facultate, proiectele la care ati participat și rezultatele obtinute, toate acestea pentru a accentua experienta dobandita. Este recomandabil ca rezultatele obtinute sa fie prezentate punctual, masurabil. Daca puneti in evidenta realizarile, puteti trata experienta dobandita in universitate ca pe un job, unde ati jucat un rol important. Acest stil va va asigura intrarea pe piata muncii și ii arata celui care citește ca ati gandit cu adevarat un CV de absolvent. Si nu uitati: voluntariatul inseamna un punct forte pentru voi și confera mai multa profunzime personalitatii voastre. Timpul, experienta si locurile de munca va vor schimba CV-ul. Pentru inceput, insa, folositi acest stil.
3. Cum se incheie CV-ul de absolvent
Finalul poate prezenta punctual abilitatile voastre (computer, limbi straine etc.), care sunt potrivite pentru viitorul rol din companie. Fiti conciși: formulati chiar la final cateva propozitii referitoare la specializarea pe care o aveti, cum vreti sa o folositi și cat de oportun pentru dezvoltarea acesteia ar fi dobandirea job-ului respectiv. Nu neglijati niciodata finalul, fiindca o formulare adecvata a abilitatilor (nu inșiruite, ci punctual), precum și imaginea unei specializari in propozitii scurte va crea imaginea unui CV potrivit in contextul dat.
Nu uitati ca dupa finalizarea CV-ului sa il cititi poate de mai multe ori. Nu trebuie sa va scape greșeli de ortografie sau gramaticale. Tineti cont de stil, de ordinea corecta a ceea ce vreti sa expuneti si fiti conciși.
Articol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Creare profil candidat
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro