Distribuie
Cum se vede CV-ul tau in primele 6 secunde
Desi CV-ul nu are cum sa redea complexitatea de experienta profesionala si personala a unui potential candidat, el ramane unul din documentele esentiale pe care se bazeaza un proces de recrutare si selectie. Astfel, multe din explicatiile respingerii aplicatiilor primite de catre un potential angajator sunt de cautat in acea prima etapa de “selectie a CV-urilor”.
Dincolo de rationalizarea acestui proces prin aplicarea unor filtre clare si mai degraba cantitative (adesea prost intelese de catre evaluatorii cu putina experienta), se pare ca in acest proces de pre-selectie mai intervine si ceva care seamana cu acea “prima impresie” despre care vorbim foarte mult in interviuri si intalniri fata in fata in general.
Studiul ale carui rezultate sunt detaliate in articolul pe care vi-l recomandam azi de pe Business Insider a incercat sa descopere (stiintific) cum se petrece de fapt aceasta scanare, care sunt miscarile ochilor si zonele din CV asupra carora un recrutor isi concentreaza atentia atunci cand il citeste prima data in scopul acceptarii sau respingerii pentru etapele ulterioare ale procesului de selectie (vestea proasta este ca aceasta citire se petrece in aproximativ 6 secunde, sau cel putin asa sugereaza articolul).
Concluziile sunt, credem noi, utile atat pentru candidati cat si pentru evaluatori. In cele 6 secunde in care un recrutor citeste un CV, zonele de interes pe care isi opreste privirea sunt:
- numele candidatului;
- pozitia actuala si compania unde lucreaza;
- perioada de timp de cand lucreaza pe pozitia repectiva;
-pozitia anterioara si compania angajatoare;
- durata anterioara de munca;
- educatia.
Printre primele concluzii la care ne putem gandi este ca modul de organizare a informatiei in CV este esential. Daca cel care il “scaneaza” gaseste cu dificultate informatiile din cauza unui format neingrijit sau aglomerat, sunt sanse ca aplicatia sa fie respinsa chiar daca teoretic candidatul indeplineste cerintele de baza din anuntul de recrutare.
Pe de alta parte, privind lucrurile din punctul de vedere al evaluatorului, ni se pare esential sa tragem inca o data un semnal de alarma. O selectie superficiala, bazata doar pe criterii cantitative si pe o fisa a postului incremenita in timp are sanse mari sa rateze candidati valorosi.
Doresti sa afli informatii despre procesul de angajare, despre atmosfera si mediul de lucru in firmele din Romania? Cauta aici firma de care esti interesat si vezi ce opinii au altii
Cele mai comentate firme:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Resurse CV
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro