Distribuie
Cum te ajută gândirea critică în tranzițiile de carieră
Indiferent de alegerile pe care le facem în viață, fie că vorbim despre aspecte profesionale sau personale, un rol important în deciziile pe care le luam îl are gândirea critică. Definită ca acea abilitate de a analiza și evalua în mod obiectiv circumstanțele, pe baza faptelor și datelor, gândirea critică ne ajută în rezolvarea problemelor și găsirea soluțiilor.
În contextul unei schimbări de carieră sau tranziții profesionale, gândirea critică reprezintă mai mult decât capacitatea analitică care este definitorie în luarea deciziilor. Gândirea critică este acea abilitate de a recunoaște și de a înțelege interconectarea mai multor opțiuni de carieră, capacitatea de a evalua aspectele pozitive și cele negative ale diferitelor oportunități profesionale și de a lua decizii bine informate, care depășesc percepțiile imediate. Este vorba de a privi dincolo de opțiunile evidente, de a recunoaște consecințele pe termen lung ale unei schimbări de carieră și de a descoperi perspective care arată o aliniere profesională mai profundă cu valorile tale, cu ceea ce te definește. Acest set de abilități este esențial atunci când dorești să progresezi în carieră sau te simți împlinit în ceea ce faci, deoarece combină expertiza tehnică cu abilitățile interpersonale, necesare pentru a face față complexității pieței muncii din aceste vremuri.
Am lucrat cu clienți, cărora le era dificil să treacă dincolo de acceptarea pasivă a informațiilor și să-și pună sub semnul întrebării preconcepțiile și prejudecățile. Asta susține și modul diferit în care o strategie de schimbare de carieră este abordată de la caz la caz, fără să existe o rețetă general valabilă.
Gândirea critică este o abilitate cu care nu ne naștem. Ea se exersează și se dezvoltă pe parcursul vieții. Complexitatea pe care o presupune, bazată pe mai multe abilități interconectate, poate fi intimidantă și descurajantă uneori pentru acele persoane care nu sunt familiarizate cu sarcini analitice.
Iată câteva metode care te ajută să îți dezvolți gândirea critică:
1. Dezvoltă o mentalitate critică
Primul pas în valorificarea gândirii critice pentru o tranziție în carieră este de a cultiva o mentalitate critică, caracterizată de „mindset-ul de începător”. Asta presupune să pui sub semnul întrebării ipotezele și să iei în considerare mai multe perspective. Aceasta implică nu doar să întrebi „Ce carieră vreau să urmez?” dar și „De ce este acest drum semnificativ pentru mine?” și „Ce prejudecăți sau limitări mi-ar putea influența decizia?” Abordarea acestui mod de gândire îți permite să explorezi motivațiile în profunzime.
2. Inițiază cercetări riguroase
Gândirea critică este adânc înrădăcinată în cercetare și strângerea de informații pertinente. Pe măsură ce te gândești la o schimbare de carieră, este esențial să faci cercetări cuprinzătoare despre industriile potențiale, roluri și seturile de abilități necesare. Acest proces implică identificarea surselor de încredere, analiza tendințelor pieței și înțelegerea abilităților care îți vin în mod natural față de cele pe care trebuie să le dezvolți. Abordând cercetarea cu un ochi critic, te asiguri că tranziția ta se fundamentează pe baze solide, faptice, făcând mișcarea mai puțin descurajantă și mai strategică.
3. Aplică analiza și argumentarea logică
La baza gândirii critice se află capacitatea de a genera analize logice și de a construi argumente coerente. Această abilitate este deosebit de valoroasă atunci când se evaluează diferitele componente ale unei potențiale tranziții în carieră, cum ar fi riscurile și recompensele, tendințele din piața muncii și oportunitățile de creștere personală. Analizând logic acești factori și construind argumente bine motivate pentru sau împotriva unei tranziții, poți să iei decizii care nu sunt doar bine informate, ci și aliniate cu obiectivele și valorile tale pe termen lung.
4. Folosește metode cognitive pentru auto-reflecție
Mai exact, reflectează asupra propriilor gânduri. Acest proces reprezintă o componentă esențială a unei bune gândiri critice și presupune reflectarea asupra propriilor procese mentale, prejudecăți și criterii de luare a deciziilor. Aplicarea acestei tactici pe parcursul unei tranziții în carieră te poate ajuta să îți revizuiești raționamentul, să verifici dacă ai ținut cont de toate faptele importante și să detectezi eventualele aspecte logice. Această abordare autoreflectivă poate avea ca rezultat luarea deciziilor mai nuanțată și mai solidă.
5. Dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor
În esență, gândirea critică se referă la rezolvarea problemelor în mod creativ și eficient. Identificarea provocărilor potențiale și a soluțiilor este crucială în timpul tranziției în carieră. Curiozitatea și dorința de a explora diferite soluții sporesc abilitățile de rezolvare a problemelor, transformând procesul de tranziție într-o oportunitate de creștere.
Pentru a înțelege mai bine, o să îți dau un exemplu:
De exemplu, M., o clientă cu care am lucrat în urmă cu doi ani, lucrase mai bine de 15 ani în departamentul financiar al unei companii multinaționale, însă i-ar fi plăcut să facă o schimbare de carieră într-un rol în marketing sau comunicare, atrasă de aspectele creative pe care acesta le presupune. La început, faptul că experiența ei o recomanda în special pentru domeniul financiar, o făcea pe M. să se îndoiască atât de mult de posibilitatea de a accesa orice alt domeniul, încât nici măcar nu îndrăznea să-și exploreze câtuși de puțin potențialul și abilitățile transferabile care ar fi putut să o ajute în direcția dorită. Astfel, abilități precum atenția la detaliu, soluționarea de probleme într-un mod creativ, administrarea bugetului și strategiile centrate pe client aplicate în domeniul financiar pot deveni mai curând un activ valoros decât o limitare. Această schimbare de perspectivă și reîncadrarea abilităților transferabile au ajutat-o pe M. să exploreze mai multe posibilități și de a defini împreună o strategie privind tranziția către marketing sau comunicare.
În concluzie, gândirea critică este un mod organizat de a folosi informațiile și experiențele noastre pentru a lua decizii bune. Înseamnă să te uiți bine la ce știi, să pui întrebări, să fii deschis la idei noi și să te gândești bine înainte de a crede sau de a face ceva. Este ca și cum ai fi un detectiv care caută indicii, le pune cap la cap și apoi decide care este cea mai bună cale de urmat.
Contributor Undelucram.ro
Simona Bortiș
Mai multe articoleDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Comportamentul uman
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro