Cum te poți remarca atunci când lucrezi în HR

29.07.2024
5 min
5.00
Cum te poți remarca atunci când lucrezi în HR

Distribuie

 

De foarte multe ori văd această preocupare a oamenilor care lucrează în HR de a se face remarcați, auziți, de a reuși să-și câștige încredere și respect. În Resurse Umane avem de-a face cu foarte multe prejudecăți și etichete pe care ni le-am "câștigat" de-a lungul timpului. Unele pentru că nu am reușit să atingem un nivel de performanță la care oamenii se așteptau din partea noastră, altele pentru că atitudinea lasă mult de dorit în foarte multe cazuri, altele pentru că ajungem să lucrăm în HR fără pregătirea și cunoștințele necesare. Altele însă sunt nedrepte și ne plasează pe toți în aceeași categorie a lipsei de profesionalism.

Cum în orice pădure există și copaci uscați, în orice profesie există oameni care nu-și fac treaba, din diverse motive. Cel mai des aud că HR-ul ba este de partea managementului, ba de partea angajaților, și nicicum nu este bine.

Eu m-am ghidat mereu după valorile personale, iar integritatea și dreptatea sunt două dintre ele. Mi-am păstrat echilibrul, nu am încercat să demonstrez nimănui nimic, ci să-mi fac treaba cu responsabilitate, deschidere permanentă către învățare, seriozitate, fără niciun fel de favoritisme sau discriminări.

Asta nu înseamnă că nu a fost un drum greu, pentru că întotdeauna în activitatea unui om de HR intervin rezistența din partea colegilor - manageri, CEO, angajați, ego-urile, lipsa cunoștințelor, solicitările la limita legii, așteptările nerealiste, lipsa bugetului, schimbările frecvente de legislație, și lista poate continua.

Dacă ești un om pasionat de procesele de HR (recrutare & selecție, onboarding, managementul performanței, managementul talentelor, compensații & beneficii, administrare, dezvoltare & învățare, cultură organizațională etc.), fiecare zi este o provocare și nu te plictisești niciodată.

Asta dacă activitățile de HR nu se reduc, în continuare, doar la procesul de administrare, pentru că-n multe companii încă există această percepție, că HR-ul doar asta trebuie să facă, deși toate manualele, cursurile, tendințele în domeniu dezvoltării capitalului uman plasează HR-ul pe lista de priorități în orice organizație. Căci orice companie cu cultură organizațională sănătoasă știe că oamenii sunt cea mai bună investiție. Și nu doar că știu asta, dar acționează în acest spirit.

Să te remarci în domeniul Resurselor Umane (HR) presupune să fii mereu cu un pas în față, uneori chiar cu mai mulți, și să aduci o valoare adăugată echipei și organizației. Repet, este un efort continuu, nu este ceva ce faci o dată și te aștepți să funcționeze în următorii douăzeci de ani.

 

Las aici câteva idei despre cum ai putea să-ți dezvolți reputația și cum ai putea să-ți lași amprenta ca om de HR în organizațiile în care sau cu care lucrezi:

 

1. Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare:

 

- Ascultă cu atenție nevoile și preocupările colegilor, indiferent de rolul acestora în organizație.

- Comunică clar și concis, atât în scris, cât și verbal.

- Demonstrează înțelegere și compasiune, ceea ce ajută la construirea de relații puternice.

 

2. Pune-te la curent cu legislația muncii:

 

- Nu este nevoie să fii expert, dar este necesar să fii la curent cu modificările legislative și să te asiguri că organizația este în conformitate cu acestea.

- Oferă recomandări precise și corecte despre drepturile și obligațiile angajaților și angajatorilor. Cere ajutorul specialiștilor când nu ai certitudinea soluției, mai ales că legea este în multe cazuri interpretabilă. 

 

3. Dezvoltă-ți competențele digitale:

 

- Familiarizează-te cu cele mai recente software-uri și platforme de HR care te pot ajuta în eficientizarea activităților ce pot fi automatizate.

- Folosește datele pentru a lua decizii informate și pentru a prezenta rapoarte relevante și utile managementului.

 

4. Îmbunătățește-ți competențele de recrutare și retenție, unele dintre cele mai importante procese:

 

- Dezvoltă-ți rețeaua de contacte, alătură-te comunităților de profesioniști, du-te la evenimente de networking, la conferințe, învață să identifici potențialul și talentele pentru oportunități viitoare.

- Implică-te proactiv în atragerea candidaților, căci recrutarea nu se mai face din spatele laptopului, așteptând candidații să te contacteze și să bată la ușă.

- Asigură-te că noii angajați au parte de o integrare la nivel profesionist în companie.

- Dezvoltă programe de recunoaștere și recompensare pentru a identifica și păstra talentele.

 

5. Investește în educația și formarea ta, în primul rând pentru că tu ești cea mai bună investiție, și dezvoltă-ți echipa:

 

- Știm deja că unele diplome se pot obține extrem de ușor, online, cu minim de efort financiar și de timp. Nu contest că pot aduce valoare, căci din orice poți învăța ceva util, dar nu se compară cu certificările recunoscute în domeniu, iar aici depinde mult de ceea ce te atrage să faci și ceea ce completează ceea ce știi deja, dar și ceea ce-ți dorești pentru viitor.

- Participă împreună cu echipa ta la workshop-uri și conferințe pentru a vă actualiza cunoștințele și pentru a învăța despre tendințele din industrie.

- Adună-ți echipa cu recurență și stabiliți împreună care sunt cele mai potrivite soluții pentru îmbunătățirea activităților voastre și a celor la nivel de organizație.

- Încurajați feedback-ul și discuțiile directe, oneste despre problemele care apar.

 

6. Inovează în procesele de HR:

 

- Creează și implementează programe de dezvoltare profesională, pentru toate nivelurile, cât mai flexibile și adaptate nevoilor organizației.

- Sprijină organizația să gestioneze schimbările și să adopte noi procese și tehnologii. Adună informații și studii de caz care să susțină beneficiile schimbărilor pe care vrei să le propui.

 

7. Vino cu propuneri concrete, documentate pentru a construi o cultură organizațională puternică și sănătoasă:

 

- Fii tu un model, un ambasador al culturii și valorilor organizaționale.

- Dezvoltă inițiative pentru diversitate și incluziune pentru a crea un mediu de lucru echitabil și respectuos.

 

8. Devino un partener strategic pentru echipa de management:

 

 Asigură-te că politicile și procesele de HR sunt aliniate cu obiectivele strategice ale companiei.

- Oferă recomandări strategice managementului cu privire la dezvoltarea organizațională și gestionarea talentelor.

 

9. Implică-te în inițiative de responsabilitate socială împreună cu colegii:

 

-  Dezvoltați și implementați programe de responsabilitate socială care să reflecte valorile companiei și să contribuie la comunitate.

 

Evaluări recente

 

10. Îmbunătățește-ți abilitățile de leadership:

 

Descoperă cine ești și ceea ce-ți dorești cu adevărat la nivel personal și profesional.

- Fii un model de etică și profesionalism.

- Învață să delegi sarcini în mod eficient și să îți motivezi echipa, să le fii alături.

- Învață din greșeli, inclusiv ale altora. Mediul online este plin de exemple de „Așa, nu!” din care te poți inspira...

- Susține-ți colegii în schițarea propriilor planuri de dezvoltare.

 

Lucrul cu oamenii nu este ușor, este plin de provocări, dar și de satisfacții atât timp cât alegi să construiești, să te concentrezi asupra lucrurilor pozitive, asupra lucrurilor pe care le poți schimba și asupra beneficiilor și valorii pe care le poți aduce, dar pe care le și poți lua prin activitatea ta. Curajul de a spune lucrurilor pe nume, integritatea, fermitatea, dorința de a face lucrurile cât mai bine, inteligența emoțională, inovația, cultura generală, entuziasmul, empatia, deschiderea sunt doar câteva dintre componentele care te pot conduce către consolidarea reputației de profesionist în HR.

 

Și, așa cum frumos zice Simon Sinek: 

Ce rost are o idee dacă rămâne o idee? Încercați. Experimentați. Iterați. Eșuați. Încercați din nou. Schimbați lumea.

 

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro