Distribuie
Cunoașterea salariului colegilor poate dăuna moralului
Salariiile reprezintă în cadrul companiilor moderne unele dintre cele mai bine păzite secrete, în afară de o mână de oameni, nimeni din cadrul unei organizații necunoscând imaginea de asamblu a veniturilor angajaților.
Se întâmplă așa pentru că, spre deosebire de practicile de acum 20 de ani sau de cele încă active în sistemul bugetar, renumerarea nu se mai face exlusiv la normă, pe baza unor grile rigide. Pentru stabilirea veniturilor unui angajat se iau în calcul o serie de elemente, multe abstracte, altele practice.
Toate aceste elemente puse laolaltă fac ca veniturile pentru aceeași funcție să fie renumerată diferit în cadrul aceleiași companii. Iar companiile au nevoie să secretizeze aceste venituri, la nivel oficial, deși angajatul poate decide să le facă publice prin mijloace proprii.
De ce? Pintre altele, pentru a evita demoralizarea angajaților care deodată devin conștienți că nu sunt plătiți la fel ca și colegul de birou. Potrivit unui studiu realizat de The Creative Group pe 400 de manageri din domeniul publicității, 61% dintre companii cred că transparența în privința salariilor va dăuna moralului, așa că preferă să păstreze secretul.
În general, secretul asupra salariului este politică oficială în companiile mari, cu peste 1000 de angajați, iar sentimentul general este același și în cadrul acestui segment: transparența asupra venitului dăunează mai mult decât să ajute.
Citește toate articolele despre
EchilibruArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Echilibru
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro