CV respins? Dă vina pe AI.

În ultimii ani, Sistemele de Urmărire a Candidaților (ATS) au devenit gardienii invizibili ai procesului de angajare. Aceste platforme software automatizează și eficientizează gestionarea aplicațiilor, permițând companiilor să proceseze rapid volume mari de CV-uri, fără efort și (aproape) fără emoție.
98% dintre companiile din Fortune 500 folosesc deja un ATS, iar 75% dintre recrutori se bazează pe aceste sisteme pentru a-și eficientiza procesul de selecție. Dintre aceștia, 94% declară că ATS-ul le-a îmbunătățit semnificativ procesul de recrutare.
Ce este un ATS și cum funcționează?
Un ATS este un software care automatizează mare parte din procesul de recrutare. Practic, funcționează ca un filtru: colectează, sortează și prioritizează CV-urile în funcție de cât de bine se potrivesc cu cerințele unui rol.
Cum face asta? ATS-ul scanează CV-urile în căutare de cuvinte-cheie, expresii-cheie, niveluri de experiență și calificări, toate extrase din descrierea postului. Apoi, creează un scor de compatibilitate. Dacă CV-ul tău nu bifează acele cuvinte sau este prea creativ, s-ar putea să fie respins fără ca un om să-l fi citit vreodată.
Pro și contra ATS
Organizațiile beneficiază de numeroase avantaje prin implementarea unui ATS, precum creșterea eficienței procesului de recrutare, sau îmbunătățirea calității candidaților.
- Câștigă timp și eficiență deoarece automatizarea triază sute de CV-uri în câteva minute.
- Reduc costurile. Filtrarea automată scade nevoia de screening uman prelungit.
- Selectează obiectiv aplicanții, cel puțin în teorie. 78,5% dintre utilizatorii de ATS spun că angajările au devenit mai calitative datorită filtrării riguroase.
- Aplică un standard egal, deoarece toți candidații sunt evaluați după aceleași criterii.
Pe de cealaltă parte, există și potențiale probleme:
- Standardizat nu înseamnă, neapărat, obiectiv. ATS-ul preia bias-urile inconștiente ale celor care îl programează. De exemplu, un studiu publicat de Harvard Business Review arată că unele ATS-uri elimină CV-urile candidaților seniori, ale mamelor care au făcut pauze de carieră sau ale persoanelor cu experiență în industrii mai puțin trendy.
- Se penalizează lipsa unor cuvinte-cheie, chiar dacă nivelul de experiență este cel solicitat. Un CV excelent poate fi respins dacă nu conține mot-a-mot expresiile pe care ATS-ul le caută.
- Formatarea eye candy este și ea ignorată. Designul creativ sau infograficele pot face CV-ul tău ilizibil pentru ATS.
Cum să îți optimizezi CV-ul pentru a trece de ATS
Pentru a te asigura că aplicația ta nu este aruncată la coș de către ATS, urmează aceste sfaturi practice și testate:
- Copiază cuvintele-cheie din anunțul de job. Dacă în anunț apare "stakeholder management", nu scrie “gestionarea relațiilor cu stakeholderii”. Folosește sintagma exact cum apare ea în anunțul de recrutare.
- Folosește un format curat, liniar. Uită de CV-uri colorate, cu grafice sau coloane. ATS-ul interpretează mult mai ușor un format de tip .pdf, fără artificii vizuale.
- Folosește titluri de secțiuni standard. “Experiență profesională”, “Educație”, “Competențe.” Denumirile acestea rutinate sunt prietenele tale cele mai bune, deoarece ATS-urile sunt antrenate exact pe ele, nu pe “Povestea carierei mele”.
- Evită jargonul sau abrevierile. În loc de "PMP", scrie "Project Management Professional". Dacă spațiul îți permite, scrie-le pe amândouă.
- Fii strategic cu verbele de acțiune. ATS-urile sunt antrenate să recunoască verbe de tipul "coordonat", "implementat", "analizat". Folosește-le cu încredere ca să crești scorul CV-ului.
AȘA DA
- Am coordonat echipe de 10+ persoane în proiecte de implementare IT
- Titlu secțiune: Experiență profesională
- Project Management Professional (PMP), Master în Administrarea Afacerilor (MBA)
- CV în format .pdf, clar structurat, text simplu, fără artificii vizuale
- Stakeholder management în proiecte cross-funcționale
AȘA NU
- Coordonare echipe și supervizare proiecte cu impact major asupra businessului
- Titlu secțiune: Călătoria mea profesională
- PMP, MBA, NLP avansat
- CV în format grafic, cu două coloane, elemente vizuale și pictograme
- Am lucrat cu mai mulți stakeholder
Fii ATS-friendly, dar nu robotic
Trăim în era în care algoritmul decide dacă meriți să fii citit de un om.
E absurd și nedrept, dar real.
Cu toate acestea, există moduri inteligente prin care poți adapta CV-ul tău astfel încât să treacă de filtre fără să-ți pierzi personalitatea.
Privește ATS-ul ca pe o poartă automată: dacă ai cheia corectă (cuvinte-cheie, structură clară, format simplu), se va deschide. Dacă încerci să arunci un CV generic sau ieșit din șabloane, s-ar putea să ratezi complet interviul, fără măcar să știi de ce.
Ideea nu e să păcălești sistemul, ci să înveți să vorbești pe limba lui, ca să primești șansa de a-ți spune povestea în fața unui om.
Tu cum te adaptezi la ATS-uri?
Piața muncii Planificare carieră Găsește-ți job Oportunități joburi Resurse CVContributor Undelucram.ro

Raluca Păduraru
Mai multe articoleComentarii

Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Piața muncii