De ce lunea nu este cea mai rea zi a saptamanii

16.10.2017
2 min
De ce lunea nu este cea mai rea zi a saptamanii

Distribuie

Printre noi romanii circula cateva vorbe de duh legate de ziua de luni: lunea nici iarba nu creste sau daca imi merge rau lunea, asa imi merge toata saptamana.

Realist vorbind insa, exceptand faptul ca urmeaza weekend-ului, lunea nu este si nici nu poate fi cea mai grea zi din saptamana, decat daca asa o facem noi. Privita altfel, ziua de luni este de fapt ziua in care: va planificati iesirile sau intalnirile din weekend-ul urmator, revedeti ce v-ati propus sa realizati in saptamana care incepe, va reamintiti si ordonati prioritatile, va puneti rapid in miscare obiceiurile dobandite in timp.

Cum facem deci din ziua de luni o zi cel putin la fel de productiva ca si celelalte ale saptamanii?

1. Faceti o lista cu tot ceea ce va propuneti sa realizati, grupand tintele asemanatoare impreuna

Faceti o lista cu toate actiunile pe care vi le propuneti in saptamana ce incepe, grupand pe bucati pe cele asemanatoare. Daca realizati doua dintre tintele propuse in aceeasi zi, veti constata ca le-ati facut mai bine si mult mai repede. Avantajul gruparii unor activitaii asemanatoare este ca, folosind criteriul locatiei si al asemanarii modului de desfasurare, ramaneti concentrati pe aceste lucruri.

2. In dimineata de luni rezolvati un urgent

In subconstientul nostru raman din saptamana incheiata urme ale actiunilor nefinalizate. Nu va ganditi la acestea. Luni dimineata faceti un lucru simplu, dar urgent - raspuneti la un e-mail, confirmati o intalnire sau postati ceva pe blog. In acest mod, veti simti nu numai ca ati realizat ceea ce trebuie -scurt si eficient- dar impacati si subconstientul care va bate la cap cu ceea ce nu ati terminat.

3. Faceti-va planurile sociale, in avans, pentru saptamana care incepe

Urmeaza sa aveti o actiune sociala in aceasta saptamana, pe care ati trecut-o in plan. Nu renuntati la ea indiferent de ceea ce poate sa apara in ultimul moment. A lasa pe altcineva sa va faca programul este o mare greseala, pentru ca inseamna sa cedati deliberat managementul propriului timp liber. Daca lasati ferestre mari de timp pentru a fi inchise de altii, atunci ati renuntat la orice initiativa inclusiv in viata personala.

4. Fixati lunea o tinta prioritara si realizati-o

La inceputul saptamanii alegeti un lucru pe care puteti sa-l finalizati pana duminica. Nu va cere nimeni sa fixati ca prioritatea numarul unu sa fie scrierea unei carti. Fixati-va o tinta realista. Realizand-o veti dobandi increderea necesara ca lunea viitoare va puteti fixa o alta, sau poate chiar mai mutle. Incepeti cu ceva simplu.

5. Lunea faceti cumparaturile pentru o saptamana

In loc sa lasati programul de lucru sa va dicteze alimentatia si programul de cumparaturi, mai bine planificati din timp aceste lucruri. Intrati luni in supermarket si cumparati cele necesare pentru o saptamana.

6. Beti o cafea rece

Surprizator dar acest lucru, contrar obisnuintelor noastre, creste in opinia specialistilor productivitatea, mai ales pentru cei care incep mai greu dimineata. In plus, nu presupune eforturi suplimentare de preparare.

7. Nu va verificati e-mail-urile pana la ora 9

Incepeti-va ziua de luni rezolvand altceva, chiar un lucru mai complicat. Daca incepeti si verificati e-mail-urile, veti fi tentat sa raspundeti. Nu uitati ca se irosesc aprope 6,3 ore pe zi raspunzand la e-mail-uri.

8. Respectati pauza de 10 minute la un interval de 1,5-2 ore

Indiferent de ce se intampla, facati-va un obicei din a profita din plin de aceasta pauza. Ea este menita sa va readuca la parametrii de productivitate de la inceputul zilei. Ridicati-va de la calculator, uitati de telefon, iar cand va intoarceti la birou lucrurile vor sta altfel. Cel mai indicat este sa va miscati, sa faceti o plimbare si sa va ganditi la alceva.

Citește toate articolele despre

Misiune Echilibru Planificare carieră Leadership skills Etică Human behavior Employee experience Employer branding Motivație și vocație

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro