De ce nu mai avem nevoie de departamentul de HR?
Desi este un articol mai vechi (aparut pe LinkedIn si preluat prin managerexpress.ro), consideram ca este inca de actualitate si merita sa fie dezbatut.
Expertii sunt de parere ca intregul domeniu de resurse umane ar trebui sa capete o noua denumire.
Numele de „resurse umane” transmite un mesaj gresit sunt de parere specialistii. In al doilea rand, ei considera ca departamentul de HR serveste unor scopuri duble. Pe de-o parte isi propune sa ofere sprijin angajatilor, iar pe de alta parte ofera ajutor managerilor pentru a monitoriza angajatii. O astfel de abordare poate duce, uneori, la conflicte de interese intre angajator si angajati.
Dincolo de aceste aspecte, trebuie luata in considerare si masura in care departamentul de HR este valoros pentru o companie. Expertii au observat in ultima vreme un trend in randul companiilor care prefera sa renunte la departamentul de HR, sa-l externalizeze sau sa ii reduca din atributii, iar motivul a fost legat de faptul ca departamentul de HR este asociat mai mult cu aspecte birocratice si administrative.
In schimb, companiile investesc acum in „people function”, un departament care se concentreaza mai mult pe angajati si care se asigura ca o companie gaseste, recruteaza, retine si isi dezvolta oamenii.
Ce propun specialistii?
- Inlocuirea departamentului de HR cu doua echipe: cea de sprijin pentru angajati (people support team – care se va ocupa de dezvoltarea angajatilor) si cea care se ocupa de analize (people analytics team - care se va ocupa de recrutari, de stabilirea personalului de care are nevoie o companie)
- Externalizarea acelor aspecte care nu aduc neaparat valoare companei.
Asteptam comentariile voastre pe baza acestui subiect.
Workforce planningArticol scris de:
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Pentru patronii care inca mai cred in HR
Afara cu "HR-ul" din tara!
HR 2
dar asta este Romanica... gropi pe trotuar, gropi pe strada, gropi in cap si gropi in general.
ioana
Fiorosu