De ce nu mai avem nevoie de departamentul de HR?

02.04.2014
1 min
De ce nu mai avem nevoie de departamentul de HR?

Distribuie

Desi este un articol mai vechi (aparut pe LinkedIn si preluat prin managerexpress.ro), consideram ca este inca de actualitate si merita sa fie dezbatut.

Expertii sunt de parere ca intregul domeniu de resurse umane ar trebui sa capete o noua denumire.

Numele de resurse umane transmite un mesaj gresit sunt de parere specialistii. In al doilea rand, ei considera ca departamentul de HR serveste unor scopuri duble. Pe de-o parte isi propune sa ofere sprijin angajatilor, iar pe de alta parte ofera ajutor managerilor pentru a monitoriza angajatii.  O astfel de abordare poate duce, uneori, la conflicte de interese intre angajator si angajati.

Dincolo de aceste aspecte, trebuie luata in considerare si masura in care departamentul de HR este valoros pentru o companie. Expertii au observat in ultima vreme un trend in randul companiilor care prefera sa renunte la departamentul de HR, sa-l externalizeze sau sa ii reduca din atributii, iar motivul a fost legat de faptul ca departamentul de HR este asociat mai mult cu aspecte birocratice si administrative.

In schimb, companiile investesc acum in „people function”, un departament care se concentreaza mai mult pe angajati si care se asigura ca o companie gaseste, recruteaza, retine si isi dezvolta oamenii.

Ce propun specialistii?

- Inlocuirea departamentului de HR cu doua echipe: cea de sprijin pentru angajati (people support team – care se va ocupa de dezvoltarea angajatilor) si cea care se ocupa de analize (people analytics team -  care se va ocupa de recrutari, de stabilirea personalului de care are nevoie o companie)

- Externalizarea acelor aspecte care nu aduc neaparat valoare companei.

Asteptam comentariile voastre pe baza acestui subiect.

Citește toate articolele despre

Workforce planning

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

23 comentarii

1-10 din 23 rezultate

Pentru patronii care inca mai cred in HR

25.07.2014

De ce este nevoie de o intreaga armata de oameni care sa alcatuiasca un ditamai departamentul in care se fac ca lucreaza o groaza de puiculite chemandu-te la interviu degeaba (ca locul e oricum dat), ca sa-si motiveze ele existenta? Oare patronii sunt chiar orbi, nu vad ca arunca banii de pomana pe salariile haseristelor? E simplu: sa se dea teste! Asa sa se recruteze! Testarea iti arata care este cel mai bun candidat. Nu are rost sa dai interviuri in care haseristele isi dovedesc limbajul de lemn si inutilitatea. Chiar sunteti orbi patronilor?

Status: Aprobat

Afara cu "HR-ul" din tara!

15.05.2014

Sunt de acord cu majoritatea: jos cu mafia din HR, jos cu pipitele cu fuste scurte angajate ca sa fie metrese patronului. Nu trebuie deloc HR in Romania. Un teste psihologic la un psiholog adevarat, nu la amatori (pentru asta sa incheie firma contract cu o clinica) si un interviu cu seful/sefii sunt suficiente pentru angajare. Se acorda prea multa importanta acestui sector in care pitipoancele stau degeaba/ pardon isi demonstreaza existenta chemand posibili angajatori. Nu este nevoie de atata pitiponcenie sau macar sa fie angajati absolventi de Psihologie in domeniu, nu toate prostituatele. Se incurajeaza prostitutia: decat 1 singura secretara, mai bine 10 haseriste care stau pe sub biroul patronului.

07.05.2014

Bun! Este criza, multe firme au disparut, altele se chinuie sa supravietuiasca, este greu, insa mi se pare usor exagerat sa puneti in carca hr-ului frustrarile. Nu hr-ul creeaza locuri de munca, nu hr-ul stabileste salariul minim pe economie si nu hr-ul poate rezolva criza. Va doresc cu sinceritate sa gasiti acele job-uri care sa va reprezinte, pe care sa le faceti cu placere si sunt convinsa ca si partea financiar se va modifica in sens pozitiv. Daca nu facem nimik si cautam tapi ispasitori nu rezolvam nimik.

HR 2

07.05.2014

sa nu uitam ca uneori nu e neaparat discutia cu HR cat si discutia cu te miri de menejeri/SV/TL sau cum se mai numesc ei pe acolo... care dubleaza incompetenta celor de la HR din pacate...
dar asta este Romanica... gropi pe trotuar, gropi pe strada, gropi in cap si gropi in general.

ioana

07.05.2014

eu la cate interviuri am fost nu s-a putut negocia niciodata, toti raspund ca atat e bugetul pentru postul respectiv si de obicei e mizerabil adica nici macar 1000 ron, eu una nu am pretentii aberante pentru ca imi dau seama ce inseamna experienta si cum e sa fii incepator dar la ce e la ora actuala pe piata muncii e bataie de joc/cautate de sclavi care stau cu parintii si au nevoie de bani de bere/tigari.

06.05.2014

In ce priveste negocierea, da, normal ca facem si aceasta munca. Normal ca cel de la hr stie nivelul de salarizae din firma si are niste limite impuse, insa crede-ma, daca are in fata un candidat care ofera foarte mult, are experienta si firma are nevoie de el ca de aer, atunci se discuta altfel. Si se gasesc solutii, evident ma refer la mediul privat, la bugetari habar nu am cum este ca nu am experienta.

06.05.2014

Sa nu ma intelegi gresit, este ok sa ai tupeu, insa el trebuie dublat si de altceva cand emiti pretentii.

06.05.2014

Raspunsul l-ai dat singur. Insa in momentul in care un candidat emite niste pretenti aberante, fara sa analizeze ce ofera inainte, singur se exclude din "competitie". Si nemultumit ca "aia de la hr" nu au inteles ce potential are el, devine vanzator cu facultate.

Fiorosu

06.05.2014

@adak - sa inteleg ca esti din domeniu. Imi spui si mie cu ce te deranjeaza ca cineva, fie el proaspat absolvent sau nu, spune cinstit la cat si-ar evalua el munca? A, bineinteles, pe urma pot interveni discutii despre nivelul pietei, nivelul de experienta, politica firmei, etc, dar asta se cheama negociere, si se presupune ca va pricepeti si la asta daca va numiti "resurse umane".

06.05.2014

Pe de alta parte, asa cum exista uscaturi in hr, exista si pe piata muncii, pt ca este absolut ilar sa vezi un proaspat absolvent cu pretentii de salariu de mii de euro si sunt multi.Sau domnisoare care se imbraca pt un interviu ca pt altceva..... Deci balarii sunt de ambele parti!

1-10 din 23 rezultate

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro