De ce nu mai avem nevoie de departamentul de HR?

02.04.2014
1 min
De ce nu mai avem nevoie de departamentul de HR?

Desi este un articol mai vechi (aparut pe LinkedIn si preluat prin managerexpress.ro), consideram ca este inca de actualitate si merita sa fie dezbatut.

Expertii sunt de parere ca intregul domeniu de resurse umane ar trebui sa capete o noua denumire.

Numele de resurse umane transmite un mesaj gresit sunt de parere specialistii. In al doilea rand, ei considera ca departamentul de HR serveste unor scopuri duble. Pe de-o parte isi propune sa ofere sprijin angajatilor, iar pe de alta parte ofera ajutor managerilor pentru a monitoriza angajatii.  O astfel de abordare poate duce, uneori, la conflicte de interese intre angajator si angajati.

Dincolo de aceste aspecte, trebuie luata in considerare si masura in care departamentul de HR este valoros pentru o companie. Expertii au observat in ultima vreme un trend in randul companiilor care prefera sa renunte la departamentul de HR, sa-l externalizeze sau sa ii reduca din atributii, iar motivul a fost legat de faptul ca departamentul de HR este asociat mai mult cu aspecte birocratice si administrative.

In schimb, companiile investesc acum in „people function”, un departament care se concentreaza mai mult pe angajati si care se asigura ca o companie gaseste, recruteaza, retine si isi dezvolta oamenii.

Ce propun specialistii?

- Inlocuirea departamentului de HR cu doua echipe: cea de sprijin pentru angajati (people support team – care se va ocupa de dezvoltarea angajatilor) si cea care se ocupa de analize (people analytics team -  care se va ocupa de recrutari, de stabilirea personalului de care are nevoie o companie)

- Externalizarea acelor aspecte care nu aduc neaparat valoare companei.

Asteptam comentariile voastre pe baza acestui subiect.

Workforce planning

Articol scris de:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

11-20 din 23 rezultate

adak

06.05.2014

Mi se pare aberant ca o pustoaica de 22 sau 23 de ani sa tina singura un interviu.Eu, la 41 si ceva experienta in spate tin interviul cu seful viitorului candidat. Eu sondez ce ma intereseaza pe parte de legislatie, contract, conditii, profil uman, iar seful departamentului pe parte de specialitate. Nu are cum sa fie cel de la hr specialit in toate domeniile, ca nu e Dumnezeu.

ioana

06.05.2014

e deranjant sa ai in fata ta un om mai putin pregatit ca tine, tu fiind absolvent, dar pustoaicele presteaza munca "nocturna" de asta sunt angajate... Bine-inteles ca un om ca lumea nu sta/accepta sa lucreze undeva intr-un mediu viciat, numai un sclav accepta dar din pacate mentalitatea romanilor este asta de a nu face nimic, indoctrinati de mici.

Ana

05.05.2014

Sustin punctul de vedere al dl Bogga!!

Imi spune mie cineva, ce stie o pustoaica de 20 - 23 de ani despre o companie ce are mai mult de 50 de angajati?! In Revisal putem invata sa lucram oricare dintre noi! Intrebari donwload de pe net, gasim si noi?! Am fost la "n" interviuri unde, inloc sa ma intrebe punctual ce stiu sa fac, trebuie sa rasound la intrebari TAMPITE , ce fac peste 5 ani..... Stimabili HR - in cazul in care stiti ca nu platiti si nu aprecati cei ce muncesc mult, sa nu va asteptati ca acei oamemi sa faca purici la voi!

adak

05.05.2014

Corect punctat! Lucrez in HR de 6 ani si am facut recrutare pe bune. Din statistici cel mai bun recrutor o nimereste in proportie de 70% potrivire om-post si om-firma, pentru ca el poate fi exact ce-ti doresti insa nu se va adapta la cultura organizatiei....nu ai facut nimic. Nu se doreste ca HR-ul sa insemne ceva, inca nu avem oameni foarte pregatiti in acest domeniu, asa este trebuie sa recunostem, insa si aceia putini care fac eforturi se lovesc la un moment dat de "las\' ca stim noi managerii mai bine". Iar in firmele de pana la 20 de angajati face contabila si hr ca e mai ieftin.....Asta e tara cu asta defilam!

amalia

02.05.2014

AM lucrat in HR ani de zile, acest domeniu nu va evoulua pentru ca managerii vor dori in totalitate sa detina controlul posturilor existente, a formarii profesionale, salarizare., recrutare ...etc , astfel incat importanta acestui departament este minimalizata. Si ce nevoie are un manager roman de recrutare , cand va spun din proprie experienta ca fiecare isi aduce cunostile, neamurile , prietenii la aceste interviuri, lucru care se intampla si in mediul privat cat si la stat.
Si da intr-adevar in acest domeniu exista foarte multi si multe nepregatiti si nepregatite, neprofesionisti/e si din pacatei nu vom evolua niciodata, daca eu care ma duc la un interviu, am experienta cu carul si dau peste o pitipoanca care nu stie ce intrebari sa imi puna, dar se minuneaza toata de cate stiu sa fac si evident ca nu voi fi angajata pentru ca e posibil sa ii iau painea de la gura. Este un domeniu foarte interesant, dar este pentru oameni destepti si din pacate in ultimii ani e capusat de tot felul de persoane care cred ca HR-UL se reduce la a redacta un contract individual de munca.

Bogga

02.05.2014

In ultimul timp am intalnit mai mult pustoaice la interviu. Tinere de 22-23 de ani care abia au iesit de pe bancile facultatii, nu se stei daca au macar un an experienta in recrutare si daca au ajuns la postul unde sunt pentru anumite "favoruri" intime. Eu stau si ma intreb cum pot aceste "junior recruiter" sa ma judece pe mine si sa analizeze daca sunt sau nu bun pentru jobul la care am aplicat.

hasher

28.04.2014

probabil ca ar trebui redenumite resurse inumane intr-adevar...

Alexandru Ghiur

25.04.2014

Am fost la cateva interviuri si a trebuit sa ma cobor la mintea celor de la HR, am ramas uimit, cat de slabi sunt.

HR

22.04.2014

People support?:)) hmm.. daca in marile corporatii avem pretentii de HR care sa sustina angajatii si sa fie totul ca la carte, ce sa mai ceri la o firmulita de 20 de oameni... desi uneori buturuga mica rastoarna carul mare si tocmai acolo in vizuinele astea se intampla chestii mai mici, dar totusi importante si cu sens.
inventia asta cu HR e tot un "gimmick" al marilor corporatii... la fel ca si teambuildingurile si CSR si alte bullshituri (ca sa continui in stilul romglez caracteristic). Ati auzit cumva de Kiva? e ultima nebunie in materie de CSR.

Ce a zis Fiorosu e foarte adevarat... HR e o unealta de invartire a posturilor foarte bine... si de manipulare prin actiuni disciplinare..Nicidecum un ajutor pentru angajati si transparenta..

Fiorosu

21.04.2014

O sa mai treaca multa apa pe Dambovita pana o sa vedem la noi departament de people support in firmele romanesti. Poate in companiile mari de afara care isi deschid filiale la noi si respecta structura companiei mama din tara de origine. La noi departamentele de HR, cand nu te intreaba unde te vezi peste 5 ani si alte lucruri total irelevante pentru postul pe care vrei sa il ocupi, pentru ca nu se pot ocupa tot timpul cu recrutarea, actioneaza ca un fel de politie interna, de care sefii si sefutii for avea mereu nevoie. Angajatul se poate sustine si singur, si daca nu, poate sa plece, ce conteaza ca ti-a luat 3 luni sa-l integrezi intr-o echipa care tocmai incepuse sa mearga. Si uite asa, echipa devine doar un concept abstract de fluturat la sedinte, sa ia ochii la fraieri, conteaza doar cine pe cine si unde mai pupa. Si de mai miram ca se duc dracului proiecte si afaceri, din cauza unei mentalitati de doi lei.

11-20 din 23 rezultate